Vánoce po francouzsku

 
Vánoce po francouzsku

Jelikož v současnosti žijeme na severu Francie, přemýšlela jsem nad tím, jaký je asi hlavní rozdíl mezi českými a francouzskými Vánocemi a napadlo mě slovo okázalost. Bohatá výzdoba, nabitý program a blikající světýlka, z nichž vás až bolí oči. Na ničem z toho se ve Francii nešetří. Obce zde mají, oproti těm českým, jednu velkou výhodu a to jsou tučné finanční zdroje v podobně nemalých místních daní. Občan sice při pohledu na zaplacenou částku zaúpí, nicméně se mu náklady alespoň částečně vrátí v podobě rozzářeného města, množství kulturního vyžití a zábavy. Zkrátka něco za něco. A když už jsme si to zaplatili, je třeba si to užít, že?

 

  

Vánoční šílenství ve Francii odstartují obchodní domy již po polovině listopadu. Zatím co v Čechách se pulty hemží Mikuláši, anděli a čerty, zde převládají Kinder vejce a čokoládové pralinky všeho druhu. Pro děti jsou připravené čekací kalendáře a směsi různých bonbónů, marshmallow či želé. Na výzdobě se rozhodně nešetří, s trochou nadsázky lze říci, že bliká snad i klika od záchodu. Lidé lákadlům nablýskaných výloh s radostí podléhají, odhodlaně stojí místy i v hodinových frontách a prodejci si jen mnou ruce.

  

Svatomikulášská tradice se dnes dodržuje zejména na severu Francie. Mikuláš naděluje dětem drobné dárky a sladkosti 6. prosince nebo předchozí večer, často do zavěšených ponožek. V den svého svátku se Mikuláš prochází rovněž ulicemi města a hodným dětem rozdává drobné dárky a karamelky. Zlobivé děti má na starosti jeho pomocník Père Fouettard. Jako protipól hodného Mikuláše je oděný v černé kápi a zastupuje v Čechách nechvalně známé čerty. Původně nosil v rukou bič či důtky a neposlušné děti vyplácel, dnes ale spíše rozdává uhlí.

 

Jiné adventní tradice se zde příliš nedodržují. Oblíbenou kratochvílí adventního času jsou pro Francouze různá cirkusová vystoupení, kolotoče a podobné pouťové atrakce. Sem tam jsou organizovány charitativní sbírky či taneční večírky. Těsně před Vánocemi je možné se v obchodním domě zdarma vyfotit s Otcem Vánoc – Père Noël. Zdarma jsou organizovány rovněž projížďky na ponících nebo v koňském povozu. Že není sníh? Nevadí. Na náměstí vyrostl umělý kopec i se skluzavkou pro děti.

 Co ovšem nechybí snad v žádném městě, jsou vánoční trhy. Ve větších městech je můžete navštívit během téměř celého Adventu, v těch menších alespoň během jednoho víkendu. Hlavním městem Vánoc je rozhodně Štrasburk. V kulisách hrázděných domů se dřevěné stánky vánočního trhu obzvláště vyjímají. Okouzlující je město zejména po setmění, kdy ho rozzáří milióny světýlek. K dalším městům, která se pyšní svými vánočními trhy a výzdobou patří například Remeš, Arras či Lille. V Paříži najdete oblíbené vánoční městečko podél hlavní třídy Champs Elysées. Spolu se známým ruským kolem ho můžete navštívit již od konce listopadu. S blížícími se Vánocemi se postupně se přidávají další pařížské čtvrti, oblíbený je například trh v okolí Trocadera či v moderní čtvrti La Defense. Nechybí ani obří kluziště instalované před Pařížskou radnicí a samozřejmě opulentní světelná výzdoba.

