newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Lenka Valíčková: Znát své silné stránky je základem úspěchu v práci i v osobním životě

 
Lenka Valíčková: Znát své silné stránky je základem úspěchu v práci i v osobním životě

Každý máme jiný charakter, vlastnosti, talenty a silné i slabé stránky. Zkrátka každý z nás je originál. Právě to, jaké jsou naše silné stránky a v čem naopak pokulháváme, hraje významnou roli v našem životě. Často si vůbec neuvědomujeme, že se věnujeme něčemu, co úplně neodpovídá našemu vnitřnímu nastavení. A naopak možná jen tušíme, že by nám něco jiného mohlo jít lépe, ale chybí nám odvaha to zkusit. V takové situaci nás může tím správným směrem posunout konzultace silných stránek. Na to, o co vlastně jde a v čem nám taková konzultace pomůže, jsem se zeptala cetrifikované konzultantky silných stránek Lenky Valíčkové.

 

 

Motto na Vašich stránkách zní „Přestaň snít o lepším životě. Udělej z něj realitu.“ Po tom určitě mnoho z nás touží, ale neví, jak na to. Proč myslíte, že právě konzultace naší osobnosti nám v tom pomůže?

Lidé si většinou nejsou jistí, jaké jsou jejich silné stránky. Nebo je naopak znají, ale neví, jak s nimi pracovat, když se chtějí posunout ve svém osobním či pracovním životě.

Konzultace jim pomůže lépe pochopit sami sebe a využít svůj potenciál naplno. Klíčové pro práci na svém osobním rozvoji je zvědomit si to. Dokážete s tím pak pracovat, protože budete vědět, na co se zaměřit. Je to jako se známým obrázkem ledovce, kdy to, co je na povrchu, je jen nějakých 10 %. To je to, co víme, ale těch zbylých 90% pod hladinou děláme nevědomě na tzn. autopilota. Když si díky konzultaci zvědomíte své vzorce chování, proč se v některých situacích cítíte dobře a v některých ne, dokážete s tím pak lépe pracovat. Hlavně vás tato cesta musí bavit. Každému vytvořím jeho TOP 5 talentů ve vizuální podobě, takže je to pak pro něj lépe uchopitelné a lépe se mu s tím pracuje. Obrázek přeci jen vydá za tisíc slov.

 

Komu byste doporučila konzultaci silných stránek absolvovat?

Lidem, kteří se chtějí poznat do hloubky. Lidem, kteří stojí před nějakým životním milníkem, třeba změnou práce nebo rozjezdem podnikáni, a říkají si: mám na to vhodné dary a talenty? Lidem, co hledají směr a potřebuji se rozhodnout, jaké oblasti se budou nakonec věnovat.

To, co nás na práci nejvíce baví, mnohdy není práce samotná. Jsou to momenty, kdy uplatňujeme to nejlepší z nás. Kdy nás těší, že to, co umíme, nám jde a přirozeně tak dosahujeme skvělých výsledků. V tom je kouzlo objevení vlastního talentu.

 

Metod, jak zjistit hlavní znaky osobnosti, je jistě více. Proč jste pro svou práci zvolila právě Gallup CliftonStrengths test, na který máte i certifikát?

Bylo to z těchto důvodu:

  1. Důvěryhodnost a kvalita - Test Gallup CliftonStrengths je známý svou důvěryhodností a kvalitou. Jeho vývoj byl založen na rozsáhlém výzkumu a prošlo jím více než 25 milionů lidí.

  2. Personalizace - Test poskytuje personalizované výsledky, které jsou jedinečné pro každého jednotlivce. To klientům pomáhá lépe pochopit jejich jedinečné talenty jak v práci, tak v osobním životě.

  3. Jednoduchost a praktičnost - Dostanete konkrétní tipy, jak na to, a k tomu máte i osobního konzultanta, který vás na začátku nasměruje.

 

Jak takové testování probíhá?

1. krokem si vyplníte test silných stránek online, který zabere 30-40 minut. Z dvojic tvrzení si vyberete to, které vás více vystihuje. To pomůže pojmenovat vaše přirozené vzorce chování a myšlení.

2. krokem je konzultace výsledků, během které se potkáme osobně nebo online. Společně projdeme výsledky testu. Díky tomu pak pochopíte, v čem jste silní a jak své dovednosti rozvíjet.

3. krokem je pochopení kombinací svých silných stránek. Budete vědět, jak je využít k dosahování úspěchů a v čem jste opravdu dobří. Jakým směrem nastartovat svůj osobní růst a jak na svých talentech stavět i profesní karieru.


