newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Listopad očima pranostik

 
Listopad očima pranostik

Listopad, i poslední list ze stromu spad... nebo to snad pranostiky vidí jinak?

 

 

 

 

Listopad je jedenáctým měsícem roku. Ve starším římském kalendáři to byl měsíc devátý, od toho pojmenování November, které se objevuje ve většině cizích jazyků. Naše pojmenování Listopad jasně souvisí s podzimním padáním listí.

 

Pranostiky toho měsíce se nejvíce točí okolo příchodu zimy, její síly a částečně i rázu jarního počasí. „Když dlouho listí nepadá, tuhá zima se přikrádá“. Jako forma krátkodobé předpovědi může fungovat úsloví „Když se v listopadu hvězdy třpytí, mrazy se brzo uchytí“, při dlouhodobém vyjasnění, rychleji klesají průměrné teploty. Pro uklidnění, listopad patří k nejopačnějším měsícům v roce. Výrok o „listopadovém sněžení, co neškodí vůbec osení“ mluví, jak o příchodu sněhu, tak i o jarní úrodě, stejně jako „Jestliže sníh listopadový dlouho zůstane, víc než hnůj polím prospěje“. Naopak mnoho vody je považováno, za špatné „V listopadu příliš mnoho sněhu a vody, to je předzvěst neúrody“.

1. listopadu: „Nepřijde-li sníh na Vše svaté v noci, přijde o svatém Martině se vší mocí“, „Jíní o Všech svatých věští tuhé mrazy o Vánocích“.

2. listopadu: „Když na Dušičky jasné počasí panuje, příchod zimy to oznamuje“.

9. listopadu: „Svatý Teodor – mrazy lezou z hor“.

11. listopadu: „Svatý Martin přijíždí na bílém koni. Přijede-li na šedém (mlhy), bude zima střídavá. Přijede-li na žlutém (sucho), přijde tuhá a suchá zima“. To, že Svatý Martin jezdí pouze na bílém koni, patří mezi ty novější pranostiky, z konce 19. století. Martinův bělouš, však není jistotou příchodu zimy, ba naopak „Martinův led, bude vodou hned“.

16. listopadu: „Na Svatého Otomara neuvidíš už komára“.

19. listopadu: „Z ledu Alžběta má brod, u Kateřiny znám Ond“. Nevšední pranostika už podruhé odkazuje na výrazné ochlazení. Tato pranostika patří k těm nejstarším, vyskytuje se v Korandově cisiojanu z roku 1472.

21. listopadu: „Když je na obětování Panny Marie noc jasná, čistá, krutá zima se v lednu chystá“.

22. listopadu: „Svatá Cecílie sněhem pole kryje“.

23. listopadu: „Svatý Kliment víc než kdo jiný si zimu oblíbí“.

25. listopadu: „Na svatou pannu Kateřinu sluší se schovat pod peřinu, pak na svatého Mikuláše tuť je zima všecka naše“. Peřinová pranostika se objevuje již v Selských pranostikách z roku 1710.„Hrozí-li Kateřina sněhem, přinese jej Ondřej“. Tato sněhová pranostika se týká trvalého sněhu na horách, v nížinách je to stále otázka jen občasného sněžení.  „Svatá Kateřina prádlo máchá a svatá Barbora je škrobí“. „Chodí-li svatá Kateřina po ledě, chodí svatý Štěpán po blátě“.

1. neděle adventní: „Začne-li zima až s adventem, potrvá deset týdnů“. „Jaké počasí na svatou Barboru, takové bývá celý advent“.

29. listopadu: „Na Saturnina skučí meluzína“.

30. listopadu: „Na svatého Ondřeje ještě se nám ohřeje, ale na svatého Mikuláše už je zima celá naše“. „Když na Ondřeje sněží, sníh dlouho poleží“. S touto pranostikou můžeme zcela souhlasit, v tomto období, totiž i v nížinách zůstává sníh.  „Sníh svatého Ondřeje ozimám nepřeje“.

 

 

 

foto: archiv autorky

2016.11.02 | Katka Mikulášková | přečteno: 30105x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: listopad pranostika počasí na listopad jak bude

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak si užívat jídla a přitom hubnout?

Mít ploché bříško a absenci tukových polštářů je snem nejedné ženy. Stojí však za to, neustále přepočítávat množství sně...
 
celý článek | Admin | 2018.11.20 | přečteno: 30096x

Cvičte podle toho, čeho chcete dosáhnout

Rada tak snadná a jednoduchá, až neuvěřitelná. Prostě skončete s nesmyslným několikahodinovým běháním kolem bloku, pokud...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.07.29 | přečteno: 30231x

Belgický rýžový dort

Před pár lety jsem měla tu čest prožít pár dní v Bruselu. Kochat se místním koloritem a především ochutnávat jíd...
 
celý článek | Sabina Stehnová | 2013.03.04 | přečteno: 30088x

Dětské tříkolky a odrážedla přivedou děti ke sportu

Čím více času tráví děti venku, tím je to pro ně lepší. Lákadlem bývají jiné děti na hřišti, což je dnes ovšem ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.04.19 | přečteno: 30990x
 

Portál pro ženy