reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Zajíc v pytli 1. - LADYBOX

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 30137x 2014.07.04

5 tipů pro stěhování domácnosti

 
celý článek | Nina Albertová | přečteno: 30131x 2020.10.24

Někdo to rád syrové

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 30112x 2014.05.03

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Obývací pokoj – místo pro aktivitu i odpočinek podle Feng Shui

 
Obývací pokoj – místo pro aktivitu i odpočinek podle Feng Shui
 

Obývací pokoj patří v mnoha rodinách k velmi aktivním místnostem. Setkává se zde rodina, posedíme zde s přáteli, díváme se na televizi, posloucháme hudbu, hrajeme společenské hry a mnoho dalších aktivit. Dá se tedy říci, že obývací pokoj je jednou z nejaktivnějších místností celého domova. Proto energie, které zde vytváříme, jsou velmi živé a vstupují nám silně do našeho života. U některých bytů či domů se obývacímu pokoji také říká „srdce domova“.

Abychom mohli dobře nastavit správné prostředí a energie obývacího pokoje, musíme vycházet velmi pečlivě ze dvou základních skutečností: energie členů rodiny a to hlavně těch, kteří tráví v obývacím pokoji většinu času, a dále pak z hlavní funkce obývacího pokoje. Energie členů rodiny zjistíme z jejich takzvaných Astrotypů, tedy typologií jednotlivých členů rodiny. Podle toho zjistíme, jaké energie jednotlivým členům rodiny dělají dobře a které je naopak vyčerpávají. Na základě Astrotypu pak lidi dělíme podle jejich aktivních a pasivních energií (Jang a Jin), dále pak podle pěti elementů ((dřevo, oheň, země kov a voda) a zvěrokruhu (12 zvířat: krysa, buvol, tygr, zajíc, drak, had, kůň, koza, opice, kohout, pes, vepř). Kombinace Jin/Jang, pět elementů a zvěrokruh nám dá velmi podrobné informace o energiích každého člena rodiny.

V případě, že je obývací pokoj využíván všemi členy rodiny přibližně stejně, je důležité z Astrotypů vyčíst převažující energii, která je pro všechny členy rodiny společná. Tuto energii pak v obývacím pokoji posílíme. Bude-li převažovat energie Jangová, tedy aktivní a navíc podpořená elementem dřeva a ohně, musíme z obývacího pokoje vytvořit spíše společenskou místnost než místo pro odpočinek a povalování se na gauči. Naopak, převažuje-li energie Jinová (pasivní) a například energie kovu či vody, pak je nutné energie obývacího pokoje spíše tlumit, protože se dá předpokládat, že taková rodina bude chtít obývací pokoj využívat spíše k odpočinku.

Aktivní a odpočinková energie

Aktivní energie do obývacího pokoje pak dodáme především výraznějšími barvami, otevřeností prostoru. Budeme potřebovat hodně světla. Bude vhodné mít více oken a často v takovém prostoru větrat. Aktivní obývací pokoj nesmí být zastavěn příliš mnoha kusy nábytku. Nábytek by měl být spíše lehčí, světlejší a měl by nám umožňovat volný pohyb prostorem. Osvětlení bude nutné spíše velké, centrální s podporou bodových světel pro určitá místa v rámci pokoje – například lampa na čtení, lampa u televize a podobně.

Odpočinkové energie naopak vytvoříme tlumenými barvami a uzavřením prostoru. Zde je pak vhodnější mít méně oken opatřených záclonami a závěsy, popřípadě žaluziemi, abychom mohli prostor vždy uzavřít. Můžeme zde využít větších kusů nábytku. Nábytek může být „bytelnější“, těžší a může zabírat větší prostor místnosti. Osvětlení budeme volit spíše bodové, než jedno velké centrální.

Dalším hlediskem je funkce obývacího pokoje. Je to místnost společenská, určená pro setkávání rodiny nebo spíše místnost odpočinková, kde chceme v klidu sledovat televizní program? Společenská místnost musí dávat možnost prostoru pro větší počet lidí. Proto zde musíme počítat s větším prostorem pro sezení – sedací souprava, konferenční stolek a podobně. Sezení by nemělo být moc „měkké“ a pohodlné, ale spíše funkční. Mělo by se na něm dobře sedět, jíst a pít (v případě pohoštění) a není nutné, abychom se na něm mohli pohodlně „rozvalit“. Světlo by mělo osvětlit celou místnost, aby všichni v místnosti dobře viděli.