 

Když už vím, co jsou mé silné stránky, můžu se na ně zaměřit. Ale jak začít? S tím mi taky poradíte?

Ano, na začátek dostanete 50 akčních kroků, které můžete začít hned praktikovat.

 

A co ty slabší stránky osobnosti? Dají se nějak zlepšit?

Tady platí Paretovo pravidlo. 80 /20 – dáte do svého zlepšení 80 % energie a budete mít 20% výsledků. Co se týče slabých stánek, určitě je dobré vědět, jaké to jsou, a naučit se s nimi pracovat. Ale trochu jiným způsobem, než jsme zvyklí.

 

K tomu, abych mohla pracovat na svém seberozvoji, potřebuji jistě značnou dávku motivace. Dá se právě podle zjištěných rysů mé osobnosti poznat, kde v sobě najít tuto motivaci a jak ji uchopit? Dokážete mi poradit i s tím?

Ano, vnitřní motivace je úplný základ. Říkám tomu – JAKÉ JE TVOJE proč? Na toto téma jsem vypracovala i jednu oblast samolepek s návodem, takže se na to můžeme blíže podívat.

 

Nejen pro své klienty, ale i pro kohokoliv jiného jste vytvořila originální motivační deníky. V čem jsou speciální?

Jsou unikátní nejen v obsahu, který lidem pomáhá v jejich růstu, organizovaní, ale i v hledání sami sebe, práce se sebou samým. Jedinečný je i obal, který tvoří převážně dřevo, takže deník vydrží opravdu soustu let. Stačí si vyměňovat jen listy podle svých momentálních potřeb.

 

Kromě deníků máte na svém webu www.motivacnidarky.cz i další krásné dárky, kterými člověk může udělat radost sobě nebo někomu blízkému. Co vás vedlo k založení projektu pošli RADOST?

Cítila jsem, že se potřebuji v životě posunout dál a realizovat své vlastní nápady. Zároveň jsem toužila vytvořit projekt, který by přinášel radosta smysl i ostatním. V té době mě velmi oslovil film Pošli to dál, kde sledujeme příběh malého chlapce, který přišel s nápadem, jak zlepšit svět kolem sebe. Jde o takový řetězec dobrých skutků. Hlavní hrdina pomůže třem cizím lidem a přeje si, aby i oni pomohli někomu neznámému. Tato myšlenka mě inspirovala právě k vytvoření názvu firmy. Chtěla jsem, aby se v něm odrážela výzva k šíření radosti! Když vidím někoho skleslého, přemýšlím, jak mu zvednout náladu. Používám k tomu maličkosti. Například motivační kartičky, které v sobě ukrývají malý svitek se slovy povzbuzení. Ty nosím u sebe, a když vidím někoho smutného, třeba nedávno jednu paní prodavačku, neváhám a pošlu trochu radosti dál. Vždycky jsem byla hodně emotivní a vnímala jsem, jak čas neuvěřitelně ubíhá. Teď si to uvědomuji ještě mnohem víc, když mám děti. Nechci si ani představit, že bych ve stáří litovala, že jsem prožila život bez pocitu vnitřního štěstí a spokojenosti. A to se týká i práce. Stále vymýšlím něco nového a snažím se, aby moje produkty přinášely pocit naplnění.

 

Děkuji Lence Valíčkové za zajímavý rozhovor a přeji hodně spokojených klientů a radosti z práce.

 

2023.11.09 | Martina Limbergová | přečteno: 685x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: rozhovor silné stránky motivace Lenka Valíčková psychologie

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Ložnice podle Feng - shui

Ložnice je místem relaxace a regenerace. Je takovou osobní oázou klidu a míru. Návštěvy si většinou do ložnice nevodí...
 
celý článek | Katka Mikulášková | 2015.10.12 | přečteno: 30073x

Tereza Balonová - kytara a já patříme k sobě

Mladou písničkářku Terezu Balonovou jsem poprvé viděla teprve nedávno, na koncertě kapely Jelen, kde vystupovala jako př...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.01.31 | přečteno: 30173x

Ženy a hazardní hry? Už dávno nejde o tabu

Hazardní hry jsou v očích společnosti brány jako ryze mužská záležitost. Sama jsem před nějakou dobou pracovala v kasinu...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.11.23 | přečteno: 30120x

V kabelce máte mnoho věcí, které můžete použít při sebeobraně. Inspirujte se

Kabelka je v životě ženy natolik důležitá, že se k tomuto tématu vrátíme ještě jednou. Opět jde o rady, co z kabelky vás...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.07.29 | přečteno: 30139x
 

Portál pro ženy