newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Body And Mind na vlastní kůži

 
Body And Mind na vlastní kůži

Nedávno konečně zaznělo budovami škol poslední zvonění před prázdninami, což znamenalo jediné. Dva měsíce klidu a sbírání psychických i fyzických sil pro příští období na kolbišti vzdělávacích ústavů. A tak společně s rozjásanými davy žáků opouštěly školy i zástupy rozesmátých pedagogů, běžících vstříc slunným a bezstarostným dnům. Jelikož nepatřím mezi nadšence, kteří po posledním zápisu do třídní knihy odhodí formální oděv, popadnou kufr a v tričku oddílových vedoucích zmizí za branami letních táborů, rozhodla jsem se soustředit spíše na důsledky sedavého zaměstnání a začít zase sportovat. Samozřejmě pěkně pozvolna. 

 

Ideální způsob, jak se dostat do formy a současně zklidnit svou věčně roztěkanou mysl, nabízelo kouzelné slovní spojení Body And Mind. Jak prosté, zajásala jsem. Stačí, když se ráno protáhnu pomocí Pěti Tibeťanů. Je to přece jenom jóga, žádné cardio skákání, u kterého má člověk pocit, že mu v příští vteřině vyskočí ven i plíce, ani posilování, při kterém je často tak těžké odlepit své protestující tělo od země. Pro jedince, kteří nechali posledních deset měsíců své pozadí zahálet na židli, jistě naprosto ideální.

A tak jsem si hned ráno po probuzení vyhledala příslušné cvičební video a pustila se do práce. Usměvavá, štíhlá a viditelně vnitřně zcela vyrovnaná instruktorka, ve své úvodní řeči upozornila na možnost, že se začátečníkům všechny cviky Pěti Tibeťanů nemusí hned napoprvé povést a že je nutné pravidelné opakování k dosažení dokonalosti. Prostě klasická a naprosto zbytečná motivační řeč, pomyslela jsem si a posunula hrdě video přímo k prvnímu cviku- točení se s roztaženými pažemi ve směru hodinových ručiček. Kdyby mě někdo předem upozornil, jak strašně se mi pak bude motat hlava, posunula bych nábytek ještě o něco dál. Po každém z pěti cviků vždy následuje chvíle zklidnění v tzv. pozici dítěte, tedy v kleku s následným posazením na paty a předkloněním vpřed s položením hlavy na zem. To byla moje záchrana. Sotva jsem se však zaradovala, že se se mnou přestal točit celý obývák, přišel další Tibeťan. Tenhle měl patrně spadeno na všechny majitele břišních pneumatik, neboť jinak by o tak krutém pohybu nemohl uvažovat. Pomalu mi začalo docházet, že se nebude jednat pouze o cvičení na protažení a dobrou náladu. Když jsem se probojovala až ke konci, nemohla jsem uvěřit, že uběhlo teprve deset minut. Cítila jsem se jako po poctivém hodinovém tréninku. Culící se instruktorka, která působila dojmem jako by se právě vrátila z osvěžující procházky, se zcela vážně ptala, jestli si také myslíme, že to bylo báječné. Překonala jsem nutkání zranit obrazovku dobře mířeným hodem náhodným předmětem a odploužila se do koupelny.

Až tam mi ale došlo, že se vážně cítím dobře. Jednak jsem na sebe byla hrdá, že jsem to celé ve zdraví přežila a navíc jsem se cítila probuzeně a svěže, což se mi po ránu vskutku nestává- nejsem ranní ptáče a ani já sama tak nechápu, proč jsem si zvolila práci ve školství. Rozhodla jsem se tedy v každodenním cvičení pokračovat. A už druhý den, také vzhledem k tomu, že jsem už věděla, co mě čeká a jak budu na určité pohyby reagovat, jsem získala potřebné sebevědomí k důstojnějšímu odchodu do koupelny a naivní dojem, jak jsem se za ten den zlepšila (k čemuž jistě přispěla i bolest břišních svalů a s ní i vědomí, že nějaké stále mám). Ač bych tomu sama nevěřila, zdá se, že Pět Tibeťanů je vhodných jak k relaxaci, tak zároveň k posílení celého těla a jógu lze tedy považovat za regulérní cvičení, které pomáhá docílit pěkné postavy. Kterou budu během příštích dvou měsíců očekávat, tak snad ke mně trefí. Za sebe tedy mohu toto krátké, ale účinné cvičení doporučit.

A pokud je Vám Pět Tibeťanů málo, zkuste si za ně zařadit Pozdrav slunci, tak jako jsem to dnes udělala já. A pak už jen můžete sledovat postupně se rýsující břišní svaly.

 

2014.07.03 | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30034x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Pět Tibeťanů; cvičení; Body And Mind

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Permanentní make-up

  Nebaví vás denně trávit dlouhý čas u zrcadla malováním očních linek a zvýrazňováním rtů? Neroste vám obočí...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.11.19 | přečteno: 30213x

Potřebujete nabrat energii? Vyrazte na zimní pobyt v lázních

Konečně je za námi všechen ten vánoční shon, nekonečné chystání oslav a rodinných setkání. Také máte pocit, že byste teď...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2024.01.12 | přečteno: 348x

BOJ O REPUBLIKU 1938 aneb Lovčice 2014

  Jste vlastenci tělem i duší? Jste vy nebo vaši blízcí fandové historie, případně máte doma zapálené vymeta...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.05.26 | přečteno: 30194x

Seriál o grilování: 2. díl – Proč jsou plynové grily tak oblíbené?

Slunečná odpoledne a vlahé večery se rychle blíží, je tedy na čase představit si další z typů grilů, pokud elekt...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.05.02 | přečteno: 30067x
 

Portál pro ženy