newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Romana (32): Čekám dítě s mužem, kterého nemiluju

 
Romana (32): Čekám dítě s mužem, kterého nemiluju

Nevím si rady, jak se zachovat vůči svému příteli. Jsme spolu už několik let a city z mé strany už nějak vyprchaly. Přemýšlela jsem nad rozchodem, ale nedávno jsem zjistila, že jsem těhotná. Dítě si chci nechat, to vím jistě. Jenže nevím, jestli se mám snažit udržet i vztah s partnerem, nebo jej raději vychovávat sama. On mě miluje, aspoň to říká. Já k němu ale necítím už nic víc, než jako ke kamarádovi, někdy mě i pořádně štve. Má smysl takový vztah držet kvůli dítěti? A může jeho narození moje city k příteli ještě změnit?

 

 

Milá Romano,

Váš dotaz je opravdu zapeklitý, protože, jak i Vy sama naznačujete, po narození miminka se může stát ledacos. Navíc, pokud už jste spolu s partnerem nějakou tu dobu, je logické, že pocity zamilovanosti postupně vyprchají a nahradí je spíše přátelský vztah namísto toho mileneckého. Samozřejmě ovšem záleží na tom, zda mezi Vámi zůstává silné pouto nebo svého partnera považujete za kamaráda, kterého „moc nemusíte“.

Pokud jste již uvažovala o rozchodu, asi platí spíš tato varianta. Jenže. Ve hře je nenarozené dítě. Za normálních okolností bych Vám doporučila rozchod, ale tady sehrávají velkou roli hormony – a to nejen teď, ale i po narození miminka. Může se stát, že Vám v tu chvíli partner začne chybět. A nemyslím tím to, že péče o novorozeně je velmi náročné období, které sama žena zvládá těžko. Myslím tím hlavně to, že možná začnete postrádat citovou oporu a podporu. I když, samozřejmě, pomoc druhého je v období, které Vás čeká, víc než žádoucí.

Tady bych si určitě promyslela, zda jste dostatečně silná na to, abyste vše zvládla sama. Na druhou stranu se – v dobrém i ve zlém – připravte na to, že „tatínek“ Vám bude neustále za zády. Nebude to rozluka jako jiné, pořád bude chtít vidět se s miminkem, a tak spolu stejně budete ve velmi častém kontaktu. Ovšem právě tak Vám může značně pomoci a náročnou situaci Vám ulehčit, i když už oficiálně partneři nebudete.

Ale abych to nějak shrnula. Pokud máte opravdu silný pocit, že s ním už nechcete být, rozejděte se. Dítě je pouto mezi rodiči na celý život, a pokud se u Vás něco emočně změní, vždy se můžete do vztahu vrátit.

Obecně ale vždy platí, že držet vztah kvůli dítěti se nevyplácí nikomu. Dítě atmosféru mezi rodiči moc dobře vnímá a pro jeho zdravý rozvoj je lepší, když se rodiče rozejdou.

Zvažte všechny okolnosti, které Vás čekají, a určitě se poraďte (pokud máte tu možnost) se svou vlastní maminkou a s kamarádkami. Připravte si záchrannou síť a možnost, kde hledat pomoc, pokud na vše zůstanete sama.

Přeji Vám, ať se rozhodnete k Vaší vlastní spokojenosti, protože když budete spokojená Vy, bude spokojené i Vaše dítě. S tatínkem nebo bez něj.

JB

 

Máte nějaký dotaz nebo problém, se kterým si nevíte rady? Napište na e-mailovou adresu jana.b@portalprozeny.cz naší psycholožce Janě Brandtlové.

 

2021.10.28 | Jana Brandtlová | přečteno: 30413x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: těhotenství partner vztahy láska kamarád miminko hormony

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Nestárnoucí české stavebnice, které budou bavit i vaše děti

Jsou hračky, které prostě nestárnou. Bavily nás, někdy už i naše rodiče a budou bavit i naše potomky. Právě mezi ně p...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.11.20 | přečteno: 30408x

Provensálský styl bydlení: zařiďte si obývací pokoj tomto stylu

Levandule, pastelové vzory, jednoduché dekorace a přírodní materiály. Říká vám to něco? Řeč je o provensálském stylu, je...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.03.11 | přečteno: 30314x

Podzimní dovolená na ostrově? A proč ne?

Zatímco v Česku už nastalo pravé podzimní počasí se všemi jeho ne příliš oblíbenými projevy, stále je možnost vyrazit za...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.10.12 | přečteno: 30103x

Základní potraviny středomořské stravy a jejich blahodárné přínosy

Středomořská dieta je označována jako nejpřínosnější, a zároveň nejzdravější druh stravování, který vám pomůže jak se sh...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.07.11 | přečteno: 30111x
 

Portál pro ženy