newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Rozšířené mýty o vlasech

 
Rozšířené mýty o vlasech

Vlasy jsou chloubou a korunou krásy každé ženy. Staráme se o ně tak, aby vypadaly co nejlépe a byly zdravé. Někdy se při té péči ale nevědomky dopouštíme chyb, protože věříme některým z velmi rozšířených mýtů. Určitě jste mnohé z nich slyšely a možná pořád tápete, jestli na nich přece jen není něco pravdy. Uveďme si tedy na pravou míru ty nejznámější.

 

 

 

1. Roztřepené konečky se použitím séra zacelí

Jakmile jsou jednou konce vlasů poškozené, nepomůže nic než kadeřnické nůžky. Žádné zázračné sérum v tomto případě neexistuje. Přípravky na roztřepené konečky fungují jako prevence, kdy vlas posilují a zabraňují třepení.

 

2. Častým stříháním vlasy zesílí a budou rychleji růst

Jde pouze o optický klam. Kratší a čerstvě zastřižené vlasy vypadají hustší. Chybí také zeslabené a poškozené konečky, které kazí výsledný dojem. U krátkého účesu je poznat každý nový centimetr, kdežto u vlasů po lopatky nezaregistrujeme rozdíl ani několika centimetrů. Tím pádem nám připadá, že po razantnějším zásahu musíme chodit ke kadeřnici častěji. Ve skutečnosti ale to, jestli jsou vlasy jemné nebo silné, a také rychlost růstu je daná a stříhání na ni nemá vliv.

 

3. Když malému dítěti oholím hlavu, bude mít později krásnou hustou hřívu

I kdyby jste ho holili opakovaně, nebude to mít žádný vliv. Hustotu vlasů určuje počet vlasových cibulek, který je daný geneticky a bohužel ho ničím nezvýšíme.

 

4. Když si budu často a dlouho kartáčovat vlasy, budu je mít lesklé

Babičky rády kartáčují svým vnučkám dlouhé vlásky a tvrdí jim při tom, že právě tím dosáhnou zdravého lesku. Jenže toto možná platilo kdysi, když k tomu naši předci používali kartáče z jemných přírodních štětin. Dnešními moderními tvrdými kartáči si tím spíš škodíme. Vlasy se totiž mechanicky poškozují a lámou.

 

5. Fénování vlasům škodí

Takto obecně to rozhodně neplatí. Škodí jim přesušování příliš horkým vzduchem, ale tomu se dá snadno zabránit kvalitním fénem s regulací teploty. To stejné platí i o žehličkách na vlasy a kulmách, tam je důležité také nepoužívat je na ještě mokré vlasy.

 

6. Čím více šampónu použiji, tím lépe vlasy umyji

Tak toto je mýtus rozšířený nejspíše výrobci šampónů, aby si zvýšili prodej. Jiné rozumné vysvětlení tohoto mýtu není. Stejná odpověď platí i pro dvojí mytí po sobě. Samozřejmě pokud máme vlasy hodně znečištěné, zopakujeme mytí i podruhé, ale dělat z toho pravidlo vede jen k vyšší spotřebě a tudíž větší útratě.

 

7. Horká voda lépe spláchne nečistoty

Daleko lepší je použít vodu vlažnou, jelikož horká voda probudí pokožku hlavy a ta začne produkovat více mazu. Obzvlášť tedy ti, které trápí mastnější kštice, by se měli horké vody vyvarovat.

 

8. Mastnoty a špíny se zbavím pořádným vydrhnutím pokožky hlavy

Platí to stejné, co u předešlého mýtu. Špíny se sice zbavíme, ale drastickým drhnutím pokožky se aktivují mazové žlázy a dosáhneme spíše opaku, tedy vlasů řádně promaštěných.

 

9. Každodenní mytí vlasům škodí

Záleží na tom, jaké to mytí je a hlavně co k němu použijeme. Pokud se cítíme nejlépe v čerstvě umytých vlasech, nic nám nebrání, ale musíme si dát záležet na výběru vlasové kosmetiky. Základem je vybrat si šampón, který je vhodný ke každodennímu použití a vlasy nezatěžuje. Dobré je také hlavu občas mýt jen čistou vodou. K umytí běžných nečistot to stačí a naší hřívě tím uděláme radost.

