newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

5 tipů, na co si dát pozor při zavařování

 
 

1. Vyberte vhodné ovoce

Chcete si zavařit meruňky, broskve, hrušky nebo třeba třešně jako kompot? Vybírejte ovoce zralé jen tolik, aby bylo pořád pevné. Díky tomu se vám nerozvaří, to pak nebývá výsledný kompot příliš lákavý. Naopak na marmelády a džemy se hodí ovoce hodně vyzrálé. Můžete tak ubrat množství cukru a marmeláda bude přirozeně sladší a chutnější. 

2. Pořádně umyjte sklenice

Na přípravě sklenic si dejte záležet. Nejdříve je umyjte v teplé vodě s mycím prostředkem, pak je opláchněte pod studenou vodou a pro jistotu je můžete ještě dát na několik minut do trouby se 100°C teploty. Díky tomu zlikvidujete případné zárodky bakterií a plísní, které by vám výsledek znehodnotily.  

3. Dobře volte, čím sladit

Nejlevnějším sladidlem je samozřejmě klasický bílý cukr. Ale do něj musíte při přípravě džemů a marmelád ještě přidat pektózu, látku zodpovědnou za rosolnatění. Jednodušší je sáhnout v obchodě rovnou po želírovacím cukru, který už pektózu obsahuje. 

4. Zavařeninu dobře uzavřete

Každou sklenici po naplnění (pozor, nikdy ji neplňte až po okraj) musíte uzavřít tak, abyste zabránili přístupu vzduchu a choroboplodných zárodků dovnitř. Víčka utěsňující se zavařovací hlavou nepoužívejte opakovaně. Při druhém a dalším použití už nemusí okraj víčka tak pevně držet. Naopak šroubovací víčka se dají používat opakovaně, můžete je utáhnout podle potřeby a dobře těsní, takže jsou velmi praktická. 

5. Zavařeniny si označte

Možná vám to připadá zbytečné, když přece víte, kam co ukládáte a jak vnitřek vypadá. Ale věřte tomu, že třeba u marmelád se po čase barvy trochu změní a nebude tak snadné jednotlivé druhy od sebe rozeznat. Označit si každou skleničku nálepkou s názvem zavařeniny je proto vhodné. A připište i datum výroby. Přece jen se může stát, že přes zimu vše nespotřebujete a další rok se vám zapletou s novou várkou. Takto budete mít ve spížce přehled a budete na první pohled vědět, co máte nejdříve spotřebovat.

 

| přečteno: 30098x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zavařování, léto, zavařeniny, sklenice, rady a tipy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Co způsobuje noční pocení

V noci se snadno zpotíte, pokud je v místnosti horko nebo na sebe naskládáte hromadu přikrývek. Ale o tomto typu pocení ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.09.19 | přečteno: 30215x

Hygiena duše

Celému našemu tělu věnujeme péči. Považujeme za samozřejmé je mýt, natírat všemožnými krémy, oblékat do skvěle padnou...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.01.27 | přečteno: 30144x

2. díl cvičení se ZWOW

Týden utekl jako voda a máme zde další díl cvičení se Zuzkou Light. Tentokrát přidáme jeden trénink ve všední den. Al...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.09.13 | přečteno: 30166x

Chcete konečně opravdu zhubnout? Obraťte se na výživového poradce

Plavková sezóna skončila a mnoho z nás se opět rádo zahalí do širokého zimního kabátu, abychom skryli svou silnou pos...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.09.20 | přečteno: 30084x
 

Portál pro ženy