reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Skoro Pavlovy s malinami

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 30162x 2014.06.28

Nejkrásnější pláže Chorvatska

 
celý článek | Admin | přečteno: 30431x 2016.12.20

Poslední nákupy dárků před Štědrým dnem? Zajeďte si do obchodního centra

 
celý článek | Admin | přečteno: 30126x 2022.12.19

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak správně vybrat školní aktovku nebo batoh?

 
Jak správně vybrat školní aktovku nebo batoh?

Jestliže máte doma budoucího prvňáčka, který už nemůže dospat, až půjde do školy, zřejmě už vybíráte aktovku nebo školní batoh. Výběr první aktovky je událost. Vašemu skoro školáčkovi se tím zkrátí čekání a navíc si ušetříte chaotické nakupování na konci prázdnin, kdy jsou obchody se školními potřebami přeplněné. Jak ale takovou brašnu vybrat?

 

Školní batohy nebo aktovky se dnes vyrábí v obrovském množství vzorů. Ať už se zvířátky, autíčky, s pohádkovými motivy, v barvách oblíbeného fotbalového klubu, s kytičkami….Vybrat aktovku podle motivu však nestačí. Je třeba si uvědomit, že batoh vaše dítě bude nosit na zádech několik let a rozhodně se pronese. Množství učebnic a jiných školních pomůcek spolu se svačinou a pitím se totiž dostanou na pořádnou hmotnost. Váš školák potom vše nosí na zádech a můžete mu do budoucna zadělat na pořádný zdravotní problém, pokud zvolíte nevhodný výrobek.

Rozhodně se nevyplatí šetřit. Koupit obyčejný batoh se může zdát výhodné, rozhodně to však není dobrou volbou. Aktovka není zrovna laciná záležitost, pravděpodobně nebudete chtít její koupi řešit každý rok. Proto zvolte už od začátku kvalitní model, který splňuje veškerá žádaná kritéria, a to i přesto, že počáteční investice se může zdát vyšší. Zdraví je přece k nezaplacení.

A jaká jsou hlavní kritéria, která bychom měli při výběru kontrolovat?

 Zdroj: https://pixabay.com/

Ergonomicky tvarovaná záda a vhodné popruhy

Firmy, které vyrábí moderní školní batohy, již na zdraví dětí myslí. Většina má 3D tvarování na zadní straně batohu. Polstrování bývá molitanové a je potažené polyesterem. U některých batohů je potažení řešené polyesterovou síťovinou pro lepší prodyšnost. Každá aktovka má tvarování zad trochu jinak rozložené, proto je dobré ji školákovi vyzkoušet a prohlédnout, jak mu k zádům přiléhá. Dobré polstrování chrání páteř dítěte, která se stále ještě vyvíjí. Samozřejmostí by měly být i místa, výlisy, která se zad nedotýkají – to zajistí proudění vzduchu a záda vašeho prvňáčka se nebudou tolik potit, když ponese aktovku déle.

Popruhy většiny školních brašen bývají též polstrované. Široké by měly být alespoň 4 cm, aby se nezařezávaly a nošení aktovky bylo pohodlné. Důležitým kritériem také je, aby ramenní popruhy nepřiléhaly ke krku dítěte. Dítěti by nebylo příjemné, když by na krku popruhy dřely, při delším nošení by mohly vzniknout i nepříjemné odřeniny.  Proto by popruhy měly ležet pohodlně na ramenou. Věnujte pozornost také systému nastavování popruhů. Měly by být variabilní tak, aby se daly přizpůsobit jak růstu dítěte, tak jeho oblečení – se zimní bundou je potřeba popruhy zase povolit. Je výhodné, pokud je lze nastavit i v horní části zad. Tím můžete zajistit, že aktovka více přilne k zádům. Důležitou vychytávkou je také hrudní pás, který lze snadno a rychle zapnout na přezku. Díky němu ramenní popruhy nesklouzávají z ramen a drží přesně tam, kde mají. Hrudní páska navíc pomůže lépe rozložit váhu. Dobrý školní batoh by ji určit měl mít.

