newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Potraviny, které nás zahřejí

 
Potraviny, které nás zahřejí
 

Léto skončilo, dny se zkracují, ubývá sluníčka a zejména se výrazně ochladí. Až dorazí podzimní plískanice, je velmi příjemné si vybírat  potraviny, které nás krásně zahřejí, ale přitom nenaruší náš dietní plán. Ochlazený organismus nedokáže správně spalovat tuky. Kromě sportu můžeme začít spalovat také pomoci následujících potravin. V těchto potravinách převažuje mužská energie jang a měly by prohřát a posílit organismus.

Teplé polévky

Polévka je grunt, to říkávaly už naše babičky. Dříve se oslabení organismu, nemoci i stav po porodu léčily poctivými vývary. V Německu zase mají zvyk jíst husté polévky, které zasytí místo hlavního jídla (takzvané eintopf). Stejně tak ani v čínské medicíně nedají na polévky dopustit. A doporučují vařit slepici tak dlouho, dokud se maso neoddělí od kostí a slepice se rozpadne.

 

Maso nebo jeho náhražky

Už naši předkové moc dobře věděli, proč právě v chladném období jíst mnohem více masa než kdykoliv jindy. Maso dokáže organismus prohřát, a to zejména kuřecí nebo skopové (či jehněčí). Nezapomínejme ani na ryby, pro prohřátí se doporučuje především úhoř nebo losos. Pro ty, kteří maso příliš nemusí, jsou na trhu i zdravé náhražky. Kromě tofu ze sojové bílkoviny si můžeme dopřát tempeh, seitan, šmakouna, robi maso nebo klaso. Najdeme je v podobě přírodní, uzené nebo i marinované a vždy se jedná o výrobky z luštěnin nebo jim podobných surovin. Ostatně – pohanka a rýže patří rovněž mezi potraviny, které zahřejí.

Černý za zelený

Pokud jste milovníci zelených čajů, v tom nejchladnějším období je vyměňte raději za čaj černý. Ten totiž patří mezi jangové potraviny, které zahřejí, narozdíl právě od zeleného, který má ochlazující účinky. Mezi nejcennější se v Číně považuje černý čaj Pu-Erh. Má velmi pestrou, až zemitou chuť. Na rozdíl od ostatních čajů u něj platí pravidlo, že čím je starší, tím jemnější má chuť. Kromě čaje se můžete ohřát červeným vínem (zejména jeho varianta, kdy jej svaříme s cukrem, skořicí a hřebíčkem, je úplně nejlepší), rýžovým vínem nebo kávou. Ostatně – skořice a hřebíček patří ke koření, které organismus prohřívá samo o sobě. Společně s pepřem, kmínem, fenyklem či bazalkou.

 

Nenahraditelný zázvor

Ale co je nejlepší na ohřátí, to je zázvorový kořen. Zázvor můžeme využít nejen jako koření, ale můžeme si z něj připravit i vynikající čaj, který zahřeje i největší zimomřivce. Má vynikající silnou chuť, rozproudí krev a cítíte se skvěle. Osladit jej lze medem a nejen zahřeje, ale také vyhání z těla různé příznaky nachlazení či svalové únavy. Ze zeleniny je ideální česnek, cibule, pórek, křen nebo chřest a zejména potom chilli papričky. Z mléčných výrobků potom volte plísňové sýry anebo sýry z kozího a ovčího mléka. A pokud chcete mlsat, zkuste to zdravě – na toto období jsou nejlepší vlašské ořechy, mák nebo slunečnicová semínka.

 

Karob, kouzelná potravina

Taky máte rádi sladké? V chladném období je chuť na sladké vyšší než obvykle. Ale léčíte se s cukrovkou, nebo nemůžete mlsat z důvodů, že by vaše ručička na váze neukazovala pěkná čísla? Je zde řešení. V obchodech se zdravou  výživou můžete v současnosti koupit karobový prášek. Jedná o takzvanou přírodní čokoládu. Odkud se bere aromatický prášek podobný kakau, který tak sladce aromaticky voní? Pochází z rohovníku (Ceratonia siliqua), což je subtropický, stále zelený strom nebo keř, který je pěstován ve Středozemí pro své plody. Těmito plody jsou tlustostěnné, po dozrání tmavohnědé 10 až 30 centimetrů dlouhé lusky, které se tvarem podobají malým rohům. Karob má vysokou nutriční hodnotu, dobré fyzikálně-chemické vlastnosti a přijatelnou cenu. Je hodně využitelný také pro bezlepkovou dietu, protože karobová moučka je od kakaa k nerozeznání.

Zahřívající potraviny by podle starých čínských lékařů měli s opatrností konzumovat lidé s vysokým krevním tlakem, lidé po mrtvici, ti, kteří trpí častými migrénami, ženy v menopauze, lidé s nočním pocením a s nespavostí. A jakým potravinám bychom se raději měli v chladném období vyhnout? Jedná se o takzvané ochlazující potraviny. Mezi ně patří například rafinovaný bílý cukr, kravské mléko, hlávkový salát, zelný salát, čekanka, rajčata, okurky, cukety, tropické a subtropické ovoce, ovocné šťávy a džusy, houby, alkohol, zelený čaj.

 

Martina Mikšíková

www.realityprozeny.cz

Foto: Pixmac

| přečteno: 30060x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky:

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vůně noci - thriller, ze kterého vám přeběhne mráz po zádech

Markéta Harasimová patří mezi výborné české spisovatelky, jejíž knihy mám velmi ráda. Její hlavní doménou jsou krimi thr...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.10.01 | přečteno: 30071x

Zima je prima. Jak na to, aby byly i vaše klouby přes zimu fit?

Lyžování, běžkování, turistika – stačí malý sněhový poprašek a velké lákadlo je pro řadu z nás tady. Je však tř...
 
celý článek | Lea Kubová | 2016.01.25 | přečteno: 30013x

Přestaňte dokola držet diety, zhubněte jednou provždy!

Hubnutí je pro mnohé ženy nekonečným kolotočem drastických diet a následného jo-jo efektu, který na sebe obvykle nene...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.12.17 | přečteno: 30137x

Správný postoj, oční kontakt a gestikulace: Jak moc je neverbální komunikace důležitá?

Zkoušeli jste někdy vést rozhovor nebo mít projev před lidmi, aniž byste u toho gestikulovali? Jak by asi mohla vypadat ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.10.26 | přečteno: 598x
 

Portál pro ženy