reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

ZPOVĚĎ: Hanka Č. „Ano, jde to!“

 
celý článek | přečteno: 30136x 2013.04.15

Babo, raď

 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30124x 2015.02.26

Společenské šaty pro každou příležitost

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 30265x 2015.05.29

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Mořské plody, jak je neznáte: ochutnejte to nejzajímavější z hlubin oceánu

 
 

Každé ráno se rybáři vydávají do hlubin oceánu s cílem chytit ty nejčerstvější mořské plody. Metody lovu se mohou lišit podle regionu a druhu plodů, které se loví, vždy se ale snaží minimalizovat vedlejší úlovky a zachovat udržitelný přístup k rybolovu. Například rybolov pomocí sítí a nástrah je tradiční metodou, která umožňuje rybářům lovit různé druhy mořských plodů, přičemž minimalizují dopad na mořské prostředí. Potápěči se zase vydávají sami do hlubin a sbírají mořské plody ručně, což vyžaduje zručnost a znalost prostředí.

Obsah obrázku oranžováPopis byl vytvořen automaticky se střední mírou spolehlivosti

Právě potápěči se vydávají na kamenité mořské dno pro mořské ježky, jejichž kaviár je považován za jeden z nejlahodnějších na světě s údajnými afrodiziakálními účinky. Potápěči sbírají ježky pomocí nářadí podobnému hrábím, aby nepoškodili okolní ekosystém, ježka a nezranili se o jeho ostny. Následně jsou vajíčka velmi pečlivě ručně extrahována a ježek je vrácen zpět na mořské dno. 

Naopak zcela mimo oceán se nebezpečným způsobem získávají ve Španělsku vilejši, prapodivní korýši, kteří jsou ale oblíbenou pochoutkou Španělů v období svátků. Vilejši rostou na skalních útvarech omývaných rozbouřeným Atlantikem. Přístup k nim je pouze z moře, rybáři proto musí k útesům připlout lodí a následně skočit na mokré a kluzké útesy. Tento manévr je velice nebezpečný a v krajním případě může lovce stát i život. Odměnou je ale nadstandardní výdělek, ceny vilejšů totiž každým rokem stoupají, a ty nejlepší kousky se prodávají i za 10 000 Kč za kilo.

Obsah obrázku stůl, Kuchyňské nádobí, dřevěné, lžícePopis byl vytvořen automaticky

                                   Vilejši (percebes) ve vlastní šťávě, Conservas de Cambados, 659 Kč, edelikatesy.cz

Další ceněnou lahůdkou Kantábrie je krab. Vybrat si můžete dokonce ze čtyř druhů, které se zde vyskytují – krab hnědý, krab pobřežní, krab sametový a krab pavoučí. Právě krab pavoučí je nesmírně ceněnou pochoutkou pro své jemné a lahodné maso. Vyskytuje se především v Atlantském oceánu a v menším množství také ve středozemním moři. Ten nejcennější pochází z ústí galicijských řek, kde se loví ve velice omezeném množství v období od prosince do června, aby byla dodržena ochranná doba regenerace.

Nejen svým unikátním tvarem, ale i výjimečnou chutí zaujmou Atlantské škeble neboli břitky pojmenované podle břitvovitého tvaru. Hledání břitek v písku je oblíbenou zábavou dětí i dospělých na plážích kolem ústí galicijských řek, kde je získávají i sběrači pro komerční trh. Jejich chuť je oproti jiným škeblím je intenzivnější a maso pevnější, proto k jejich úpravě stačí trochu olivového oleje a česneku, a i po konzervaci si zachovávají pevnou texturu.

Obsah obrázku jídlo, Kuchyně, plody moře, bezobratlýPopis byl vytvořen automaticky

Mořské plody v konzervách jsou nejen chutnou a zdravou volbou, ale také nabízejí jedinečnou možnost objevovat širokou škálu chuťových kombinací. Buďte kreativní a zkuste nové recepty s těmito luxusními delikatesami, které přinesou chuť oceánu přímo do vaší kuchyně.

 

| přečteno: 179x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: gastronomie, lahůdky, mořské plody, oceán, dary moře, kuchyně

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Ořechových másel je na trhu nepřeberné množství. Jak je nejlépe využít?

Dávno odzvonilo dobám, kdy u nás bylo dostupné pouze arašídové máslo, a to jen velmi sporadicky. S různými druhy ořechov...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.10.12 | přečteno: 30094x

Krása z lůna přírody

Vzácné oleje jsou čím dál populárnější a není se čemu divit. Jejich kouzlo a mocnou sílu na naši krásu a zdraví vlastně ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.09.02 | přečteno: 490x

Tvarohová dobrota

  U nás doma patří tvarohové dezerty k těm nejoblíbenějším. Velmi efektním a oblíbeným je tento. A jeho...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.11.24 | přečteno: 30311x

Mít svý jistý

Jde to vůbec? Pouze zdánlivě. Nikdy nemůžeme vědět, co přinese příští rok, den, okamžik. Můžeme tušit a taky doufat. ...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.04.20 | přečteno: 30115x
 

Portál pro ženy