newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Rozdíl mezi životem v Evropě a tropických oblastech

 
Rozdíl mezi životem v Evropě a tropických oblastech

Láká vás vycestovat do tropických oblastí plných palem a krásný pláží? Ještě než vyrazíte, měly byste vědět, že se tato místa svou kulturou a stylem života naprosto liší od našich evropských standardů. Pokud si tedy již hledáte letenky a vybíráte datum, mohly by se vám také hodit níže uvedené tipy, které vás připraví na tuto nezapomenutelnou cestu.

 

 

Počasí a vlhkost

V Evropě jsme zvyklí na čtyři roční období, tedy jaro, léto, podzim a zimu. V tropických oblastech se však roční období rozlišují pouze na období dešťů (horké období) a chladnější období. Čím blíže jste totiž k rovníku, tím méně je zde proměnlivé počasí – většinou je tady proto celoročně teplo. Nejlepší čas, kdy byste však měly vyrazit, je chladné období. To bývá zpravidla od října do dubna, protože přes „léto“ jsou pro tyto oblasti typické tropické deště, které vám nepěkně mohou pokazit výlet.   

                                                                                                            

Jídlo 

V tuzemsku jsme také zvyklí jíst buď v restauracích nebo u sebe doma. Pro země v tropických oblastech je však běžné, že na každém rohu najdete stánky, kde místní prodávají své dobroty. Ty vám připraví během několika minut, a to navíc za pouhých pár korun. Samozřejmě, že zde najdete i běžné restaurace připravené pro návštěvníky z jiných zemích, ovšem ty bývají často předražené nebo připraveny tak, aby zachutnaly každému zákazníkovi – tedy žádné místní a originální receptury zde nehledejte.

Tropické ovoce

Jste milovnice ovoce? Pokud ano, tak právě tropy jsou pro vás to správné místo. Většina plodů zde totiž chutná mnohem lépe než u nás v Evropě – ostatně právě z těchto míst jsou převáženy k nám do obchodů. Je to především proto, že zde místní nechávají ovoce dozrát přirozeným způsobem. Výsledek je tak mnohem sladší, větší a mnohem barevnější.

                                                                

Ceny obecně

Lidé v tropických oblastech nežijí v tak dobrých podmínkách jako my, v Evropě. To se odráží na cenách jídla, produktů a služeb. Většinou proto zde zakoupíte téměř vše podstatně levněji než u nás. Třeba hotel na pláži vás může přijít pouze na 100-200 korun za noc! Samozřejmě je zapotřebí hledat. Ale můžete zvolit i takové hotely, které vás vyjdou na několik tisíc.                                                       

Místní tržnice

Téměř v každé zemi v tropických oblastech najdete místní tržnici s těmi nejčerstvějšími a zároveň nejlevnějšími potravinami. Stačí se zeptat místních nebo najít na internetu, kde se takové místo nachází a zážitek může začít – měly byste se však připravit, zvláště pokud cestujete například s dětmi, protože je zde věčně rušno a místní nejsou ve všech oblastech zvyklí na turisty. Odměnou vám však bude například lahodné smoothie nebo typické jídlo pro danou oblast za tu nejnižší cenu.

                                                                

Vše má svůj čas

Pokud jste zvyklí, že když se s přáteli domluvíte na desátou, tak tam všichni v deset budou, tropické oblasti vám pravděpodobně dají zabrat, a to zejména v oblasti Karibiku. Místní totiž zde mají na všechno čas, a to i v případě, pokud jste si třeba zakoupily výlet od vyhlášené společnosti. Je to nepříjemné, ale přeci jen - vy jste návštěvník dané země, a tak je potřeba i tohle respektovat.

 

2022.08.07 | Jana Brandtlová | přečteno: 30147x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Evropa Karibik tropy moře dovolená cestování pláže styl života

 
archiv

Nejzajímavější články

 

První milování po porodu

Jste čerstvou maminkou a nemáte v posledních týdnech myšlenky na nic jiného? To je přirozené a není třeba se za to om...
 
celý článek | Lea Kubová | 2014.03.20 | přečteno: 30148x

Soutěž o plyšového medvěda XXL, kterého si děti zamilují

Soutěž už skončila. Děkujeme za účast a gratulujeme výherci Pavlovi T.! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.05.22 | přečteno: 30507x

Vyhrajte strhující válečný román Krycí jméno Verity

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.10.14 | přečteno: 30205x

Očistná kúra

Detox nebo očista. Je třeba s tím letos začínat? Nebo přejdeme ze zimy do podzimu a pak zase hurá do zimního spánku? ...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.06.01 | přečteno: 30176x
 

Portál pro ženy