newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zařiďte si praktickou a pohodlnou jídelnu

 
Zařiďte si praktickou a pohodlnou jídelnu

Také milujete ty chvíle, kdy se celá rodina sejde u stolu? Chvíle, kdy si společně vychutnáváte jídlo, povídáte si, smějete se, prostě si naplno užíváte pocity sounáležitosti, pohody a štěstí. Základním předpokladem k tomu je vhodně vybavená jídelna, kde bude mít každý ze stolovníků pohodlí. Pokud pro ni máte dostatek prostoru, třeba i v samostatné místnosti, bude její vybavování kuchyňským nábytkem snazší. Ale ani v malém bytě není třeba zoufat, existují velmi pěkné jídelní sety i ve skrovných rozměrech. Jak tedy jídelnu nejlépe vybavit?

 

Jak velký stůl je ideální?

Velikost jídelního stolu se odvíjí od dvou nejdůležitějších parametrů. Za prvé je to plocha, kterou pro něj můžete vyčlenit. Ta je limitujícím faktorem především v menších domácnostech. Druhou věcí je počet strávníků, kteří budou ke stolu pravidelně zasedat. Aby bylo posezení pohodlné a strávníci si u jídla navzájem nepřekáželi, měl by mít každý pro sebe prostor zhruba 60 cm na šířku a 40 cm směrem ke středu stolu.

Obdélník, čtverec nebo kulatý stůl?

Co se týče tvaru jídelního stolu, nejpraktičtější je obdélník. Jde o nejprodávanější typ, který se hodí do jakékoliv jídelny nebo kuchyně. Skvěle poslouží volně stojící v prostoru i přistavený ke zdi, kde poskytne více místa pro stolovníky než stůl čtvercového tvaru. Pěknou variantou jsou stoly kulaté. U nich je však třeba vzít v potaz, že vyžadují daleko více prostoru kolem sebe. Hostíte často návštěvy? Popřemýšlejte o pořízení velmi praktického rozkládacího stolu.

Pohodlná jídelní židle je nezbytná

Co je nezbytné pro to, aby se u stolu dobře sedělo? Ano, samozřejmě pohodlná židle. Sedák by měl být ideálně tak vysoko, aby osoba na židli dosáhla bez problémů celou plochou nohy na zem a její holeň se stehnem svíraly pravý úhel. Každý člověk je sice trochu jiný, ale obecně se dá říci, že je to zhruba 45 cm. Opěradlo by pak nemělo končit níže než pod lopatkami sedícího, klidně může být ale i vyšší. A jak měkký sedák zvolit? Lepší je tvrdší, na příliš měkkém se rychle stane sezení nepohodlným. Důležitým parametrem je také místo mezi stehny a spodní hranou stolu, kde by mělo zůstat asi 10 cm volného prostoru. Jídelní sestavy kupované jako celek obvykle toto všechno splňují, takže si výběr můžete usnadnit. Navíc vám budou nejlépe ladit dohromady.

 

Jídelní sety pořídíte v mnoha různých stylech, porozhlédněte se třeba v e-shopu Dona-shop.cz.

 

2017.09.30 | Martina Limbergová | přečteno: 30068x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domov vybavení nábytek jídelna jídelní sety jídelní sestavy stoly židle

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Věděli jste, jaký vliv má na vás kromě samotného jídla i prostředí, kde ho jíte?

Nejen lákavě naservírované jídlo, ale i místo, kde stolujete a chutné pokrmy konzumujete, jsou velice důležitými faktory...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.01.04 | přečteno: 30152x

TYMIÁN – OCHRÁNCE IMUNITY

Tymián je bylinka, kterou pěstujeme v létě na našich zahradách a používáme v kuchyni při přípravě pokrmů. Výborně dochut...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.11.19 | přečteno: 30036x

Zasoutěžte si s námi o úklidový balíček a pusťte se do úklidu efektivně!

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2015.11.09 | přečteno: 30122x

Soutěžte o maminkovský balíček FEMINELLA - pro maminčino zotavení

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2016.02.29 | přečteno: 30154x
 

Portál pro ženy