newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Vánoční nálada je tady

 
Vánoční nálada je tady
 

Za okny se stále sype bílý sníh a spolu s rozzářenými stromky na náměstích a světlem v dětských očích k nám pomalu vstupuje ta pravá vánoční nálada. V domovech voní cukroví a za okny vypadá ta studená zima mnohem víc romanticky, zvlášť když si můžete k zasněženému oknu přitáhnout teplé křeslo s huňatým plédem, na stole zapálit svíčku a voňavou vánoční tyčinku či františek a s teplým punčem či svařeným vínem v hrnečku hledět do praskajícího ohně v krbu.

Na takovou romantickou náladu asi nemá každý čas každý den. Ale měli byste se umět zastavit – protože právě advent je ve svém prapůvodním křesťanském významu právě o pokorném očekávání příchodu spasitele, tedy o rozjímání, přemýšlení a klidu v duši, o vnímání pohody. Realita našich životů je bohužel dávno o něčem jiném. Největší shon a stres prožíváme všichni právě v tomto nejhezčím předvánočním období. Obchody praskají ve švech, v zaměstnání se honí termíny a uzávěrky, silnice jsou plné nervózních a spěchajících řidičů. Jako kdyby ty pravé a pohodové Vánoce bez spousty drahých dárků, plné mísy cukroví a obří normandské jedle u nás ani nemohly začít.

Když už nestíháte polevit v pracovním týdnu, což se asi opravdu málokomu podaří, užijte si alespoň adventní víkend. Ozdobit si domov adventním věncem, větvemi jehličnanů nebo snítkou zlatého deště či vánoční hvězdou můžete kdykoliv, pokud jste to ještě nestihli. K této přírodní výzdobě můžete přidat alespoň nějakou drobnou vánoční dekoraci – velmi působivé a romantické jsou různé kalíšky a svícínky na čajové svíčky, které dokážou vypadat nesmírně dekorativně a současně osvětlit místnost tak, že se obejdete i bez elektrické žárovky.

V minulosti se stromky a větve zdobily ořechy, slaměnými ozdobami nebo perníčky. Tedy vše v přírodním odstínu. Později se k přírodní barvě přidala zlatá a červená, která působí k zeleným větvím jako nádherný barevný kontrast. Zkuste místo těchto barev použít třeba i modrou a stříbrnou, nebo jen samotnou stříbrnou a bílou. Zimní barva je sice studená, ale v interiéru našeho domova vůbec studeně působit nebude. Spíš elegantně a luxusně, kdy ovšem pojem luxusní vůbec neznamená drahá.

A až se vydáte do obchodu vybrat dárky pro své nejbližší, pamatujte na to, že cena dárku není vždy přímo úměrná radosti, kterou tím přinese. Největším příkladem toho jsou malé děti. Radost v jejich očích dokáže udělat sebemenší drobnost. Děti netouží z podstaty po drahých dárcích, protože jejich duše je ještě čistá a nezkažená – jejich největším dárkem, i když si to možná neuvědomují ani ony, ani my, je možnost být u rozzářeného stromečku se svými nejbližšími, vnímat jejich radost a lásku a spolu s nimi najít těch pár dárků od Ježíška. Ale jejich hodnotu nepoměřují přes cenu, kterou jsme do dárku investovali, ale přes radost, kterou jim dárek přinese. Radost v kruhu těch, s nimiž cítí jistotu a bezpečí a s nimiž se mohou o svoje pocity podělit.

Když dětem připravíme podmínky pro to, aby se mohly těšit na Vánoce a radovat se z nich, tak se nám tato investice – nikoliv finanční – mnohokrát vrátí. Proto se těšte a připravujte společně, nechejte děti pomáhat s výzdobou, motat se kolem úklidu, zdobit cukroví, pište dopisy Ježíškovi a běžte společně do lesa ozdobit stromek mrkví a jablky zvířátkům, podívejte se na betlém na náměstí a užijte si společně tu předvánoční pohodu a těšení naplno, protože tyto chvíle utečou strašně rychle. A pokud už máte velké děti, udělejte si čas alespoň pro sebe a své blízké. Investice do pohody a pohlazení duše má totiž mnohem větší hodnotu než ta do drahých dárků.

Pohodové prožití vánočních svátků přeje redakce www.realityprozeny.cz

Více fotografií naleznete na:
www.em-decor.cz

| přečteno: 30080x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky:

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jaké svrchní oblečení se nejlépe hodí k sukním?

Sukně spolu se stylovým svrchním oděvem bude skvělým nápadem pro módní stylizaci. Proto se vyplatí zjistit, které svrchn...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.04.03 | přečteno: 30254x

Originální zvířecí trička přinesou radost a dobrou náladu

Milujete kočky nebo psy? Cítíte se dnes ráno jako šelma nebo byste nejraději prospali celý den jako netopýr? Ukažte t...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.08.29 | přečteno: 30098x

Projezte se k vášni

Stává se to, a čím jsme starší, riziko je větší. Váš milovaný z ničeho nic ztrácí zájem o intimní hrátky a vám naskakuje...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.05.22 | přečteno: 30132x

Milujete stylové doplňky? Apple Watch řemínky jsou dostupné v mnoha různých designech

V dnešní době je na vzhled kladen velký důraz. Koneckonců právě první dojem je velice důležitý při navazování osobních i...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.06.05 | přečteno: 30413x
 

Portál pro ženy