reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Jak vyzrát na lymfatickou masáž?

 
celý článek | Admin | přečteno: 30199x 2016.10.04

Čím si připít na Silvestra? Bublinky nejsou povinnost!

 
celý článek | Admin | přečteno: 30089x 2018.12.08

Japonská zahrada - oáza klidu v srdci Prahy

 
celý článek | Klára Hrdá | přečteno: 30088x 2014.05.05

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Utrácejte jen tolik, kolik opravdu chcete

 
Utrácejte jen tolik, kolik opravdu chcete

Většina žen nakupování a chození po obchodech prostě miluje. Jak dokázaly i výzkumy, pro nás ženy je nakupování činnost, při které relaxujeme, skvěle se bavíme, zaplavují nás hormony štěstí a samé příjemné pocity. Chození po obchodních centrech nás často dokáže naprosto pohltit a minuty a hodiny ubíhají mimo naši kontrolu. Stejně tak jako peníze, které utrácíme.

 

Někdy takové povyražení stojí pořádný balík, a co hůř, občas saháme i do rezerv a utrácíme i peníze, které jsme šetřily na něco jiného. Takže co s tím? Jak udržet peníze „na uzdě“?

Není to snadné. I proto, že obchodníci přesně vědí, jak na nás. Abychom vaši peněženku alespoň trochu ochránili, máme pár tipů, jak nespadnout do nastražených marketingových pastí.

Začínejte vlevo

Naše rady začínají na levé straně. Schválně si představte, že právě přicházíte do obchodu. Na jakou stranu se vydáte? Jelikož většina populace jsou praváci, začínají obhlídku zboží na pravé straně. A právě toho obchodníci zdatně využívají a umísťují na tuto stranu dražší zboží nebo kousky, které se jen tak lehce neprodají.

                                                                

Nezapomínejte a myslete. Myslete na to, že půjdete nejprve vlevo, i když vás celé tělo potáhne na druhou stranu. Také se nezapomínejte soustředit na poličky, které jsou mimo rovinu očí. Zaměřte se na vrchní police a na ty, které jsou úplně vespod, zaručeně tam najdete zboží za přijatelnější cenu.

Neberte si nákupní vozík a na zboží nesahejte

Může se vám to zdát jako paradoxní (nebo pěkně hloupá) rada. Ale funguje. Pokud si vezmete nákupní vozík, jeho velký (a prázdný) úložný prostor vás bude přímo vyzývat k tomu, abyste jej naplnily. A to vy přece nechcete.

                                                                

Co se týče sahání na zboží, respektive braní ho do ruky, psychologové potvrdili, že když se vám nějaké zboží zalíbí a držíte ho v ruce, jen velmi těžko se s ním budete loučit. Je zkrátka už tak napůl vaše. Před tímto druhem vlastnického pudu vás často neochrání ani vysoká pořizovací cena.

Naši radu asi nebudete moci využít vždy a všude, ale bránit se dá tak, že požádáte prodavače, aby vám zboží ukázal a zhodnotil přednosti i nedostatky. Vy se ptejte samy sebe: „Opravdu právě tuto věc potřebuji?“, „Budu ji chtít i zítra?“, „Proč si ji vlastně tolik chci koupit?“ a podobně.

A pozor na internet! Mnoho lidí si stále myslí, že nákupy na internetu jsou bezpečnější. Opak je pravdou – při klikání na vybrané zboží často ztrácíte přehled, kolik a kde jste toho už „naházely“ do košíků. Útrata je téměř vždy vyšší, než jste čekaly.

                                                               

Do obchodu jedině bez žvýkačky

Asi se budete divit, ale je to tak. Žvýkačka vám dokáže udělat v peněžence pořádný průvan. Žvýkání totiž zlepšuje kognitivní funkce, jako je zrak, paměť, koncentrace či řečové schopnosti. A to se může pěkně vymstít. Snadno se stane, že se v obchodě „zaseknete“, a ve finále odejdete s taškou plnou věcí, které nikdy nevyužijete.

                                                               

Nicméně, ať už se žvýkačkou nebo bez ní, snažte se ve specializovaných obchodech strávit co nejméně času. Jděte pro to, co potřebujete nebo za tím, co vás okamžitě osloví a padne vám do oka. Žádné hledání náhradních variant a zoufalé zkoušení dalších a dalších bot, oděvů nebo třeba náušnic, abyste z obchodu neodcházely frustrované, že si nic neodnášíte. Věřte, že z takového nákupu budete nakonec zoufalé mnohem víc.

Plaťte v hotovosti

Moudrá rada, pokud vám nakonec přece jen nesjede ruka k chytrému telefonu, abyste zaplatily z účtu. Pokud máte klasickou kartu, je to jednoduché – prostě ji nechte doma. Jestliže vyrazíte nakupovat s vymezenou sumou peněz, určitě si moc dobře pohlídáte, za co utrácíte.

                                                                       

Nástrah je samozřejmě mnohem víc. Už jen odolat slevovým akcím je obtížné, i když samy dobře víte, že kupujete zboží méně kvalitní nebo jde o slevu „na oko“, tedy že ve slevě je zboží za stejnou cenu, za jakou je koupíte ve vedlejším obchodě.

Zásadní je zbrzdit své nadšení a už žádné „hurá akce“. Dejte si na čas a koupi si rozmyslete, jak nejlépe to jde.

Pokud se vám podaří dodržet alespoň něco z toho, co jsme si řekly, asi budete hodně překvapené, kolik se dá ušetřit. A skvělý pocit z ušetřených peněz je ještě lepší než ten z výhodných koupí.

 

2021.06.24 | Jana Brandtlová | přečteno: 30147x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: nákupy slevy jak nakupovat peníze jak ušetřit štěstí pocity obchody

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Investujete do zlata? Tady jsou 3 rady, jak a proč začít

Nechcete, aby váš majetek zbytečně ztrácel na hodnotě, ale naopak toužíte po jeho zhodnocení? V takovém případě začněte ...
 
celý článek | Admin | 2020.11.05 | přečteno: 30071x

Zasněžený koláč s rybízem

Také vás jarní počasí láká ven? Nechce se vám tvrdnout doma, vlastně ani trávit tolik času u sporáku, natož se zdržov...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.03.18 | přečteno: 30356x

Umíte žít okamžikem?

Musím se přiznat, že mi to občas tak úplně nejde a opravdu se za to na sebe zlobím. Možná životní zkušenosti (dá-li s...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.08.11 | přečteno: 30177x

Zimní radovánky a svátky jara v Alpách

Mnohé rodiny jarní prázdniny teprve čekají a někteří dospělí možná ještě přemýšlejí, kde je strávit, aby si to děti c...
 
celý článek | Admin | 2015.02.21 | přečteno: 30072x
 

Portál pro ženy