newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

5 nej nápojů, které vás v zimě zahřejí

 
5 nej nápojů, které vás v zimě zahřejí

Zatímco v létě prahneme žízní po nějakém chladném a osvěžujícím nápoji, v zimě, celkem logicky, vyhledáváme pití, které by nás zahřálo na těle i na duši (a pěkně vonělo). Zde je pětice nejoblíbenějších z nich.

 

 

SVAŘÁK

Svařené víno je patrně jeden z prvních nápojů, o němž budete uvažovat, když si dáte v zimě sraz s kamarádkou někde v restauraci. Pokud se totiž nebudou zrovna teploty záhadně pohybovat kolem patnácti stupňů, a to navzdory číslům v kalendáři, skvěle vás zahřeje a navodí i slavnostnější atmosféru blížících se vánoc daleko víc než jen samotná dvojka bílého. Samozřejmě není svařák jako svařák. Někde vám připraví opravdu luxusní nápoj, jinde s vámi budou tak rychle hotoví, že se druhý den nebudete stačit divit, jak strašně vám třeští hlava, přestože jste vypili jen jednu sklenici. To značí, že bylo použito méně kvalitní víno, než si svařák zaslouží. Nejjistější způsob, jak se tomuto nemilému překvapení vyhnout, je udělat si svařák v teple domova. Stačí vytvořit povařením cukru ve vodě lahodný karamel, přidat horkou vodu a koření (celou skořici, pomerančovou kůru, hřebíček atd.). Tuto směs pár minut povaříte, až začne koření hezky vonět a na závěr přidáte ohřáté víno. Máte tak zcela pod kontrolou suroviny použité na přípravu svařáku. Jediné, na co si musíte dát pozor, je množství nápoje, které zkonzumujete. Sladký alkohol je vždy nejzrádnější :)

 

MEDOVINA

Medovinu máme spojenou především s návštěvou vánočních trhů. Je také vhodným typem na dárek, s nímž si lámete hlavu, přestože řada mužů tvrdí, že se jedná čistě jen o "babské pití". I zde platí, podobně jako u svařeného vína, všeho s mírou, ať dojdete domů po svých. Ovšem pokud vyrazíte v adventním období do centra města, neměli byste ji opomenout. Můžete si vybrat, zda zůstanete u tradiční podoby medoviny, tedy připravované s vodou s následným kvašením, nebo vyzkoušíte její ovocné varianty (tady už by se pánové asi opravdu moc nechytali, ale nenechme se omezovat předsudky). Jedná se sice o poměrně důmyslnou kalorickou bombu, ale pokud nehodláte pořádat medovinové hody celý advent, nemusíte mít obavy z nežádoucích vedlejších účinků, tedy tloustutí.

 

PUNČ

Punč je vyráběn z ovocných šťáv a také se stává téměř tradicí vánočních trhů. V posledních letech se kořeněné potěšení z vína, rumu a čaje, v němž se koupou různé druhy ovoce, stalo poměrně hojně vyhledávaným artiklem. Když je nejhůř, můžete sáhnout k nealkoholické variantě a otrlejší z vás i k domácí výrobě tohoto voňavého nápoje ohřevem vína s čajem, následným vhozením citrusových plátků a koření (celé skořice a hřebíčku) a závěrečným pádem do sklenice s rumem a ovocem. Co víc si v těchto dnech přát.

 

GROG

Grog je známá námořnická klasika, která funguje jako první pomoc při záchraně mrznoucího organismu prakticky okamžitě a především zcela spolehlivě. Nemusíte nutně popíjet jen rumovou variantu, zkuste griotku nebo koňak, čistě dle vašeho apetitu.

 

HORKÁ ČOKOLÁDA

Hustá horká čokoláda s trochou šlehačky na povrchu je snem všech majitelů mlsných jazýčků. Bohužel, v našich zeměpisných šířkách je nutné zapátrat, v které kavárně stojí opravdu za to. Pokud byste si kvůli čokoládovému potěšení chtěli vyrazit do ciziny, směřujte své kroky do Itálie nebo Řecka. A pozor na čokoládovou závislost :)

 

 

Image courtesy by Stock Image at FreeDigitalPhotos.net

 

2014.12.19 | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30093x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: nápoje relax zima

 
archiv

Nejzajímavější články

 

MÓDNÍ LÉTO

Pomalu jsme se dostali za první polovinu července a to je ten správný čas, kdy se můžeme obléknout do pastelovýc...
 
celý článek | Veronika Verbichová | 2014.07.21 | přečteno: 30132x

Soutěž o detektivní romány spisovatelky Markéty Harasimové

Soutěž již byla ukončena, děkujeme za účast. Purpurové doteky vyhrává Tamara W. a Poháry touhy Alžběta T., gratulujeme a...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.12.07 | přečteno: 30122x

Vyhrajte strhující válečný román Krycí jméno Verity

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.10.14 | přečteno: 30191x

Kustovnice čínská jako pochoutka i lék

Alternativní způsoby léčení a nejrůznější odnože tradiční medicíny dnes zažívají jakousi renesanci. Také je jako dopl...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.04.16 | přečteno: 30167x
 

Portál pro ženy