newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

V ZIMĚ HROZÍ NEDOSTATEK VITAMÍNU D

 
 

Skupinu látek označovanou jako vitamín D objevil v roce 1922 americký biochemik Elmer McCollum. Vitamín D je důležitý pro udržování správné hladiny fosforu a vápníku v našem těle. Odborníci odhalili jeho výskyt téměř ve všech tkáních v těle a zjistili, že dokáže regulovat velké množství genů.

V poslední době je mu věnována pozornost, protože bylo prokázáno, že dostatečné množství vitamínu D v těle pomáhá předcházet osteoporóze, některým závažným onemocněním jako například cukrovce, rakovině, mrtvici, vysokému krevnímu tlaku, Alzheimerově chorobě nebo může zpomalit proces stárnutí.

Nedostatek vitamínu D ohrožuje nejvíce děti, u kterých způsobuje vážnou poruchu tvorby kostí, známou jako křivici či rachitidu. V minulosti byla označována jako nemoc z chudoby způsobená nedostatečným příjmem důležitých živin. Byly zavedeny masové programy ve školách, kdy děti dostávaly rybí tuk. Nemoc se projevuje zahnutými nohami, křivou páteří, opuchlými zápěstími nebo častými zlomeninami.

Projevy nedostatku vitamínu D

  • deformace kostí
  • krátkozrakost
  • vypadávání a hnisání zubů
  • oslabení imunity
  • svalová slabost
  • časté zlomeniny
  • podrážděnost, pesimismus, špatná nálada

Vitamín D v potravinách

Kromě sluníčka jsou dobrým zdrojem vitamínu D tučné ryby, především losos, tuňák, pstruh, makrela nebo úhoř. Jedna porce lososa (150 – 200 g) by měla pokrýt denní doporučenou dávku vitamínu D. V našich podmínkách jsou snadnější, levnější a stejně účinnou variantou konzervy – sardinky, šproty či sledě.

V potravě jej dále najdeme v hovězích játrech, sýrech, houbách, vejcích a mléce. Pokud nejste milovníkem těchto potravin, pak lze vitamín D užívat také v tabletkách.

Rozhodnete-li se užívat doplňky stravy z lékárny, dbejte na správné dávkování, neboť i u tohoto vitamínu hrozí riziko při jeho nadměrném užívání. Může docházet k tzv. hyperkalcémii, což je nadměrné množství vápníku v krvi. Trvá-li dlouhodobě, dochází k usazování vápníku v měkkých tkáních a mohou se objevit ledvinové kameny.

 

| přečteno: 30200x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vitamín D, zdraví, slunce, ryby, rybí tuk

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Milujeme soupravy!

Každá souprava má něco do sebe, ať už máme na mysli sety domácích spotřebičů do kuchyně, soupravy dětských zimních doplň...
 
celý článek | Lea Kubová | 2022.04.26 | přečteno: 30174x

Mořské plody, jak je neznáte: ochutnejte to nejzajímavější z hlubin oceánu

Mořské plody jsou pokladem oceánu se širokou škálou chutí a textur, které milují gurmáni po celém světě. Ačkoliv mnozí m...
 
celý článek | Nina Albertová | 2024.04.11 | přečteno: 186x

Vánoce se blíží, je čas na nákup vánočního osvětlení

Zatímco se venku barví listí a padají kaštany, spousta z nás už přemýšlí nad blížícími se Vánoci. Ostatně jde také o ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.10.05 | přečteno: 30112x

Katja Kettu: PORODNÍ BÁBA

Rozechvělí jste ještě než otevřete první stranu. Kniha, od které čekáte kdeco, ale lze s klidným svědomím říct, ...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2015.09.27 | přečteno: 30105x
 

Portál pro ženy