newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Tae-Bo

 
Tae-Bo

Potřebujete vybít vztek? Chcete si jen tak zaskotačit pro dobrou náladu? Rádi byste zapracovali na své postavě? Toužíte po lepší fyzické kondici? Pak vyzkoušejte staré dobré Tae-bo.

 

Tae-bo je systém cvičení, který propojuje fitness s prvky bojových umění. Někdy se o něm mluví jako o cardio-kickboxu. Název vznikl propojením slov taekwondo a box.

Zakladatelem Tae-ba je Billy Blanks, fitness trenér, herec a držitel mnoha ocenění v karate a taekwondu. Založil si vlastní tréninkové centrum a začal zde nový typ fitness cvičení vyučovat a předávat dalším trenérům. Dnes je Tae-bo známé prakticky po celém světě a stále si získává nové příznivce (třeba mě :).

Tae-bo je výborná terapie v případě, že máte za sebou den-blbec a nejradši byste do něčeho kopli. Vybijete ze sebe negativní energii a pak vám bude svět zase připadat o něco hezčí. Pokud se naopak máte perfektně, můžete si prostě jen ujíždět na vlně výkopů a imaginárně mířených úderů a užívat si to.

Pokud máte horší koordinaci pohybů či fyzičku, nevadí. V Tae-bu je základní myšlenkou fakt, že nesoutěžíte s lidmi kolem vás (přestože vás mohou samozřejmě pozitivně motivovat), ale jen sami se sebou. Můžete cvičit pomaleji, můžete se odejít napít nebo vydýchat, když bude potřeba. Časem se budete zlepšovat.

Tae-bo je velmi efektivní, pomocí jednoduchých pohybů procvičí svaly celého těla, posílí kardiovaskulární systém a navíc se při něm pobavíte, takže vám trénink uteče jako voda.

Když jsem poprvé vyzkoušela Tae-bo, přemýšlela jsem, že jej po pár minutách vzdám. Přiznávám, že mi trochu běhal mráz po zádech z hlasitého odpočítávání dob, které k Tae-bu neodmyslitelně patří. Pokud však překonáte prvotní matematický šok, zjistíte, že vás počítání naopak podporuje v dynamickém provedení pohybu a správném dýchání během cvičení. Co si budeme povídat, řada z nás má tendenci zadržovat dech. U Tae-ba tento problém nehrozí.

Naprosto dokonalé je Tae-bo hlavně pro ženy, neboť většina z nás ráda hopsá do rytmu dynamické hudby. U Tae-ba se většinou používá house music, u které jednak těžko začnete klimbat a navíc rytmicky podporuje počítání dob.

Pokud jste četli některé z mých předchozích článků, jistě víte, že jsem nadšená propagátorka domácích cvičení (protože mě prostě fakt nebaví jezdit do tělocvičen). I Tae-bo můžete bez potíží najít na youtube.com a dát si do těla třeba v obýváku. Výhodou je, že tu najdete tréninky v délce od osmi minut (!) až po dvě hodiny, je tedy možné vybrat si cvičení podle svých časových možností a nálady. Jsou zde také k dispozici tréninky, které se zaměřují více na jednu skupinu svalů (ačkoliv je jasné, že jsou přitom posilovány i další svaly, protože tělo pracuje jako celek). Z vlastní zkušenosti můžu doporučit tréninky na břicho, výsledek je neuvěřitelný.

Někomu může naopak vyhovovat cvičení Tae-ba ve fitness centru, protože atmosféra vytvořená skupinou při tréninku je naprosto jedinečná a motivuje k vyššímu výkonu. Každý si může zvolit podle svého gusta.

 

Image courtesy by Stock Image at FreeDigitalPhotos.net

2014.10.12 | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30151x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: box; cardio; aerobic

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak vám barvy ovlivňují život?

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak vám barvy ovlivňují život? Existuje celá škála oblastí, kde se využívají barvy. Barvy...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.01.30 | přečteno: 30114x

Romantické ubytování? Jedině na zámku či v zámeckém hotelu

Areál zámku Loučeň nabízí všem svým návštěvníkům kompletní zážitek. Od příjemné procházky parkem s labyrinty, přes př...
 
celý článek | Admin | 2014.05.26 | přečteno: 30108x

Letní grilování: Menu z grilu 2.díl

Co si připravit k obědu o víkendu nebo ve volný letní den? Přece grilované dobroty! Mít na zahradě vlastní gril ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.06.28 | přečteno: 30182x

Proč si myslím, že je all inclusive dovolená dobrou volbou?

Při svých cestách jsem měl možnost vyzkoušet různé druhy stravování. Od stravování se po místních restauracích, přes ...
 
celý článek | Admin | 2014.12.05 | přečteno: 30057x
 

Portál pro ženy