newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Víte, jak si můžete pomoci při PMS a bolestivé menstruaci?

 
Víte, jak si můžete pomoci při PMS a bolestivé menstruaci?

S bolestivou menstruací a premenstruačním syndromem se potýká někdy každá žena. Jelikož je ale každé tělo jiné, některé ženy nemají s bolestmi téměř žádné zkušenosti, jiné PMS vyřadí z každodenního provozu.

 

Pokud i vy s bolestivou menstruací bojujete, víte, jak si od bolestí můžete pomoci?

Menstruační cyklus

Menstruace může být opravdu nepříjemná. Nutno si ale uvědomit, že jen díky ní jsou všichni lidé na světě.

První menstruace se u objevuje u dívek v pubertě, nejčastěji mezi 10. a 15. rokem věku. Konce se ženy dočkají až v období menopauzy, která se objevuje po 45. roce.

Fáze menstruačního cyklu

Celý menstruační cyklus trvá průměrně 28 dní a dělí se na jednotlivé fáze. Délka cyklu i jeho průběh se během života ženy mění. Může se tak stát, že je váš menstruační cyklus o něco kratší nebo delší. Mohou se také objevit problémy s nepravidelnou menstruací.

Fáze menstruační

Tato fáze začíná prvním dnem krvácení. Tato fáze obvykle trvá 3-7 dní. Z těla menstruující ženy se společně s krví vyplavuje také neoplozené vajíčko.

Menstruace je složitý biologický proces, který je řízen řadou hormonů. Během menstruační fáze se snižuje hladina ženského pohlavního hormonu, estrogenu. U žen se společně s krvácením mohou během menstruace objevit i další příznaky jako:

  • Pocit únavy, méně energie a větší potřeba spánku

  • Psychické zpomalení

  • Bolesti hlavy

  • Bolesti v podbřišku

Fáze folikulární

Tato fáze začíná stejně jako fáze menstruační 1. dnem menstruace, ale pokračuje i po ní. Během této fáze folikostimulační hormon stimuluje růst vaječných buněk a dozrává tak nové vajíčko. Hladina estrogenu v ženském těle opět stoupá, to může mít za následek:

  • Dostatek energie, síly

  • Větší produktivitu v práci a chuť do činnosti

  • Větší chuť na sex

  • Lepší regeneraci

  • Krásnou pleť

  • Vyšší sebevědomí, pocit atraktivnosti

a další

Fáze ovulační

Tato fáze je nejkratší ze všech fází a trvá zhruba 3 dny. V ovulační fázi se uvolňuje vajíčko a dostává se do vejcovodu. Tuto fázi si obvykle hlídají ženy, které jsou připraveny otěhotnět, je tu totiž největší šance pro oplodnění.

TIP: Znáte těhotenskou cukrovku a víte, jaké má příznaky?

V ovulační fázi ženy začínají být více emotivní, citlivější, objevuje se u nich obvykle tendence pečovat o druhé a podle některých výzkumů dávají také více najevo svou lásku.

Fáze premenstruační

Této fázi se také někdy říká fáze luteální a právě pro ni je typický PMS, premenstruační syndrom. Tato fáze může trvat i 14 dní a ženy, které jsou na premenstruační bolesti citlivější, může premenstruační fáze skutečně potrápit. Objevují se totiž typické příznaky PMS.

Premenstruační syndrom (PMS)

Nyní vám popíšeme, co to PMS je a jaké jsou jeho hlavní příznaky. PMS sdružuje řadu obtíží - psychických i fyzických. Pokud vás tedy netrápí jen klasická bolest například v podbřišku, pravděpodobně vás zastihl premenstruační syndrom.

PMS přichází v premenstruační fázi menstruačního cyklu a obvykle vymizí s příchodem krvácení. Trápit ženu může ale i 2 týdny, což je poměrně dlouhá doba.

Někteří odborníci hovoří ve spojitosti s PMS dokonce o civilizačním onemocnění, protože vliv podle nich má větší psychické zatížení dnešní doby, větší stres, významné pracovní postavení žen a další faktory.

VIP: Víte jaké jsou nejčastější civilizační onemocnění a jak jim předejít?

