newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zázrak jménem rýmovník

 
Zázrak jménem rýmovník

Podzim patří mezi nejbarevnější roční období. Vnímání přírodních krás vám ale může překazit nachlazení a rýma, které číhají na každém rohu. Jak se říká: Léčená rýma trvá týden, neléčená sedm dní. A s nosem neustále zabořeným do kapesníku si moc radosti neužijete.

 

 

Pořiďte si rýmovník! Rýmovat vám zřejmě nepomůže, ale rýmy vás zbaví jednoduše a rychle.

Rýmovník - co je vlastně zač?

Rýmovník (rodu Plectranthus) je pokojová rostlina čeledi hluchavkovitých - vzhled podobný listům kopřivy napadne kdekoho. Vyznačuje se velmi silnými a dužnatými listy, které smyslně voní po meduňce a mátě (i kafru), a má blahodárné účinky při rýmě a nachlazení. Aroma, které vylučuje, rovněž odpuzuje nežádoucí hmyz jako jsou mouchy, komáři, mšice nebo moli. Funguje tedy jako takový přírodní repelent. Existuje nespočet odrůd této zázračné rostliny. Ty se mohou lehce lišit tvarem listů, jejich strukturou a barvou – nejrozšířenější jsou šedozeleno- a zelenolisté druhy, vyskytuje se ale i panašovaný list. Setkat se můžete také s různými názvy této rostliny, od mexického a řeckého eukalyptu, přes moud, kubánské oregáno až po molici - okrasný druh, velmi známá převislá balkonovka s lesklými nebo bíle lemovanými listy. Rod Plectranthus má svůj původ v teplejších částech Afriky, Madagaskaru, Asii, Austrálii a na tichomořských ostrovech. V našich zeměpisných šířkách nejčastěji narazíme na rýmovník Plectranthus argentatus, tzv. citrónový rýmovník Plectranthus species "Carveza-n Lime" neboli kubánské oregáno "Skeeter Scatter", na druh vhodný k inhalování moud purpurový (Plectranthus purpuratus) nebo na mexický eukalypt Plectranthus amboinicus.

 

Jak ho úspěšně pěstovat?

Pěstování rýmovníku není žádná věda, i proto je v domácnostech tak oblíbený. Řada majitelů bohužel ani neví, jaký všelék doma vlastně má. Rostlina je nenáročná, miluje světlo – ideálním místem je pro ni okenní parapet. Nesnese však mráz, přílišný průvan a přemokření. Varuje nás žloutnutím nebo hnědnutím listů. V letních měsících snese pravidelnější zálivku, je možné ji vynést i ven do polostínu, v zimním období spíše odpočívá. Nepotřebuje ani nijak vydatnou zeminu, písčitá půda jí postačí, přesto velmi rychle roste. Dorůstá výšky zhruba 20 cm, výhony však mohou být i metr dlouhé. Rýmovník se zaštipuje dokulata, aby se snáze rozkošatěl. Vrcholové řízky je možné použít k zakořenění a namnožení nových rostlinek. Bezproblémově pustí kořínky i ve vodě. Ideální dobou k množení je jaro a léto. Na co konkrétně si dát v péči o rýmovník pozor? Přečtěte si v našem článku o nejčastějších chybách v pěstování.  

 

       

 

Jak dostat z rýmovníku maximum?

Léčivé účinky nese právě již zmíněný dužnatý list. Pouhým jemným dotykem se z listů uvolňuje vonná silice, která léčí projevy rýmy a astmatu. To ale není zdaleka vše. Odvar připravený v poměru jednoho lístku na jeden šálek se používá vnitřně při bolestech hlavy, horečce, kašli, rýmě, nachlazení, zánětu průdušek, malárii, ale také vysokém krevním tlaku, vysoké hladině cholesterolu, žaludečních křečích, jaterních poruchách, ledvinových a žlučníkových kamenech, střevních kolice, průjmu, odčervení střev a desinfekcích zažívacího traktu. Je významným pomocníkem při otocích končetin a odvodňování organismu. Skvěle také uvolní zduřelou nosní sliznici.

Zevně lze výluhem ošetřit lehké popáleniny, drobné oděrky, pohmožděniny, poranění kůže.

V kuchyni se dají nasekané listy přidávat jako koření zejména k jehněčímu a zvěřině, ale také hovězímu nebo drůbežímu masu.

Velmi příjemné a účinné je ale i běžné oťukávání a očichávání rostliny, rovněž je možné rozemnout lístek mezi prsty a inhalovat aroma.

Listy rýmovníku v podstatě není možné usušit a uschovat je. Jsou tak dužnaté, že i dlouhou dobu po utržení zůstávají vlhké a stále svěží. 

Můžete je ale využít k přípravě domácího sirupu, který uleví od rýmy a kašle, chutná v čaji, vodě i sifonu, ale i namazaný na pečivu s máslem nebo třeba v ovesné kaši.

 

                     

 

Kam pro rýmovník?

Rýmovník prodávají čeští pěstitelé na trzích, burze, výstavách nebo dodávají přímo do zahradnictví. Nabídky najdete samozřejmě i na internetu. Nejčastěji ho koupíte na jaře jako mladou rostlinku nebo čerstvě zakořeněné řízky. Cena se pohybuje od 40 do 70 Kč podle velikosti rostliny. V zimních měsících se skutečně neshání snadno. Než se ale vydáte na lov, zkuste se zeptat sousedů zahrádkářů nebo babiček v okolí. Možná natrefíte na někoho, kdo vám ze svého výpěstku rád kousíček odštípne a vy budete mít o to větší radost, že jste si rýmovník s láskou vypiplali sami. Bude vám potom jistě vonět o to víc.

 

Foto: vlastní archiv

2014.11.06 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30817x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Rýmovník; rýma; nachlazení; pokojová rostlina; pěstování; využití; všelék

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Ideální dlažba do kuchyně? Taková, co se snadno udržuje a v prostoru vynikne

Kuchyň je pro řadu domácností centrem, ve kterém to žije po celý den. O to důležitější je vybrat vhodný typ podlahové kr...
 
celý článek | Admin | 2021.02.11 | přečteno: 30120x

Taje exotické Dominikánské republiky, které musíte vědět

Dominikánská republika je nejnavštěvovanější zemí Karibiku. Aby také ne, když nabízí rozmanitou krajinu a bohatou kultur...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.11.14 | přečteno: 30086x

10 ZPŮSOBŮ, JAK DODAT TĚLU RYCHLE ENERGII

Patříte mezi ty, kterým se setměním padají víčka a nemají do ničeho chuť? Zapomeňte na sladkosti či kávu. Ty vás sice na...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.11.28 | přečteno: 30213x

Rozmazlete se skleněnými vánočními ozdobami a kochejte se přepychovou vánoční výzdobou

Těšíte se již na Vánoce? Nemůžete se dočkat okamžiku, kdy vyndáte ze skříní svou vánoční výzdobu a v mžiku proměníte cel...
 
celý článek | Lea Kubová | 2022.10.19 | přečteno: 30038x
 

Portál pro ženy