newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Ořechy nejen do vánočního cukroví

 
Ořechy nejen do vánočního cukroví

Všem dobře známé ořechy jsou produktem, který lze právem považovat za univerzální. Jsou nejen velmi chutné a výživné, ale díky svým nutričním hodnotám zvládnou zahnat pocit hladu. Obsahují mastné kyseliny a vlákninu, takže jsou pro zdraví člověka velmi užitečné. Pro vegetariány jsou dokonce ořechy nepostradatelným produktem, který může nahradit chybějící prvky stravy.

 

Co ještě nabízejí ořechy

Ořechy jsou před mnoha jinými potravinami v obsahu užitečných vitamínů, minerálů, tuků a bílkovin. Tuky v ořechách jsou zároveň rostlinné a způsobují mnohem menší poškození srdce a cév, aniž by zvyšovaly cholesterol. Ořechy obsahují látky, které pomáhají vyrovnat se s depresí, snižují škodlivé účinky stresu a nervového napětí. Proto je tak důležité je jíst pro lidi zabývající se duševní prací. Ořechy jsou doslova skvělým „krmivem“ pro mozek.

                                                                

Asi není třeba zdůrazňovat, že nejužitečnější jsou ořechy bez přísad a ve skořápce, ale v tomto případě je obtížné posoudit jejich kvalitu, aniž člověk mohl posoudit jádro. Skořápka by neměla být prasklá.

Pozor na alergie

Bohužel i přesto, že patří ořechy mezi velmi hodnotné potraviny, jsou na seznamu nejčastějších alergenů na světě (spolu s měkkýši, mlékem a rybami). Je třeba se mít na pozoru, protože při velké alergické reakci mohou hodně ublížit. Alergická reakce může být na jeden nebo více druhů ořechů. Jako obecné pravidlo lékaři doporučují, aby lidé alergičtí na jeden druh nejedli ani jiné druhy ořechů. Jakákoli odrůda ořechů může vyvolat reakci. Nesnášenlivost ořechů je rozšířená zejména u dětí a pacientů s tímto onemocněním v průběhu let přibývá.

                                                                

Jaké ořechy jsou nejoblíbenější

Vlašské ořechy jsou vše velmi dobře známé. Na každé druhé zahradě roste statný ořešák, který rok co rok plodí velká a chutná jádra. A jak známo, jsou velmi vhodná nejen k přímé konzumaci, ale také k pečení.

Pekanové ořechy jsou blízkým příbuzným vlašského ořechu, chuťově jsou si podobné, ale pekanová jádra jsou o něco měkčí a měkčí. Pekanový ořech je opadavý strom patřící do čeledi ořechoplodých, dosahující výšky 25 - 40 m. Předpokladem pro dozrání tohoto druhu ořechů je přítomnost horkého a vlhkého letního vzduchu přiváděného z Mexického zálivu. Strom může plodit 300 let. Domovinou pekanového ořechu je Severní Amerika, kde jej uctívaly zejména indiánské kmeny.

                                                                

Para ořechy jsou jedním z nejbohatších potravinových zdrojů minerálního selenu. Působí jako ochranný antioxidant, podporují imunitu a podporují hojení ran. Pro naplnění každodenní lidské potřeby tohoto minerálu stačí sníst pouze 1 až 3 para ořechy denně!

 

2022.12.10 | Jana Brandtlová | přečteno: 30105x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: ořechy vlašské ořechy Vánoce cukroví zdraví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

5 zásad, jak si i v létě udržet krásné vlasy a recepty na domácí hydratační masky

Mnoho z nás se celý rok nemůže dočkat, až přijde léto a s ním sladké nicnedělání u vody, koupání a opalování. Jenže rado...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.07.29 | přečteno: 30102x

A co když už je pozdě?

Události provázející celý minulý rok mne donutily k zamyšlení. Dost často se poslední dobou setkávám i sama u sebe ...
 
celý článek | Meridene | 2015.01.14 | přečteno: 30189x

Hledáte ten pravý originální dárek? Zkuste mapu hvězdné oblohy!

Vymýšlet dárky pro blízké osoby je častokrát velmi složité. Někdy si nejsme jistí, co by se dané osobě mohlo líbit, jind...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.07.16 | přečteno: 30300x

DĚTI A PROBIOTIKA

Probiotika jsou hodné bakterie, které se přirozeně nacházejí v našem těle. Doplňují a podporují růst těch přátelských a ...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.03.05 | přečteno: 30116x
 

Portál pro ženy