newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Třená buchta pro milovníky hanáckých koláčů

 
 

Chuť kynutých koláčů a vůni, která provází jejich pečení, asi nenahradí žádná třená buchta. A vlastně to není ani účel tohoto receptu. Vyzkoušet ho ale každopádně stojí za to. Těsto je lehké, příprava snadná a rychlá. Tvarohová náplň společně s povidly mu dodávají neodolatelnou příchuť a možná právě nedělní kávička s kouskem této pochoutky vás přenese zpět do dětství…

Jak na to a co vlastně budete potřebovat?

Množství surovin v receptu odpovídá pekáči menších rozměrů nebo formě s vyšším okrajem. Na klasický plech použijte dvojitou dávku, ale myslete přitom na to, že těsto snadno vyskočí.

 

TĚSTO

  • 2 celá vejce
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka pokojové teploty
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva


TVAROHOVÁ NÁPLŇ

  • 2 měkké tvarohy (pokud použijete vaničkové, uberte množství mléka asi na ¾ hrnku)
  • ½ hrnku cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 2 celá vejce
  • 1 hrnek mléka


POVIDLOVÁ NÁPLŇ

  • asi ½ hrnku povidel
  • několik lžic rumu na rozředění

 

PŘÍPRAVA

Těsto připravíme vyšleháním všech tekutých přísad a přisypáním mouky s práškem do pečiva. Opatrným vypracováním vznikne vláčné a lehoučké těsto, které snadno vylijeme do pečící formy. Tu můžeme vymazat tukem a vysypat moukou nebo vyložit pečícím papírem navhlčeným vodou.

Na první vrstvu syrového těsta pak nalijeme polotekutou tvarohovou náplň, kterou připravíme vymícháním všech uvedených surovin. Posledním stupněm, který přivede tuto sladkou záležitost k dokonalosti, je náplň z povidel a rumu, kterou můžeme na povrch buď pokládat lžičkou (stejným způsobem jako třešně na bublaninu) nebo pomocí cukrářského sáčku, který nám umožní rovnoměrně rozvrstvit náplň nebo například vytvořit vzor podobný hanáckému koláči. Pokud chceme, můžeme navrch nasypat drobenku. Buchtu pečeme pozvolna při 160 °C, než dostane zlatavou barvu.

Dobrou chuť!

| přečteno: 30348x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: třená buchta s chutí hanáckých koláčů, recept na třenou buchtu s tvarohem a povidly

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Když náhle odejde miláček vaší rodiny

  Některé věci v životě přichází jako blesk z čistého nebe. Než vás potkají, nepřipouštíte si je. A už vůbec...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.11.30 | přečteno: 30165x

Rakytník - proč je tak zdravý a jak jej využívat

Chcete si před zimou posílit imunitu a zároveň dodat vašemu tělu co nejvíce potřebných vitamínů? Už celá staletí jsou zn...
 
celý článek | Tereza Zelinková | 2017.11.12 | přečteno: 30147x

Hana Hindráková - nová kniha a nový život

Je to právě rok, co jsme se v našem magazínu seznámili se spisovatelkou Hanou Hindrákovou a její tvorbou, především r...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.02.17 | přečteno: 30200x

Jak vám barvy ovlivňují život?

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak vám barvy ovlivňují život? Existuje celá škála oblastí, kde se využívají barvy. Barvy...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.01.30 | přečteno: 30151x
 

Portál pro ženy