newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

VYZNEJTE SE V BARVÁCH ČOČKY – JAK A ČÍM SE OD SEBE LIŠÍ?

 
 

 

Čočka je k dostání v obchodech a to hned v několika barevných variantách, které se od sebe výrazně liší v mnoha směrech. Nejedná se rozhodně jen o estetický rozdíl v rámci barev. Nejznámější je samozřejmě hnědá a tmavozelená čočka, která je používána v kuchyni nejdéle, už naše prababičky ji používaly. K dostání je však i červená a černá čočka.

HNĚDÁ A TMAVOZELENÁ ČOČKA

Jedná se o výživnou a energetickou luštěninu, která se vyznačuje nízkým obsahem tuku, je bohatým zdrojem kyseliny listové a železa. Jde o jednu z nejstarších pěstovaných plodin. Především senioři jsou zvyklí na tento druh čočky, kdy nejčastěji připravují klasickou čočku na kyselo či čočkovou polévku. Typické pro tento druh čočky je to, že se musí před vařením namočit ve studené vodě, kterou však na vaření nepoužívejte, obsahuje látky, které mimo jiné způsobují nadýmání.

ČERVENÁ ČOČKA

Červená čočka v sobě ukrývá značné množství vlákniny a bílkovin, které jsou důležitou stavební jednotkou svalstva i orgánů. Dále tento druh čočky obsahuje vitamín B, jenž má vliv i na kvalitu kůže, zlepšuje psychický stav a zmírňuje ranní nevolnosti v těhotenství. Rovněž je červená čočka vhodná pro všechny, kdo se snaží regulovat váhu a chtějí se zbavit nějakého toho kila. Jde o to, že červená čočka zasytí na delší dobu, tudíž nemáte brzy po jídle chuť na něco dobrého či sladkého.

Konzumací červené čočky dochází ke snížení hladiny cholesterolu, k pozitivnímu vlivu na hladinu krevního cukru. Červená čočka díky vysokému obsahu železa zlepšuje krvetvorbu a vláknina zase má příznivý vliv na činnost střev.

ČERNÁ ČOČKA

Tento druh čočky můžete znát a v obchodě spatřit rovněž pod označením beluga. Černá čočka vyniká dvojnásobným množstvím bílkovin, obsahuje vlákninu, antioxidanty, vitamín B, minerály. Výhodou je, že tento druh čočky není třeba před přípravou namáčet, je tedy i v tomto směru rychlejší, což šetří čas při přípravě pokrmů. Další zajímavostí je, že černé bobulky si zachovávají tvar při vaření. Zkrátka černou čočku nemůžete rozvařit.

Tento druh čočky svým tvarem připomíná kaviár a dokonce lze tímto druhem čočky i nahradit pravý kaviár na jednohubkách. Černá čočka zaujme nejen tvarem, rychlou přípravou, barvou, oříškovou chutí, ale dokonce tento druh luštěniny nenadýmá. A jedná se o potravinu, která je přirozeně bezlepková, tudíž ji můžete servírovat i celiakům.

 

 

| přečteno: 30127x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: čočka, barevná čočka, luštěniny, kuchyně, zdraví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Přestaňte dokola držet diety, zhubněte jednou provždy!

Hubnutí je pro mnohé ženy nekonečným kolotočem drastických diet a následného jo-jo efektu, který na sebe obvykle nene...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.12.17 | přečteno: 30188x

Soutěžte o českou stavebnici pro nejmenší hrdiny

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2016.04.19 | přečteno: 30219x

Buďte krásná, už napořád!

Zaručené recepty, které vám pomohou udržet těžce vydřenou figuru do plavek i v trendy jarním kabátě! ...
 
celý článek | Andrea Sýkorová | 2013.03.12 | přečteno: 30054x

Dárek, který nezklame? Vsaďte na oblíbené parfémy

Nakupování vánočních dárků znamená pro mnoho lidí každoroční stres. Kde vzít čas na pobíhání po obchodech? Co vybrat? Bu...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.12.11 | přečteno: 30144x
 

Portál pro ženy