reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Filmy pro každého

 
celý článek | Admin | přečteno: 30130x 2015.03.13

Podzimní recepty, které zahřejí

 
celý článek | Lea Kubová | přečteno: 30098x 2021.11.14

Braderie v Lille - největší bleší trh v Evropě

 
celý článek | Klára Hrdá | přečteno: 30267x 2014.09.15

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

I DOMÁCÍ VÝUKA MÁ SVÁ PRAVIDLA

 
I DOMÁCÍ VÝUKA MÁ SVÁ PRAVIDLA

Od 11. března 2020 jsou zavřené všechny školy a výuka probíhá na dálku. Čím mladší dítě je, tím je snížena jeho schopnost se učit samo. Tady musí pomoci rodiče a pro mnohé z nich je situace velmi náročná. Každá domácnost má jiné podmínky, proto je těžké dávat univerzální návod, přesto by se dalo vytknout několik rad a doporučení, jak si současnou situaci usnadnit.

 

Vzdělávání na dálku je zcela výjimečné a nové jak pro děti, tak i rodiče. Výhodou je, že se děti učí samostatnosti, uplatňuje se jejich vnitřní motivace, vlastní odpovědnost, disciplína a sebereflexe.

Nemělo by se to plést s pojmem domácí vzdělávání, což je alternativní forma vzdělávání, dítě je individuálně vzděláváno doma, nejčastěji svými rodiči nebo jimi pověřenými osobami, ve stanovených termínech je přezkoušeno. Jedná se tedy o povinné plnění školní docházky na 1. a 2. stupni bez pravidelného denního docházení žáka do základní školy. Podmínky upravuje školský zákon.

NASTAVTE PRAVIDLA

Děti by měly vědět, co přesně se od nich očekává. Pravidla by měli dodržovat všichni členové rodiny a být v jejich dodržování důslední.

DÍTĚ MOTIVUJTE

Ukažte jim výhody – mohou si zvolit předmět, kterým začnou, dle vlastního zájmu, zatímco ve škole je většinou rozvrh striktně daný. Dostatečně se vyspí, což má pozitivní vliv na jejich výkonnost. Nemusí nikam dojíždět, oblékat se do nepohodlného oblečení. Snažte se jim vysvětlit hodnotu vzdělávání, výhody, které jim to v budoucím životě přinese.

ZAVEĎTE REŽIM

Dětem pomáhá nějaký harmonogram, rádi si splněné úkoly označují, zvýrazňují, chtějí vidět svůj pokrok. Takové rozvrhy i se zpětnou vazbou lze dohledat na internetu nebo je můžete v rámci pracovního vyučování vyrobit spolu s dětmi.

STŘÍDEJTE METODY

Pro efektivnější učení je dobré střídat metody. Pokud dítě vyplňuje pracovní list, pak je dobré se přesunout například k nějakému videu nebo poslechu, můžete využít výukových televizních programů. Psaní rukou prostřídejte s interaktivním cvičením online, přírodopis se dá učit na procházce, také pomáhá zapojit staršího sourozence (vysvětlováním něčeho se člověk také učí) atd.

BUĎTE TRPĚLIVÍ

Rodiče velice rychle vypění a začnou na dítě křičet. Následky takových traumat si dítě může nést po celý život. Dospělý se v tuto chvíli musí chovat jako dospělý a nervy udržet na uzdě, co nejvíce to půjde. Také by se vám nelíbilo, kdyby učitelé na vaše dítě ve škole křičeli, a už vůbec neexistuje, aby ho mlátili.

DEJTE PROSTOR SEBEHODNOCENÍ

V této situaci by se nemělo hodnotit známkami, proto se nabízí jako varianta sebehodnocení žáka. Nejlépe pomocí nějaké stupnice, procenty, slovně, ať se dítě samo zamyslí nad tím, co mu jde a nejde.

NEPŘETĚŽUJTE JE

Zadané úkoly by měly být přiměřené věku a úrovni dítěte, máte-li opačný pocit ze strany vyučujícího, domluvte se přímo s ním.

UDRŽUJTE PSYCHICKOU POHODU

Psychika je velmi důležitá, mnoho rodičů panikaří, že jejich dítě něco zmešká nebo zanedbá. Děti se ale učí velmi rychle a po nástupu do školy mnohé z nich učivo rychle doženou. Důležité je si uvědomit, že se naopak naučí mnoho jiných důležitých věcí, na které zase ve škole nezbývá čas.

Žáci jsou už takhle ve stresu – omezení kontaktu s vrstevníky nesou velmi těžce. Citlivější povahy se opravdu bojí o svoje zdraví a o zdraví svých blízkých. Jejich nezralá psychika vyhodnocuje informace jiným způsobem, je třeba o tom s nimi mluvit a nepodceňovat to. Také se nemohou se vídat s prarodiči a dalšími příbuznými.

Výhodou však je, že se rodiny učí žít spolu, komunikovat a pomáhat si. Čas strávený s rodinou je velmi cenný.

 

 

2020.04.23 | Tereza Nechvílová | přečteno: 30076x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domácí výuka distanční výuka vzdělávání

 
archiv

Nejzajímavější články

 

I detoxikační orgán občas potřebuje detox aneb Jak pečovat o svá játra

Játra jsou hlavním detoxikačním orgánem našeho těla. Čínští a ajurvédští léčitelé jim přikládají velkou moc a při každém...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2024.03.28 | přečteno: 135x

Tymiánové dopisy. Pocta obětem genocidy zasazená do současnosti

Tymiánové dopisy je zkraje krásné, hebké, voňavé čtení, u kterého budete přímo před očima mít pečené jehněčí na tymiá...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2016.06.20 | přečteno: 30073x

Dejte si naklíčit vitamíny

Zimní období představuje pro organismus velkou zátěž. Ze všech stran na nás útočí viry a bacily, imunita je vlivem ní...
 
celý článek | Vendula Králová | 2013.01.17 | přečteno: 30067x

Potraviny, které nás zahřejí

Léto skončilo, dny se zkracují, ubývá sluníčka a zejména se výrazně ochladí. Až dorazí podzimní plískanice, je velmi ...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30085x
 

Portál pro ženy