Příznaky PMS

Premenstruační syndrom se projevuje řadou příznaků a u každé ženy může jeho průběh vypadat jinak. Věděli jste, že je popsáno více než 150 příznaků, které mohou být s PMS spojeny?

Psychické příznaky PMS

Ženy, které trápí premenstruační syndrom, často kromě tělesných bolestí popisují i změnu v jejich duševním rozpoložení. Mezi hlavní psychické příznaky při PMS lze zařadit:

  • Výkyvy nálad

  • Častá bezdůvodná plačtivost

  • Podrážděnost

  • Agresivita

  • Depresivní nálady

  • Úzkosti

  • Poruchy soustředění

  • Poruchy spánku

a další

Fyzické příznaky PMS

Opomenout nelze ani fyzické příznaky. Mezi ty patří:

  • Bolesti hlavy a migrény

  • Únava

  • Bolesti zad

  • Bolesti břicha a v podbřišku

  • Nevolnosti

  • Nezvladatelné chutě či naopak ztráta chuti k jídlu

  • Trávicí obtíže

  • Zadržování vody v těla

  • Vyšší citlivost prsou

  • Mastná a problematická pleť

a další

Příčiny vzniku PMS

Jelikož se s PMS setká během života až 90 % žen, nabízí se otázka, proč premenstruační syndrom vzniká. Odpověď ale není jednoduchá. Za premenstruačním syndromem může totiž stát řada příčin.

Na vině mohou být hormony

Na vině mohou být hormony. Některé ženy jsou pravděpodobně citlivější na výkyvy hladin hormonů v jejich těle v období po ovulaci.

Hlavním problémem je pravděpodobně progesteron, který je v období po ovulaci ve větší míře vylučován do krve. Právě nerovnováha hormonů by mohla být příčinou PMS.

Zároveň nerovnováha ženských pohlavních hormonů má pravděpodobně vliv i na na některé neurotransmitery, například serotonin. To může ovlivňovat zejména spuštění psychických příznaků PMS.

Rodinné predispozice

Ve společnosti se spekuluje také o vlivu rodinných predispozic. Pokud PMS trápil vaší babičku a následně i matku, je velká pravděpodobnost, že bude trápit bohužel i vás.

Vliv životního stylu

V neposlední řadě se uvádí jako příčina vzniku PMS také nesprávný životní styl spojený například s kouřením, stresem nebo konzumací alkoholu či jiných návykových látek.

Věděli jste, že ženy, které trpí nadváhou či obezitou, pociťují příznaky PMS mnohem častěji? Ano, nadváha i obezita mohou PMS ovlivnit.

Dobrou zprávou je, že tento poslední faktor se dá do určité míry ovlivnit. Stačí začít žít zdravějším životním stylem. Přečtěte si například inspirace, jak efektivně a hravě shodit nadbytečné kilogramy.

Kdy vyhledat lékaře?

Častým problémem PMS zůstává, že ženy často na pravidelných kontrolách u svého gynekologa o svých obtížích nemluví. Podobné problémy v jejich okolí často trápí totiž každou druhou kamarádku nebo kolegyni.

Důležité je však vědět, že pokud se poradíte se svým gynekologem, můžete společně přijít na způsoby, jak PMS zmírnit. Ne vždy to znamená začít užívat léky.

Pokud vás například trápí časté bolesti zad a ledvin, můžete se dozvědět, jak se o vaše ledviny starat, jaké jsou příznaky jejich selhávání a také jak si s bolestí lépe poradit. To samé platí i o dalších příznacích.

Poradit se s lékařem se vyplatí zejména ve chvíli, kdy PMS narušuje váš každodenní život nebo sociální vztahy.

Diagnostika PMS

Pokud se s problémy svěříte svému gynekologovi, nečekají vás žádné testy, které by tuto diagnózu potvrdily. Jednoduše proto, že žádné takové testy neexistují.

Gynekolog na základě rozhovoru s vámi, popř. ultrazvukovém vyšetření a odběru krve může určit, zda se jedná o PMS.