Naopak obývací pokoj určený k odpočinku by měla být místnost tlumená, pohodlná, zabydlená, útulná. Zde volíme sedací soupravu spíše na pohodlné sezení či ležení, nedbáme tolik na konzumaci jídla či pití. Důležitější je pohodlí než funkčnost. Osvětlení je účelové a bodové – lampička na čtení, intimní osvětlení a podobně.

Sezení s dobrým výhledem

V obývacím pokoji je důležité, jak je umístěno sezení. Měli bychom vždy sedět tak, abychom měli za zády zeď a viděli ze sedací soupravy na vchod do obývacího pokoje, a to alespoň v úhlu 45°. Po naší levé straně by se pak měl nacházet nábytek či doplňky vyšší, než po naší pravé straně. Tedy nalevo mohou být vyšší skříňky, knihovny, stojatá lampa a podobně. Po pravé straně pak nižší skříňky, komody, stolečky a stolní lampa. Nad sedací soupravou, tedy nad naší hlavou, by nemělo viset nic těžkého a výrazného. Neměli bychom mít pocit, že nám může něco spadnout na hlavu.

Nezapomeňte na fénixe

Před sedací soupravou bychom si měli vytvořit takzvaného „fénixe“, tedy symbol naší budoucnosti. Měli bychom zde mít obrázek, symbol, či jiné ztvárnění toho, čeho bychom chtěli v naší budoucnosti dosáhnout. V případě, že v bytě bydlíme sami, pak to může být naše vize o naší budoucnosti, v případě rodiny to může být rodinný sen – například nový rodinný dům u moře. Vytvoření fénixe je velmi důležité, protože nám neustále připomíná, kam se náš život ubírá. Pokud nám fénix chybí, je náš život bez budoucnosti a my se pak trápíme, že nám v životě nic nevychází.

Je důležité si opravdu dávat pozor na to, co si do obývacího pokoje umístíme. Vzhledem k tomu, že je to pokoj s velmi aktivní energií, tak vše, co sem umístíme, aktivujeme. Takže dobře zvolte, jaké umělecké předměty (obrazy, sošky a podobně) sem umístíte, jaké suvenýry sem dáte. Zásadou by mělo být to, že v obývacím pokoji máme mít vždy to, co chceme, aby se nám v životě právě teď aktivovalo a aktivně projevovalo. Univerzálně pro posílení hojnosti a štěstí umístíme sošku ryby nebo namalovovanou na váze. Akvárium v místosti je také velmi vhodné. S podzimem se dá využít krásy chryzantém, které ať ve váze nebo v květináči aktivují proudění energii čchi.  Vše, čemu se chceme naopak v životě vyhnout, z obývacího pokoje musí pryč.

www.realityprozeny.cz

Jiří Černák

Foto: Pixmac
 

| přečteno: 30028x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky:

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Pomáhejte s námi těm, kteří to potřebují. Je to snadné!

Je hodně těch, kteří potřebují pomoc druhých. Spousta z nich jsou malé děti, kterým osud rozdal do vínku špatné karty. J...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.01.21 | přečteno: 30080x

Kamarád taky rád

…kamarádku na lehátku/kamarádka mu má dát?! Jste nezadaná, o vztah nestojíte, ale sex vám prostě chybí. Co tak...
 
celý článek | Petra Hegedüšová | 2013.02.18 | přečteno: 30239x

Svá rozhodnutí nemusíte podrobně vysvětlovat

Zejména o ženách se říká, že jsou velmi nerozhodné. Není to vůbec snadné, ale pokud máte s rozhodováním problém, je potř...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.12.30 | přečteno: 30160x

Zvládnu co si zamanu

Kdy jindy než teď… Jak by řekli v „Na samotě u Lesa“: Chčije a chčije L tak proč si nezavzpomínat ...
 
celý článek | Andrea Sýkorová | 2013.04.06 | přečteno: 30070x
 

Portál pro ženy