reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Dětská představení

 
celý článek | Beáta Matyášová | přečteno: 30079x 2013.12.10

Strach

 
celý článek | Veronika Tvarůžková | přečteno: 30090x 2014.07.01

Krása z lůna přírody

 
celý článek | Jana Brandtlová | přečteno: 462x 2023.09.02

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Z jakých pejsků budou ti nejlepší terapeuti

 
Z jakých pejsků budou ti nejlepší terapeuti

Kdo je to pes terapeut a jak se jím může stát? Asi již víte, že léčebné působení trénovaných pejsků na lidi se nazývá canisterapie. A má vskutku úžasné účinky především na duši nemocných a převážně hospitalizovaných lidí. V čem tkví tedy to „kouzlo“?

 

Nejprve si povězme něco o tom, jakou definici má vlastně terapeutický pes. Takové zvíře musí ujít dlouhou cestu specifického tréninku, než je určeno k pomoci potřebným lidem. Po úspěšném absolvování výcviku zpravidla navštěvuje zdravotnická a sociální zařízení s účelem emočně zklidnit hospitalizované pacienty anebo klienty. V mnoha ohledech může pomoci i s rehabilitací a aktivací jemné motoriky. Jisté studie také potvrdily, že přítomnost psa u nemocných jedinců pozitivně působí na fyziologické funkce (reguluje se krevní tlak, tep a zvýší se hladina endorfinů a oxytocinu v krvi). To vše má tedy blahodárné účinky.

                                                                

Vhodné psí rasy pro canisterapii aneb léčitelem nemůže být každý

I když by se zprvu zdálo, že terapeutem se může stát skutečně každý pes, není tomu tak. Ne všechna plemena se totiž ke canisterapii hodí. Uveďme si některé z těch, která mohou mít velmi dobré dispozice ke canisterapeutickému výcviku. Zdaleka nejznámější a nejlepší canisterapeut je zlatý retrívr.

                                                                

Jsou to zvířata s velmi přátelskou a mírumilovnou povahou. Jejich konkurenty jsou pak rozhodně labradoři, kteří se velmi rychle učí novým povelům díky vrozené inteligenci. Dalším adeptem na terapeuta může být klidně i neatraktivně vyhlížející chrt. Povahou je klidný a vnímavý. A možná jste také slyšeli o rase zvané corgi. Tu proslavila především britská královna Alžběta. Ona sama chová tyto psy a jistě ví proč. Jsou to veselá a přátelská zvířata vhodná též na terapeutický výcvik.

                                                                

Další předpoklady pro canisterapeutický výcvik

Odborníci tvrdí, že dalšími typickými předpoklady pro zahájení terapeutického výcviku jsou tyto vlastnosti psa: přátelskost, vnitřní klid a náklonnost i k cizím lidem. Kromě jiného je důležitá i pozitivní vnímavost zvířete na základní povely a přizpůsobivost vůči okolním vlivům a zvukům (absence strachu i lekavosti). A bezpochyby by nemělo pejskovi určenému pro canisterapii, chybět pevné zdraví.

                                                                

Jak probíhá výcvik psa vhodného pro canisterapii?

Obecně se dá říct, že nejvhodnější ke canisterapeutickému výcviku jsou ještě pejskové ve štěněcím věku. Podstatný je pak mírný temperament psa a také jeho dobrý zdravotní stav. Na velikosti nezávisí. V canisterapii mají uplatnění jak velcí pejskové (k rozvoji pohybových dovedností v rámci rehabilitace, tj. aportování a podobně), tak i ti malí (k mazlení v nemocničním lůžku anebo na klíně pacienta). A co patří do základního výcviku pejsků určených pro canisterapii? Je to následujících deset důležitých úkolů:

                                                                

- Přátelské přijetí cizího člověka: testuje se to, zda je pes schopný bez problému přiblížení se k neznámému člověku (když je venku se svým majitelem).

- Pohlazení od cizího člověka: testuje se to, zda je pes schopný nechat se pohladit od cizího jedince. V klidu, až se posadí.

- Fiktivní veterinární prohlídka: to znamená to, že pes se nechá prohlédnout od zcela neznámého člověka (kontrola pacek, uší, tlamy a podobně). Zkrátka, že snese dotyk neznámého jedince.

- Venčení bez problémů: pes je schopný chodit na vodítku bez tahání (vodítko je volné).

- Procházka davem: pes ve výcviku projde se svým majitelem davem lidí. Nesmí na nikoho reagovat negativně.

- Základní poslušnost: cvičený pes je schopný zůstat na místě, pokud je mu udělen povel „zůstaň“. Také by měl ovládat klasické „sedni“, „lehni“ a „čekej“.

- Přivolání je stoprocentní: na povel „k noze“ pes reaguje bez potíží a hned z první.

- Kladná reakce na ostatní psy: tento test probíhá s dvěma lidmi, kteří k sobě přistupují se svými psy. Během krátkého hovoru by se měli umět pejskové chovat přátelsky a klidně, tj. reakce na povely není nijak ovlivněna.

- Reakce na rozptýlení: testuje se soustředěnost psa během plnění úkolu (povelu), například pomocí pamlsku, neznámých zvuků a podobně.

- Samostatný dohled nad vlastním „teritoriem“: posledním základním úkolem je to, aby pes uměl zůstat v klidu, pokud se jeho majitel krátce vzdálí.

 

2022.02.10 | Jana Brandtlová | přečteno: 30162x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: pes terapie canisterapie výcvik psů plemena psů psí rasy terapeutický pes

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Přírodní vlasová kosmetika pro krásné a zdravé vlasy

Říká se, že vlasy jsou korunou krásy. V létě ale dost trpí. Nedělá jim dobře prudké slunce, časté koupání v chlorované v...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.07.25 | přečteno: 30111x

Volnočasové aktivity našich dětí

V dnešní době bohužel již není běžné, aby děti pobíhaly po ulicích a hrály si ve skupinkách jen tak před domem j...
 
celý článek | Andrea Sýkorová | 2013.03.11 | přečteno: 30103x

Originální dárky k Vánocům? Letecké zážitky, na které se nezapomíná

Konec září znamená jediné, blíží se Vánoce. Zbývají sice ještě necelé tři měsíce, ale ty utečou jako voda. Chcete si let...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.09.25 | přečteno: 30106x

Dopřejte pleti na jaře pořádnou dávku hydratace s Asombroso

Po dlouhých zimních měsících je tu jaro! Všichni už se těší, až vklouznou do jarních outfitů a užijí si teplé sluneční p...
 
celý článek | Lea Kubová | 2024.04.15 | přečteno: 265x
 

Portál pro ženy