newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Letní pobyt na Pálavě? Poznejte to nejhezčí z jižní Moravy

 
Letní pobyt na Pálavě? Poznejte to nejhezčí z jižní Moravy

Jižní Morava je krajem slunce, vína a pohody. Nádherná příroda, krásné památky a zajímavé akce sem lákají každý rok tisíce lidí a mnoho z nich se vrací pravidelně. Jakmile se jednou necháte okouzlit malebností jižní Moravy, jistě se sem budete rádi vracet také. Na co se tu můžete těšit? Tady jsou tipy na tři nejkrásnější a nejzajímavější místa tohoto regionu.

 

Pavlovské vrchy

Když se řekne jižní Morava, mnohým se jako první vybaví Pálava, tedy přesněji Pavlovské vrchy. Jejich hřeben tvoří v rovinaté jihomoravské krajině výraznou dominantu viditelnou ze širokého okolí. Vyrazte sem za turistikou, přírodou, výhledy i památkami, Pálava nabízí vše v jednom. Na jednom jejím konci se tyčí zřícenina hradu Děvičky, na druhé zřícenina Sirotčího hrádku, mezi nimi se dá přejít hřeben po jeho vrcholu a užít si fantastické výhledy na vodní dílo Nové mlýny. Letní pobyty tu přímo lákají i k vodním radovánkám a sportům v těchto přehradních nádržích, kde najdete travnaté a písčité pláže, kempy s atrakcemi pro děti nebo velký aquapark. Pálava je chráněnou krajinnou oblastí, která na svých 83 m2 zahrnuje i několik obcí a měst. Můžete tak zvolit přímo ubytování v CHKO Pálava nebo v blízkém okolí.

Lednicko-valtický areál

Areál zapsaný na seznamu kulturního dědictví UNESCO je nejrozsáhlejší krajinný celek v Evropě a najdete v něm roztroušených mnoho velkých i menších staveb. Těmi hlavními jsou zámky ve Valticích a v Lednici. Tato překrásná sídla a celý úchvatný krajinářský komplex kolem nich nechal v průběhu 17. až 20. století vybudovat šlechtický rod Lichtenštejnů. Dnes patří Lednicko-Valtický areál mezi nejnavštěvovanější místa jižní Moravy a rozhodně si jej nesmíte nechat ujít ani vy.

Mikulov a Svatý Kopeček

Dalším velmi pěkným místem, které rozhodně stojí za poznání, je město Mikulov. Jeho dominantou je zámek s krásnou zahradou. A také Svatý kopeček, jeden z kopců Pavlovských vrchů, na kterém stojí kaple Sv. Šebestiána. Toto místo je oblíbeným cílem romantických procházek, kdy tu můžete se svou drahou polovičkou třeba pozorovat západ slunce.

Vinné sklípky

A přidávám ještě jeden tip, který není na konkrétní místo, ale k tomuto regionu neodmyslitelně patří. Dovolená na Pálavě a skvělé víno, to je jako jing a jang, neoddělitelná kombinace, která si vás podmaní. Jižní Morava je nejlepší vinařskou oblastí u nás a byl by hřích nezavítat i do nějakého sklípku na košt zdejších vynikajících vín. A vybírat máte z čeho, sklípky najdete prakticky v každé obci a vinaři vás v nich rádi přivítají. Najdete tu i zajímavosti jako třeba vinné sklepy na Vrbici, kterým se přezdívá moravský Hobitín. A mnoho ubytování na Pálavě má i vlastní vinný sklep nebo nabízí vína od místních vinařů, tak určitě neváhejte ochutnat. Takový příjemný letní večer v dobré společnosti svých blízkých, se sklenkou vína v ruce a s výhledem na Pálavu, to zní báječně, že?

Láká vás poznat kouzlo jižní Moravy? Tak vyrazte a jistě nebudete litovat. Pro váš letní pobyt tady i po celé České republice rezervujte ubytování na Hotel.cz.

 

2023.08.08 | Martina Limbergová | přečteno: 778x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: dovolená léto letní pobyty jižní Morava Pálava

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kvalitní tisk dokáží zajistit originální i alternativní tonery

Každá tiskárna potřebuje náplň. Jistě víte, že jsou v zásadě dvě možnosti. Buď máte tiskárnu laserovou, kde se dokupují ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.04.23 | přečteno: 30073x

Ventilátor může být levný i výkonný zároveň

Ve chvíli, kdy rtuť teploměru stoupá do závratných výšin, nemusí zároveň stoupat i částka, kterou vydáte za výkonný vent...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.07.15 | přečteno: 30189x

Jak na správnou údržbu hliníkových oken?

Hliníková okna vynikají svojí elegancí a minimalistickým vzhledem. Materiál odolá nepřízni počasí, tudíž mají dlouhou ži...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.05.19 | přečteno: 30246x

Letní grilování: Menu z grilu 4.díl

Chystáte se o nadcházejícím víkendu rozžhavit svůj gril? Ať už máte gril na dřevěné uhlí nebo plynový, pochoutky z&nb...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.07.20 | přečteno: 30139x
 

Portál pro ženy