Reflexní prvky

Až váš školák bude chodit do školy a ze školy sám, jistě oceníte, že bude v blízkosti silnic dobře viditelný. Většina školních batohů je vybavena reflexními prvky, které fungují jako odrazka, pokud na ně zasvítí protijedoucí auto. Aktovky i batohy mívají reflexní prýmky po celém obvodu a doplněné jsou ještě několika reflexními prvky, často v podobě i nějakého hezkého tvaru – srdíčka a podobně. Povinnost umístit tyto bezpečnostní prvky na školní brašny udávají výrobcům evropské normy.

Velikost a hmotnost

Jedním z nejdůležitějších kritérií při výběru by měla být také hmotnost a velikost aktovky.  Hmotnost aktovky je nastavená normami a měla by být tedy u 1. stupně do 1,2 kg a u 2. stupně do 1,4 kg. Tato hmotnost se vztahuje k prázdnému batohu. Výrobci se někdy doslova předhánějí v tom, kdo vyrobí lehčí brašnu. V tomto případě je ale soutěživost dobrá. Pro ty nejdrobnější prvňáčky je dobré zvolit batoh s hmotností 1 kg a méně – sehnat se dají aktovky s hmotností 700-800g. Podle pediatrů by měl školák na zádech nosit 10-12 % své váhy v případě naplněné aktovky, více ne. Variantou jsou i batohy, které jdou upevnit na rukojeť s kolečky, takže ji školák vůbec nemusí nosit na zádech.

Co se týče velikosti, zde se dělají chyby ve výběru často. Obecně platí, že horní okraj batohu by neměl přesahovat linii ramen. Dolní okraj, kde je umístěno dno, by pak měl být k bokům. Pokud je posazené níže, hrozí deformování páteře. Ideální hloubka batohu je do 21 cm. Pokud je brašna příliš hluboká, při jejím naplnění táhne dítě dozadu a tím dítě chodí v nepřirozené pozici. Někdy dokonce v předklonu, aby vyrovnalo rovnováhu. Nekupujte tedy příliš obrovskou brašnu, ale zvažte také, aby se školákovi vše potřebné do aktovky vešlo. Zaměřte se především na dobře řešené členění.

Školní batoh nebo aktovka?

Nabídka současných výrobců je pestrá, a tak můžete sehnat kvalitní aktovku i batoh. Možná, že se rozhodujete, kterou variantu tedy zvolit. Pro prvňáčky je možná praktičtější aktovka – otevírá se jednou klopou pomocí přezky, což usnadní prvňáčkovi přístup ke všem pomůckám. Bývá v nich jeden velký prostor, takže vše potřebné žáček rychle vyhledá a rozhodně se mu také vše lépe sklízí. Vpředu je pak často umístěna kapsa na svačinu. Školní batoh mívá více kapes jednotlivě uzavíratelných na zip. Děti si tak občas nepamatují, kam co daly, a zmateně šátrají ve všech částech batohu. Oproti tomu je členění na více komor přehlednější, pokud už dítě potřebuje pomůcek více, a tak batoh vydrží na delší období. Záleží jen na vás a budoucím prvňáčkovi, čemu dáte přednost.

 

 

2021.06.22 | Adéla Hessová | přečteno: 30159x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: škola školní aktovka aktovka školní batoh batoh rodina mateřství děti

 
archiv

Nejzajímavější články

 

CHCETE MÍT KRÁSNOU A PRUŽNOU PLEŤ BEZ VRÁSEK? VSAĎTE NA PŘÍRODNÍ BOTOX

Toužíte po dokonalé pleti? Ráda byste oplývala mladistvým a svěžím vzhledem bez vrásek? Pokud se domníváte, že vše je dá...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.01.06 | přečteno: 30193x

Zjistěte vše o nehormonální antikoncepci: Jaké jsou druhy, jak fungují…

Nad formou ochrany před nechtěným početím se alespoň jednou v dospívání zamyslela každá dívka. V dnešní době je k dispoz...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.07.27 | přečteno: 30120x

Podzim jako stvořený k tvoření

Není nad to, vytvořit si nějakou pěknou dekoraci vlastníma rukama. Navíc tak můžete dle libosti neustále měnit vzhled je...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.09.28 | přečteno: 30133x

Aerobic is not dead

Aerobik nezmizel z povrchu zemského, přestože jeho původní podobu v režii Jane Fondové už byste nenašli. Aerobik se, ...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.04.03 | přečteno: 30094x
 

Portál pro ženy