 

10. Musím často střídat značky šampónu, jinak si na něj mé vlasy zvyknou a ten na ně nebude účinkovat

Pokud se nám podaří najít přípravek, který nám vyhovuje a jsme s ním spokojené po všech stránkách, není nejmenší důvod ho měnit. Že se vlasy stanou odolné proti jeho pozitivním účinkům je opravdu jen pověra. A pokud máme přesto pocit, že už po stejném šampónu nemáme vlasy krásné jako dříve, může to být spíše jeho novým odlišným složením. Každá firma se totiž v rámci konkurenčního boje snaží své výrobky vylepšovat, což možná bez bližšího prostudování a porovnání etiket ani nezjistíme.

 

11. Barva mi nechytne, protože jsem těhotná nebo mám zrovna menstruaci

Toto se nikomu nepodařilo prokázat, i když mnoho žen je o tom přesvědčeno. V těhotenství někteří lékaři opravdu nedoporučují barvení vlasů kvůli riziku poškození miminka, ale v dnešní době už ne samotnou barvou, nýbrž výpary vznikajícími při smíchání barvy. Stačí ale nebarvit se v těsné zavřené koupelně a nic nám nehrozí.

 

12. Budu se držet dál od lidí s lupy, nechci je také chytit

Lupy se chytit nedají, není to nakažlivá nemoc. Přesto se najdou lidé, kteří tomu ještě věří a osobám s bílými šupinkami ve vlasech se vyhýbají jako čert kříži. Lupy jsou důsledkem onemocnění pokožky hlavy a je třeba s nimi bojovat k tomu určenými přípravky. Z nákazy ale opravdu není třeba mít strach.

 

13. Spaní s mokrou hlavou mi způsobí plíseň

Žádné plísně se nemusíme obávat. Přesto spaní s mokrými vlasy není nejvhodnější. Ty jsou totiž křehčí a přeležení je může snadno polámat.

 

14. Nesmím se stresovat nebo budu plešatá

Toto je jistě přehnané tvrzení. Samotný stres nám vlasy neponičí, ale může rozhodit hladinu hormonů. S těmi potom už kvalita a stav našich vlasů souvisí. Přesto až k jejich vypadání by musel vést opravdu dlouhodobý a extrémní stres. Normální stav je i sto vypadnutých vlasů denně. V některých životních fázích, jako třeba ženám po porodu, vlasy padají více, ale to se zase brzy srovná. Takže stresovat se například v náročné práci nám jistě neprospívá, ale holé lysiny na hlavě z toho mít nebudeme.

 

Foto: http://www.freedigitalphotos.net/

2013.07.12 | Martina Limbergová | přečteno: 30164x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: krása zdraví péče o vlasy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Sbírám, sbíráš, sbíráme...

  Chybí nám 150, 128 a 73. Na výměnu máme 2 x 93, 126, 84 a 5… Nemáte někdo orangutááána?... Mám obro...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.04.08 | přečteno: 30108x

Jaké mají Velikonoce v USA?

Velikonoce a jejich tradice jsou již za rohem. Velikonoční zvyky v České republice mají spoustu příznivců i odpůrců kvůl...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.03.26 | přečteno: 30446x

Jak v létě zaručeně zazáříte? Vsaďte na vaše vlasy

Ať už si vlasy barvíte, melírujete nebo zůstáváte u svého přírodního odstínu, základem péče o každý váš vlásek je vžd...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.05.25 | přečteno: 30065x

Lenka Valíčková: Znát své silné stránky je základem úspěchu v práci i v osobním životě

Každý máme jiný charakter, vlastnosti, talenty a silné i slabé stránky. Zkrátka každý z nás je originál. Právě to, jaké ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.11.09 | přečteno: 679x
 

Portál pro ženy