 

Na světelnou výzdobu si Francouzi opravdu potrpí. Třpytivou září různých barev a tvarů jsou ulice doslova přeplněné. Budovy jsou nasvěcovány barvami duhy, nad náměstím se klenou zářící girlandy, nechybí ani světelné sochy. Neznám snad žádné české město, které by v tomto mohlo těm zdejším konkurovat. Nicméně v Čechách jsou běžně rozzářená okna bytů a domů, zde je soukromá světelná výzdoba spíše výjimkou.

 

U nás nezbytný vzrostlý vánoční strom je  ve francouzských obcích obvykle nahrazen stromky menšími, případně obřím umělým kuželem. Po vzoru Paříže jsou ve větších metropolích často instalována ruská kola, která umožňují nevšední pohled dolů na město. Nechybí ani vesničky, kde spolu se sněhuláky a svými soby žije Otec Vánoc – Père Noël, ne nepodobný americkému Santovi. Návštěvníky baví různí pouliční umělci, zpěváci, živé sochy, ale i bezdomovci, kteří se převlečou do červených kostýmů a za drobný úplatek se fotí s turisty. Na tržišti voní svařené víno, perník a zde na severu také wafle, gaufry a smažené koblihy.

  

Dnem pracovního klidu je ve Francii pouze 25. prosinec, který Francouzi tráví obvykle v rodinném kruhu. Vánoce jsou započaté již v předvečer slavnostní večeří, po níž se věřící odeberou na půlnoční mši. Dárky se pod stromkem objevují v noci z 24. na 25. prosince a rozbalují se buď hned po půlnoci, nebo až ráno. Dříve sice i ve Francii naděloval dárky Ježíšek, nicméně na začátku dvacátého století, pod vlivem americké kultury, ustoupil postavě v červené kápi s bílou kožešinou nazvané Père Noël, jakési francouzské obdobě Santy.

Místo postní ryby se na slavnostní tabuli servíruje krůta, doprovázená zejména ústřicemi či mušlemi sv. Jakuba a játrovou pochoutkou Foie gras. Jako dezert se podává Bûche de Noël čili Vánoční poleno v podobě piškotové rolády plněné máslovým krémem.

Pro mě osobně ale není nad naše české vánoce, plné tradic, pohádek a jakési intimní nálady. Je pravda, že pokud jde o vánoční trhy, ty francouzské jsou poněkud vkusnější, ale snad i v tom se časem Češi zlepší. Ze všeho nejvíc se ale těším, až celá rodina zasedneme k vánočnímu kaprovi, zajíme ho vánočkou či cukrovím a připijeme si domácím vaječným likérem.

No a děti? Ty už se nemohou dočkat ježíška!
Krásné Vánoce!!!

 

Úvodní obrázek: Image courtesy of Feelart at FreeDigitalPhotos.net
Ostatní fotografie : Autorka - foceno v Paříži, Lille a Tourcoingu

2014.12.21 | Klára Hrdá | přečteno: 30131x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Vánoce trhy Francie Paříž tradice

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zlato jako investice? Dobrý nápad

Varovné zprávy o rostoucí inflaci nelze přehlížet. Naše peníze, které jsme neinvestovali, nebo je neinvestovali dobře, p...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.09.07 | přečteno: 30223x

Infrasauna může být i v malém bytě

Přáli byste si mít vlastní saunu, ale máte strach, že se vám do vašeho bytu nevejde? Tak přesně z tohoto důvodu existují...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.02.19 | přečteno: 30151x

Knoflíková či vosková? Znovuobjevené kouzlo batiky

Knoflíková či vosková batika jsou novými technikami batiky, které přinášejí látkám nové kouzlo. A to je moc dobře, proto...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.07.28 | přečteno: 30066x

Stylová móda pro muže IV.: Kvalitní pánské košile nemohou chybět v šatníku žádného muže

Pánská košile je jednou z věcí, kterou má ve své skříni pravděpodobně každý muž. Kolik jich vlastní pak záleží v...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.11.10 | přečteno: 30569x
 

Portál pro ženy