Aby však gynekolog mohl PMS diagnostikovat musí být splněna některá kritéria. Patří mezi ně to, že se u ženy objevují příznaky typické pro premenstruační syndrom a to alespoň 3 měsíce po sobě. Tyto příznaky se také musí objevit asi 7-14 dní před menstruačním krvácením a pak vymizet.

Jednat se totiž může i o jiné poruchy menstruačního cyklu.

PMDD

PMDD, neboli premenstruační dysforická porucha (premenstrual dysphoric disorder), je nejzávažnější formou PMS. S touto formou je vždy důležité obeznámit lékaře, protože lékařská pomoc je v tomto případě nutností.

Tato forma způsobuje až do extrému vystupňové příznaky, které jsou pro ženu velmi těžko zvladatelné, zvlášť ty psychické.

Při PMDD se často objevují vážné poruchy spánku, úzkosti, deprese, panické ataky a extrémní náladovost. Mohou se objevit také sebevražedné myšlenky. Léčba PMDD může proto v některých vážných případech zahrnovat i užívání antidepresiv.

Léčba PMS

Léčba PMS je založena hlavně na tlumení pociťovaných příznaků. Ve spoustě případů se nepřistupuje k užívání léků, ale například bylin či vitamínů a minerálů. V léčbě premenstruačního syndromu se také zkoumají účinky CBD, které se zdají být pozitivní.

Léky

Předtím, než začnete premenstruační syndrom řešit léky, je třeba se vždy poradit s lékařem. Léčba farmaky je určena hlavně pro ženy, které opakovaně trápí závažnější a intenzivnější příznaky PMS.

Ženy mají několik možností při volbě léků. Záleží na konkrétních obtížích. Mimo jiné se může jednat o léky jako jsou:

  • Hormonální antikoncepce

  • Analgetika

  • Diuretika

  • Antidepresiva

Hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce se nevyužívá pouze jako ochrana před početím. Hormonální antikoncepce může také snižovat příznaky PMS, zároveň i menstruace bývá slabší a kratší.

Nutno však dodat, že užívání hormonální antikoncepce má i své nevýhody. Může zvyšovat například riziko vzniku trombózy nebo vyvolat různé vedlejší účinky jako jsou bolesti hlavy nebo nevolnosti.

Důležité je si volbu užívání hormonální antikoncepce rozmyslet, poradit se s lékařem a v případě vedlejších účinků vyzkoušet například i více druhů.

Analgetika

Analgetika jsou léky sloužící ke zmírňování bolesti. Často po nich tedy sáhnou ženy, které trápí v rámci PMS časté bolesti hlavy, zad nebo křeče do břicha.

Diuretika

Diuretika jsou léky, které pomáhají odvodnit. Pomáhají tedy hlavně ženám, které mají problémy se zadržováním vody v těle.

Antidepresiva

Antidepresiva mohou pomoci ženám, které v rámci PMS trápí duševní potíže jako jsou deprese nebo úzkosti.

Vitamíny, minerály a vyvážená strava

Léky však nejsou jedinou možnou cestou, kterou se můžete při snaze zmírnit své potíže při PMS, vydat. Mnohým ženám pomůže i tak obyčejná věc jako je správný a vyvážený jídelníček, popř. doplněný o některé vitamíny a minerály.

Důležitý ve stravě je dostatečný přísun ovoce, zeleniny a celkově vlákniny. Naopak se snažte vyhýbat se rafinovanému cukru, kofeinu, soli a alkoholu.

Z vitamínů a minerálů se zaměřte na hořčík, železo, zinek, vitamíny B6 a E.

Bylinky

Skvělým pomocníkem při ženských problémech jsou také bylinky, naše babičky na ně nedaly dopustit. Mezi oblíbené bylinky užívané pro zmírnění příznaků PMS patří například:

  • kontryhel

  • třezalka

  • hluchavka

  • meduňka

  • maliník

a další

TIP: Vyzkoušet můžete také bylinné kúry na bolestivou menstruaci. Ty mohou pomoci například od bolesti zad, v podbřišku, od pocitu nafouklého břicha, únavy, podrážděnosti nebo výkyvům nálad.

Teplo

Výborným pomocníkem při bolestivé menstruaci může být také teplo. Teplo totiž podporuje průtok krve vaším tělem a do bolavých oblastí se tak dostává více kyslíku potřebného pro okysličení těchto míst.

