newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Základní potraviny středomořské stravy a jejich blahodárné přínosy

 
Základní potraviny středomořské stravy a jejich blahodárné přínosy

Středomořská dieta je označována jako nejpřínosnější, a zároveň nejzdravější druh stravování, který vám pomůže jak se shazováním přebytečných kil a získáním dlouhověkosti, tak i se snížením rizika vzniku mnoha závažných onemocnění. Pokud ji zvažujete vyzkoušet i vy, ale nejste si jistá, které potraviny zařadit do svého jídelníčku, níže jsme pro vás sepsali ty nejdůležitější a spolu s nimi také jejich blahodárné přínosy.

 

Extra panenský olivový olej

Extra panenský olivový oleje je naprostým základem středomořské stravy. Ve vašem jídelníčku by však neměl chybět v žádném případě, neboť obsahuje omega-3 mastné kyseliny a silné antioxidanty, díky kterým chrání tělo před poškozováním volnými radikály, oxidačním stresem a vznikem kardiovaskulárních poruch. Dejte si však pozor, abyste jej nekonzumovaly příliš, neboť také obsahuje mnoho kalorií.

                                                                

Mořské ryby

Mořské ryby patří mezi nejzdravější zdroj živočišných bílkovin. Jejich pravidelná konzumace však přináší řadu dalších benefitů, a to včetně snížení rizika úmrtí v důsledku srdečního onemocnění, zlepšují zdraví mozku, a podle některých studií dokonce zpomalují proces stárnutí. Pro získání těch nejlepších zdravotních přínosů byste je měly zařadit do svého jídelníčku alespoň dvakrát týdně.  

                                                               

Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina jsou další základní potraviny, které přináší řadu vitamínů, minerálů a důležitých sloučenin, díky kterým prospívají tělu téměř v každém směru. To již dávno věděli lidé ze Středomoří, kteří konzumují tyto plody matky přírody klidně i několikrát denně. Rozhodně se nebojte střídat různé druhy, aby vaše strava byla co nejpestřejší. Pokud jde o zeleninu, ta by neměla chybět na vašem talíři jak během oběda, tak i večeře.

                                                                

Různé druhy ořechů

Dalším pilířem středomořské stravy jsou ořechy. Měly byste však konzumovat různé odrůdy, neboť každá z nich disponuje jinými benefity. Zvláště přínosné jsou ovšem vlašské ořechy, mandle nebo para ořechy, které jsou vynikajícím zdrojem živočišných tuků a minerálů, podporují zdraví mozku, působí protizánětlivě a již v menším množství vás dokáží bohatě zasytit.                            

                                                                                                

Fazole a jiné luštěniny

Luštěniny, jako například fazole, čočka a cizrna jsou plné bílkovin, vitamínů a dalších prospěšných živin pro zdraví těla. Jejich častější konzumace podporuje zdraví srdce, střev, výrazně snižuje riziko srdečních onemocnění, a také pomáhá oddalovat proces stárnutí. Tyto potraviny jsou navíc skvělým způsobem, jak můžete nahradit červené maso, které lidé ze Středomoří zavrhují.

                                                                

Semínka a zrna

Rostlinná zrna a semínka jsou stejně jako ořechy skvělým zdrojem důležitých tuků, bílkovin, ale také disponují mnohými antioxidačními vlastnostmi a jinými benefity podporující zdraví těla a mozku. Stejně jako všechny výše uvedené potraviny byste je proto měly zařadit do svého každodenního jídelníčku, a to nejlépe jak během oběda, tak i večeře.

                                                                                                                               

 

2022.07.11 | Jana Brandtlová | přečteno: 30103x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: středomořská strava zdravá strava přínosy středomořské stravy Středomoří ovoce olivy ryby ořechy dieta

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Mateřská dovolená

Mateřská dovolená, je opravdu dovolená??? ...
 
celý článek | Veronika Tvarůžková | 2014.06.30 | přečteno: 30016x

Skleněné obklady na míru dodají vašemu interiéru to pravé kouzlo

Přemýšlíte, čím dodat interiéru svého domova neobyčejné kouzlo, nádech elegance, ale zároveň útulnost? Výborným řešen...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.12.29 | přečteno: 30195x

Nevíte, jak dál? Nechte si vyložit tarotové karty

Stojíte před důležitým rozhodnutím nebo životní křižovatkou a nevíte si rady? Možná by zrovna vám pomohl výklad karet...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.07.24 | přečteno: 30042x

Naplánujte vaši svatbu či oslavu do posledního detailu

Letní sezóna je vlastně až do počátku podzimu nejbohatším obdobím na svatby a nejrůznější oslavy vůbec. Důvody se pří...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.07.26 | přečteno: 30153x
 

Portál pro ženy