newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Vůně a parfémy v průběhu staletí

 
Vůně a parfémy v průběhu staletí

Možná vás překvapí, že i vůně lidé používají prakticky od nepaměti a jejich historie je vskutku dlouhá. S postupem času  byly objeveny prostředky a cesty k využití těch nejlepších aromat. Pro duchovní účely, krásu, zdraví i lásku…

 

Parfém dokáže být velmi silnou zbraní, pokud chcete okouzlit partnera svých snů, takříkajíc ho „nažhavit“. Zajímavé ovšem je, že právě v ohni můžeme najít prapůvod všech vůní. Jakmile totiž lidstvo objevilo oheň, všimlo si také příjemných vůní, které při spalování uvolňovaly různé rostliny a dřeviny. Ostatně slovo parfém je odvozeno z latinského „per fumum“, což v překladu doslova znamená „skrze kouř“.

                                                                

Starověký Egypt

Ve starověkém Egyptě se nachází počátek či rozvoj snad všech kosmetických procedur a nejinak je to i s vůněmi. Egypťané na počest boha slunce Ra pálili pryskyřici, myrhu a rostlinné esence, a také se zde začaly používat první aromatické oleje pro náboženské a kosmetické účely. Staří Egypťané věděli, jak uchovávat vůně v tuku, jak louhováním připravit maceráty a znali i techniky tepelného zpracování. Kromě destilace znali snad vše.

Mniši a jejich tajemství

Z Egypta se jako vždy nové znalosti rozšířily do Řecka a Říma. I zde představovaly vůně něco víc než  jen pouhý luxus. Zásadní roli hrály v náboženství, kosmetice i léčení. Lidé je inhalovali i popíjeli.                      Přestože křesťanský středověk vyhlásil válku krášlení, vůně nevyjímaje, vývoj voňavek se zastavil. Používala se pouze kadidla a očistné vůně, které měly poskytovat ochranu v době moru. Zbývající poznatky o výrobě vůní tajně zaznamenávali mniši, takže v období renesance mělo parfémářství na čem stavět a směle se rozvíjet.

                                                                

Leonardo da Vinci byl jedním z prvních, kdo se zabýval destilací rostlin. Na dvoře Medicejských se výrobě parfémů a léků velmi dobře dařilo a vůně zažily velký pokrok. Z Itálie se toto umění dostalo do Francie, kde již v 16. století otevřel Francesco Tombarelli první parfémovou laboratoř.

Parfém místo koupele

Krásné vůně byly samozřejmě zpočátku výsadou vyšších vrstev a k hlavním zákazníkům patřily především královské domy. Protože se lidé stále vyhýbali kontaktu s vodou, potřebovali obrovské množství pudru, pomád a parfémů, aby překryli nepříjemné pachy.

                                                                

Širšímu okruhu zájemců začaly být parfémy dostupné až v 18. a 19. století. „Pravá kolínská“ byla vyrobena v roce 1792 a tato neuvěřitelná hvězda je na trhu dodnes.

Ve viktoriánské éře se dámy zahalovaly do decentních vůní, které odpovídaly duchu doby, oblíbené byly například fialky. Pižmo a pačuli používaly pouze herečky, tanečnice a lehké děvy. Teprve na konci 19. století začaly být opulentní parfémy opět přijatelné.

Jak voní svoboda?

Na počátku 20. století byly pro výrobu parfémů poprvé použity syntetické látky, jako jsou kumarin a vanilin. Místo pouhých 100 přírodních aromat bylo náhle k dispozici 2 000 syntetických vůní. To umožnilo nahradit drahé a vzácné přírodní složky a vytvořit nové vzrušující kombinace.

                                                                

Kromě stálic v oblasti syntetických vůní je dnes v módě návrat k přírodním parfémům. Díky novým technikám a poznatkům v oblasti surovin máme nyní k dispozici už 400 přírodních složek, a tím se stává nabídka parfémů jak přírodních, tak i syntetických opravdu nepřeberná.

Nezbývá než popřát, ať se vám podaří najít tu pravou vůni přesně pro vás.

 

2022.01.12 | Jana Brandtlová | přečteno: 30115x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vůně parfém parfémy kadidlo vonné látky přírodní vůně syntetické vůně

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kam jenom s ním...

Dětský koutek, herna – místo pro setkávání a zabavení dětí, mnohdy rodičovská spása… Dnes to ale nebude ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.07.16 | přečteno: 30182x

Mozkový jogging aneb trénujte svou hlavu

Stejně jako naše tělo, i náš mozek potřebuje neustálé procvičování k tomu, aby byl co nejdéle bystrý a fit. Zrodila s...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.07.17 | přečteno: 30196x

Chia semínka nejen na snídani

  Už vás omrzely vaše klasické snídaně? Hledáte nové nápady a inspiraci? Něco co nemusíte vařit, snídaně je ...
 
celý článek | Alice Drápal Audyová | 2013.05.26 | přečteno: 30023x

Pokojík pro naše děti

Každý, kdo zařizuje nový domov, se snaží najít optimální řešení, které udělá radost všem členům rodiny. Tedy nejen do...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30080x
 

Portál pro ženy