Teplo vám tak může pomoci například od křečí v podbřišku. Dopřát si můžete už zmiňovanou návštěvu sauny, horkou sprchu nebo si do postele nahřát v mikrovlnce nahřívací polštářky.

Pohyb

Skutečně i pohyb může léčit. Že nemáte s bolestmi náladu na nějaké cvičení? Věřte, že není cvičení jako cvičení a i při bolestech si můžete dopřát například hodinu hormonální jógy nebo krátkou procházku, která vám může přinést klid a úlevu od bolesti.

Obecně jsou při bolestech doporučená spíš klidná cvičení, která uvolňují celé tělo. Vždy byste se při pohybu totiž měla řídit svým pocitem a poslouchat své tělo.

Odpočinek

S posloucháním těla se pojí také odpočinek. Pokud cítíte, že jste unavená, dopřejte tělu klid. Některé fáze menstruačního cyklu jsou pro těla náročnější. Odpočinek může zahrnovat různé aktivity:

  • Spánek

  • Čtení knížky

  • Meditaci

  • Poslech hudby

  • Návštěvu sauny či wellness centra

a další

CBD

CBD je látka získávaná z konopí. Mnoho lidí tento fakt stále odrazuje, protože konopí mají spojeno hlavně s THC a užíváním drog. Konopí je však rostlinou, která obsahuje i jiné látky. Jednou z nich je CBD.

CBD zažívá v posledních letech obrovský boom, využívá se už ale tisíce let k lékařským účelům. Nyní ho začínají vědci zkoumat a přichází s potvrzením některých jeho pozitivních účinků.

Věděli jste, že produkty CBD by mohly pomoci zmírnit kontrakce, bolest a mohou pomáhat i při bolestivé menstruaci?

Navíc může CBD pomoci i v jiných oblastech, pozitivně může ovlivnit například:

  • astma

  • úzkost

  • epileptické křeče

  • neurologická onemocnění

  • tachykardii

a další

Závěr

Při bolestech jakéhokoliv typu je důležité poznat své tělo a naučit se ho poslouchat - to platí i při premenstruačních bolestech a PMS. I proto je důležité alespoň orientačně poznat menstruační cyklus a jeho 4 fáze.

Premenstruační syndrom se tedy objevuje ve 4. fázi cyklu, může trvat až 2 týdny a obvykle s nástupem menstruačního krvácení zmizí tak rychle, jako přišel. Během něj si však mohou ženy prožít hotová muka spojená s psychickými i fyzickými příznaky.

Pokud jsou vaše bolesti časté a intenzivní, svěřte se se svými problémy gynekologovi a poraďte se o způsobech léčby. Využít se kromě léků dá také spousty dalších možností. Tělo každé ženy funguje ale jinak a tak obvykle chvíli trvá, než najdete to, co alespoň trochu zmírní vaše bolesti.

 

Alena Mrvíková, PoctiveSEO.cz

 

2022.05.31 | Admin | přečteno: 30273x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví žena menstruace potíže zdravotní problémy PMS premenstruační syndrom

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Léčivá síla

Mnoho lidí takzvané mudry, nebo též jógu prstů, ani nezná. Přitom jde o cvičení i pro ty nejlínější bytosti na světě. V ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.07.17 | přečteno: 30173x

Podzimní dovolená na ostrově? A proč ne?

Zatímco v Česku už nastalo pravé podzimní počasí se všemi jeho ne příliš oblíbenými projevy, stále je možnost vyrazit za...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.10.12 | přečteno: 30097x

Dopřejte si pravidelně vejce, prospějete svému zdraví

Odpíráte si vejce, protože nejsou zdravá a dokonce mohou při častější konzumaci škodit našemu zdraví? Omyl, vejce nejenž...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.01.26 | přečteno: 30065x

Nezapomeňte si do kuchyně pořídit kvalitní a elegantní náčiní

Kuchyně je nejvyužívanější místností každé domácnosti, kde trávíme desítky minut denně. Jestli chcete, aby se vám v&n...
 
celý článek | Admin | 2016.04.01 | přečteno: 30041x
 

Portál pro ženy