newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Bylinky v kuchyni IV. - jak zacházet s bylinkami?

 
Bylinky v kuchyni IV. - jak zacházet s bylinkami?

Bylinky jsou aromatické rostlinky, které dodávají jídlu nejen bohatou chuť, ale i neodolatelnou vůni a překrásnou barvu. Všechny tyto vlastnosti vypovídají o pokrmu ještě daleko dřív, než se do něj pustíme. Ne nadarmo se přece říká, že jíme také očima (v tomto případě tedy i naším ctěným nosem). Někdy je zelené koření základním kamenem celého chodu, jindy zase až pomyslnou tečkou, bez které se prostě neobejde. Bez bylinek se zkrátka a dobře nedá žít! Už máte svoji bylinkovou zahrádku?

 

 

Ačkoliv jen velmi málo bylinek, které běžně používáme, má svůj skutečný původ u nás, bereme je už dlouhá léta za vlastní a jsme zvyklí je nejen používat, ale také sami úspěšně pěstovat. I dnes ale přicházejí stále nové druhy bylinek a aromatických rostlin, které jsme dříve znali jen z příruček mezinárodní kuchyně. Jedná se například o nové odrůdy máty a bazalky, dříve nedostupný čerstvý koriandr nebo třeba citronelu. Díky tomu může být naše vaření daleko nápaditější, plné experimentů a nových chuťových objevů.

Abychom správně využili onu šanci používání místních, zdomácnělých i exotických bylinek v naší kuchyni, měli bychom s nimi umět šetrně zacházet. Jen tak z nich dostaneme do jídla, potažmo do našeho organismu, skutečné maximum. K tomu, aby byla zachována jejich svěžest, typická barva, chuť, aroma i prospěšnost obsažených látek, je potřeba znát několik jednoduchých zásad. Které to jsou?

 

1. Čerstvost především

Pokud je to jen trochu možné, upřednostňujte čerstvé bylinky před těmi upravenými, ať už je tím myšleno zmrazení, sušení nebo například nakládání do oleje. Všechny tyto procesy sice bylinkám prodlouží trvanlivost a pro jejich uchování mimo sezónu se perfektně hodí, své plné aroma si však zachovávají výhradně a jedině v čerstvém stavu.

 

             

                

Pakliže jste snítku bylinek nečekaně dostali, nemůžete je z nějakého důvodu zpracovat ihned a chcete přitom uchovat jejich čerstvost, nikdy je nedávejte do sklenice s vodou, a to pokud možno ani na přechodnou dobu. Některé bylinky sice během několika málo dní pustí kořínky a dají se tímto způsobem velmi dobře množit (např. máta), pro uchování ke kuchyňskému použití není ale tento způsob příliš vhodný. Bylinky nejsou řezané květiny, u kterých počítáte s tím, že za pár dní zvadnou a vy je vyhodíte. Pakliže vám bylinky uvadnou a začnou jim zahnívat stonky, dopadnou stejně – skončí v koši. A to by byla škoda. Daleko lepší variantou je uložení do mrazničky, a to buď zabalené v utěrce, nebo mikrotenovém sáčku. Můžete je také uchovávat už nasekané ve speciálních nádobkách na bylinky, dětskou stravu či led, což vám umožní mít je v potřebné dávce neustále po ruce a k okamžitému použití.

2. Lehká sprška

Bylinky jsou zelené rostliny stejně jako každá jiná zelenina nebo plody, které konzumujeme. Těsně před samotným zpracováním jim vždy dopřejte krátké opláchnutí pod studenou vodou, lehce je oklepejte nebo osušte čistou utěrkou k tomuto účelu určenou.

3. Kuchyňské náčiní správné hospodyňky

Máte-li bylinky v oblibě, používáte-li je hojně a ve větších hrstech nebo snítkách, vyplatí se vám pořídit si na jejich přípravu speciální sekáček – tzv. kolébku, která je většinou k dostání včetně speciálního prkénka. Není to jen praktická záležitost, ale i moc pěkný stylový kousek do vaší kuchyně. Pokud takový doplněk ještě nemáte, zauvažujte nad ním. Prozatím můžete na posekání bylinek používat ten největší kuchyňský nůž, který máte doma. Ideální je velký těžký nůž s hladkým ostřím, který se dobře drží a s kterým zvládnete bezpečně manipulovat. Výborným pomocníkem, který usnadní přípravu bylinek a stejně tak podtrhne design vaší kuchyně, je hmoždíř s paličkou. Často není vůbec potřeba kupovat nový, ale stačí pouze zalovit v pokladech babiččiny kuchyně. Hmoždíř využijete hlavně pro narušení tvrdších ingrediencí, jako je tření česneku do pesta, drcení rozmarýnu nebo tymiánu do marinád apod. Je však třeba připomenout, že porcování bylinek vždy závisí na typu pokrmu a vlastní receptuře. Obecně se má za to, že bylinky do hotových polévek a omáček by měly být nasekány velmi jemně. To se ale netýká nejrůznějších zálivek do salátů – tam se naopak dává přednost nasekání nahrubo nebo jen ručnímu natrhání na větší kusy, aby bylinky lépe vynikly jak svou vůní, tak vzhledem. Stejné pravidlo platí i pro ozdobu pokrmů na talíři, kde se většinou ponechávají celé listy či větvičky.

 

             

             

4. Pozor – nevařit!

Ne každá bylinka se hodí k tepelnému zpracování a na to je potřeba si dát pozor. Zatímco existují bylinky, které jsou určené téměř výhradně pro vaření – nové koření, bobkový list nebo tymián, například taková pažitka, petrželka kudrnka, řeřicha, medvědí česnek nebo estragon ztrácí při vaření své přirozené aroma a může v jídle dokonce i nepříjemně hořknout. Tyto bylinky se proto do jídla přidávají až po ukončení vaření nebo se používají zastudena do pomazánek a salátů.

5. Méně znamená více

Jste-li zkušenými matadory, není třeba vám připomínat, že ne všechny bylinky se k sobě navzájem hodí a často i méně znamená více. V případě „souboje“ dvou výrazných bylin se může stát, že se jejich aroma zkrátka vyruší, v horším případě může nastat zhořknutí celého jídla. Ustálené kombinace bylinek a koření jsou nám známé zejména ze středomořské kuchyně, tam už tedy asi vedle nešlápneme. Opatrně bychom ale i tak měli zacházet s lehce nahořklými bylinkami, jako je například bazalka, bobkový list, dobromysl, rozmarýn, tymián a šalvěj.

 

            

 

Image courtesy of Michelle Meiklejohn at FreeDigitalPhotos.Net

 

 

 

2016.06.23 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30127x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bylinky kuchyňské použití základní pravidla přípravy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak vybrat kávovar

Také patříte mezi milovníky dobré kávy? Milujete tu vůni a nejvíce vám chutná, když si ji dáte v kvalitní kavárně? ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.01.23 | přečteno: 30104x

Jak se starat o pokožku těla na sklonku léta?

Léto pomalu končí a brzy nastanou chladnější dny, kdy se budeme zase muset zahalovat do více vrstev oblečení. Nastává...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.08.31 | přečteno: 30042x

Provoněné koupele nohou

Barevné listí šustí pod nohama, podzim nám přináší chladná rána, dny se pomalu zkracují, ideální čas pro rozjímání, v...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30065x

Vánoce ve znamení pohody

Vládne u vás vánoční pohoda nebo stres nahromaděný během několika posledních týdnů? Také vám připadá, že se svátky ka...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.12.20 | přečteno: 30122x
 

Portál pro ženy