newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Sacher

 
 

Náhoda, která píše dějiny

Někdy se stává, že velkým věcem na svět dopomůže náhoda. A nejiné to bylo se Sacherem. Franz Sacher byl mladý, teprve šestnáctiletý učeň, který získával potřebnou praxi v kuchyni knížete Metternicha. Jednoho dne vyžadoval kníže skutečnou delikatesu pro své vzácné hosty, jenže hlavní kuchař onemocněl a tak se dostalo šance Sacherovi. Ten bez váhání vzal šanci do rukou a vytvořil lahodný čokoládový dort, který si ihned získal velikou oblibu.

Jeho syn, Eduard Sacher dotvořil dílo k dokonalosti tím, že dort doplnil meruňkovou marmeládou a speciální čokoládovou polevou. Práce v císařské kuchyni pro něj byla přínosná z několika pohledů a on si tak mohl později dovolit založit vlastní restauraci i hotel Sacher, který dodnes plně funguje a nabízí pravý, nefalšovaný dort Sacher.

Receptura moučníku Sacher je pekelně střežena rodinou Sacherů a nabízet jej mohou pouze licencované kavárny, kterým je zákusek dodáván právě z výrobny ve Vídni. A pokud zrovna nemíříte do hlavního města Rakouska, vyzkoušejte si upéct Sacher i vy doma. Nejde sice o originál, jenže chuť bude neméně výtečná.

Sacherův dort neoriginál

Základem všeho je čokoláda. Použijte kvalitní, osvědčenou, ideálně tu na vaření. Zapomeňte na mléčné a ty mastné, polské zavrhněte ještě dříve, než si na ně vzpomenete. Kazily by celkový dojem tohoto perfektního moučníku.

Budeme potřebovat: 200 g čokolády na vaření, 150 g tuku na pečení, 150 g hladké mouky, 150 g cukru moučka, 6 vajec, 30 g kakaa, jeden vanilkový cukr, kávovou lžičku prášku do pečiva, meruňkovou marmeládu, čokoládovou polevu a také menší dortovou formu, tuk na vymazání a strouhanku na vysypání.

Postup zahrnuje rozpuštění čokolády ve vodní lázni. Mezitím si můžeme připravovat další krok a to, že tuk, oba cukry rozmícháme se dvěma celými vejci a čtyřmi žloutky. Čokoláda se rozpustila, stáhneme ji z plotny a necháme mírně vychladnout. Tuto rozpuštěnou čokoládu pak budeme zamíchávat do hmoty z cukrů a tuku.

Pokud nechceme na vychladnutí čekat, tak si v další míse rozmícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem. Důležité je důkladné promíchání. A ze zbylých čtyřech bílků ušleháme sníh.

Jakmile máme v tukové hmotě přimíchanou vychladlou čokoládu, můžeme postupovat dál a to tak, že do této hmoty vmícháváme postupně a na střídačku část sypké směsi a sněhu z bílků. Děje se tak, až je vše v jedné míse. Tuto hmotu vyklopíme do předem vymazané a vysypané firmy a pečeme při 170 stupních asi 40 až 45 minut.

Jakmile je dort upečený a vychladlý, uprostřed jej podélně rozkrojíme a namažeme meruňkovou marmeládou. Nakonec dort poléváme čokoládovou plevou a po vychladnutí podáváme.

| přečteno: 30133x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdroje: google.cz, obrázky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Yamato bubeníci

YAMATO bubeníci “ ROJYOH – the beat on the road“ 20thanniversary tour 2013   S...
 
celý článek | Irena Lochmanová | 2013.03.10 | přečteno: 30147x

Skoncujte se suchýma rukama, které nás v zimě často trápí

Míváte také v zimě suché ruce? Je to velmi častý problém zejména v období, kdy teploty začnou padat pod bod mrazu. Ale i...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.12.16 | přečteno: 30080x

Má mě rád, nemá mě rád

Láska kvete v každém věku. Začalo jaro, tak do toho, holky! :) ...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.05.14 | přečteno: 30050x

Pomozme Diakonii zlepšit život potřebným. Každá pomoc se počítá!

Mezi námi žije spousta lidí, ke kterým život nebyl příliš přívětivý. Někteří z nich mají vážné zdravotní potíže, jiní bo...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.11.06 | přečteno: 30087x
 

Portál pro ženy