newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Rakytník - proč je tak zdravý a jak jej využívat

 
Rakytník - proč je tak zdravý a jak jej využívat

Chcete si před zimou posílit imunitu a zároveň dodat vašemu tělu co nejvíce potřebných vitamínů? Už celá staletí jsou známé léčebné účinky rakytníku, především v posledních letech lidé nedají na tuto rostlinu dopustit a stále více ji vyhledávají.  

 

Vzácné složení v každé bobulce

Rakytník je nejvýznamnější asi pro svůj vysoký obsah vitamínu C, který je dokonce 10x větší než u pomeranče. Kromě něj se v rakytníku nachází 7 dalších vitamínů (A, B, D, E, F, K, P), 24 různých minerálních látek a stopových prvků, 18 aminokyselin, množství antioxidantů, třísloviny, nenasycené mastné kyseliny a serotonin.

Rakytník je velice oblíbený především pro svůj pozitivní vliv na obranyschopnost organizmu a kardiovaskulárním systém, odbourávání škodlivých a toxických látek z těla, léčebné účinky při popáleninách, omrzlinách, opruzeninách, akné a ekzémech. Dále má antibiotické účinky, odstraňuje záněty z dýchacích cest (inhalací), snižuje vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, používá se při zánětu močových cest, stimuluje jaterní činnost, zklidňuje a uvolňuje napětí z těla, působí proti stresu a velký význam má také v kosmetickém odvětví.

Rakytníkový olej pro zdraví i krásu

Rakytník lze využít v mnoha různých formách. Asi nejznámější je rakytníkový olej, který můžete zakoupit v prodejnách zdravé výživy, nebo si ho doma vyrobit. Rakytníkový olej není sice lék na všechno, ale pomáhá téměř celému organismu lépe fungovat. Také jeho použití na krásu přinese výborné výsledky. Zvyšuje pružnost pokožky, omezuje tvorbu vrásek, při drobnějším poranění pokožku hojí bez jizev. Pokud máte suché vlasy, vmasírujte si pár kapek rakytníkového oleje, hydratuje je a zůstávají po něm lesklé a sametové. Olej je také dobrým kosmetickým prostředkem na masáž.

Připravte si domácí rakytníkovou šťávu

Neméně známý je rakytníkový čaj, sirup, med, pálenka nebo smoothie. Pokud máte příležitost, můžete si rakytník nasbírat a udělat domácí šťávu, která se přes zimu rozhodně neztratí.

V odšťavňovači vymačkáme šťávu z plodů, nalijeme do plastových nádobek, dobře uzavřeme a dáme zamrazit. Během zimy si postupně otvíráme krabičku po krabičce, a tak máme zaručený přísun vitaminů. Nádobku vytaženou z mrazáku po dobu užívání skladujeme v lednici. Šťávu si můžeme i přisladit, ovocným nebo hroznovým cukrem, agáve sirupem či medem.

Velmi dobrou zprávou je také to, že u rakytníku zatím nebyly objeveny žádné nežádoucí účinky, takže si ho může pravidelně dopřávat každý.

 

Až budete příště přemýšlet o nějakém léku například při nachlazení, zkuste se nejprve zamyslet nad přírodní alternativou a vzpomenout si, co všechno dokáže tato rostlina. Někdy opravdu stačí málo k tomu, aby vám bylo lépe, i kdyby to měl být třeba jenom rakytníkový čaj.

 

2017.11.12 | Tereza Zelinková | přečteno: 30109x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: rakytník zdraví podzim

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Naplánujte vaši svatbu či oslavu do posledního detailu

Letní sezóna je vlastně až do počátku podzimu nejbohatším obdobím na svatby a nejrůznější oslavy vůbec. Důvody se pří...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.07.26 | přečteno: 30155x

Zwow - když není čas cvičit

Zwow je fitness program vytvořený světoznámou trenérkou Zuzkou Light. Obsahuje několik typů cvičení, která vám pomoho...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.08.20 | přečteno: 30043x

Nabídněte si....

Vážená čtenářko, čtenáři.   Dovoluji si Vás přivítat na kulinářské části nového portálu určeného předevš...
 
celý článek | Sabina Stehnová | 2012.12.30 | přečteno: 30294x

Jak poznat závistivé lidi?

Někdo vám přeje jen dobré věci, ale jiní lidé (a že jich není málo) vaše štěstí a úspěch přijímají jen za strašného sebe...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.03.11 | přečteno: 31326x
 

Portál pro ženy