newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Kouzlo plánování

 
Kouzlo plánování

Time management všedního dne máme téměř v malíčku. V diáři si poctivě rozepisujeme události a povinnosti, které nás  v budoucnu čekají. Většinou si vše vzorně organizujeme i v práci. Ve volném čase však plánování odhazujeme za hlavu v domnění, že pro sebe děláme to nejlepší. Což nutně nemusí být pravda.

 

Volný čas se obvykle dělí do dvou neslučitelných sektorů. V jednom z nich si pokládáme nohy na stůl a vychutnáváme si šálek kávy, čteme si, koukáme na televizi nebo jen tak relaxujeme. To je ta příjemnější část. Druhý sektor zahrnuje péči o chod domácnosti a její členy. A právě zde by mělo přijít ke slovu plánování.

Proč? Protože většina z nás má tendenci dělat více věcí najednou, v domnění, že toho tak stihneme vící. Je to ale skutečně nutné? Opravdu musíme zvládnout během dneška vše? Druhý sektor má tendenci vysávat z nás energii. Navíc nezřídka zabírá daleko větší prostor než jeho relaxační kolega.

O tom, že žijeme v příliš rychlé době, která na nás klade vysoké nároky, jsme slyšeli již mnohokrát a občas to sami na sobě pociťujeme. Já osobně nejčastěji v pátek večer, kdy po návratu domů, kam se z posledních sil odplazím, vše odhazuji a do soboty nedělám prakticky nic. Mimochodem, je to moc fajn způsob, jak se odměnit za uplynulý pracovní týden :) Nicméně v jiné dny je samozřejmě třeba vyřídit spoustu jiných věcí, do toho nacpat nějaké to cvičení a kafe s kamarádkou, zkrátka a dobře jsou dny, kdy kmitáme od rána do večera a do postele padáme totálně vyřízení.

Jak si alespoň trochu pomoci a chránit své duševní zdraví? Vězte, že to za vás nikdo neudělá. Musíte si to osvojit sami. Jedním z kroků je naučit se dokončovat započaté činnosti, než přejdete na další. Z osobní zkušenosti můžu říct, že to není vůbec jednoduché, pokud jste zvyklí například během vysávání odbíhat k vyřizování pracovních mailů, od vaření k leštění zrcadel či v náhlém vnuknutí od vyčesávání psa k hledání dokumentů. Nebo pokud dokonce kombinujete vše dohromady.

Plánujte. I to, co budete dělat doma. Ne však dopředu od stolu v přesně vymezených časových intervalech. Tak byste se jen dostali do stresu, a to ve volném čase, i když v rámci druhého sektoru, nemůžeme potřebovat. Ne. Rozhodněte se, co budete právě teď dělat. Na kus papíru si zapište čas a danou činnost. A jděte na to. Nyní se věnujte jen tomuto úkolu, nic jiného neexistuje. Z počátku má člověk nutkání pokračovat ve svých zlozvycích, ale zkuste tomu odolat a dokončit, co jste začali.

Hotovo? Výborně. První krok máte za sebou. Nyní si zapiště závěrečný čas. Opět si zvolte jednu věc, kterou musíte ještě splnit. A celý proces opakujte. Náhle zjistíte, že máte vše hotové a trvalo vám to stejně dlouhou dobu, ne-li kratší jako kdybyste chtěli zvládnout více povinností najednou. Jak se cítíte? Měli byste být relativně klidní, ne roztěkaní jako dříve a mít dobrý pocit z úspěšně dokončených věcí.

Není to snadné. Opakování je však matka moudrosti a ve chvíli, kdy budete cítit, že je již průběžné plánování zbytečné, vyhoďte papír a radujte se z nově osvojené dovednosti.

Samozřejme není každý den posvícení a není možné kvůli plánování na čas zapomenout, že máte děti, domácí zvířata, člověka, který zvoní u dveří...Nicméně to neznamená, že na vše rezignujete s myšlenkou, že zítra je taky den. A že je to velmi lákavé, co si budeme povídat. Ne. Vyřiďte, co je akutní a pak se vraťte k naplánované činnosti. Pozor, priority si určujete jen vy sami. Ten email skutečně chvíli počká...

Ještě vám dám jeden drobný tip na pohodu a nabrání sil na "druhou směnu" v domácnosti. Po příchodu z práce si najděte alespoň půlhodinu na odpočinek. Je jedno v jaké podobě, ale skutečně odpočinek, kdy na chvíli zapomenete na okolní svět (opět v rámci možností, máte-li např. malé děti). A hlavně se nestresujte. Na to budete mít dost příležitostí v práci :)

 

Image courtesy by Stock Image at FreeDigitalPhotos.net

2014.11.08 | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30080x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: volný čas; tipy; plány

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Seriál o grilování: 1. díl - Pro koho je ideální elektrický gril?

Léto se blíží mílovými kroky a s ním přichází i sezóna tolik oblíbeného grilování. Také už se nemůžete dočkat, a...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.04.28 | přečteno: 30101x

Moje ranní rutina

  Každé ráno je to stejné,  chtěla byste spát o chvíli déle, ale víte, že vás ta vaše zlatíčka budou po...
 
celý článek | Meridene | 2014.05.03 | přečteno: 30114x

KALANETIKA: EFEKTIVNÍ CVIČENÍ VHODNÉ PRO KAŽDÉHO!

Cvičení, jehož zlatá éra byla v 80. letech, je doposud v mnoha směrech bezkonkurenční. Však dle zakladatelky se jedna ho...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.04.12 | přečteno: 30189x

Chcete pěstovat potraviny, které podpoří vaši imunitu? Vsaďte na tyto tři rostliny!

Současná situace nám nedává moc možností, jak trávit čas mimo svůj domov. Spousta z nás kvůli opatřením nechodí ani do p...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.04.20 | přečteno: 30085x
 

Portál pro ženy