newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Nepromokavé bundy jsou základem šatníku každého milovníka outdooru

 
Nepromokavé bundy jsou základem šatníku každého milovníka outdooru

Do přírody potřebujete dvě skutečně kvalitní věci – jsou to boty a bunda. Právě nepromokavá bunda nás umí chránit celoročně před nepřízní počasí. Jak si ji vybrat?

 

Funkční outdoorové bundy toho musí umět nabídnout skutečně hodně. Mají nás ochránit před deštěm i větrem. Současně však po nich chceme prodyšnost, aby byly schopné odvádět pot směrem ven. Díky tomu zůstane naše tělo v suchu. I proto je dnes samozřejmostí vybírat si pro turistiku a taktéž pro různé sportovní aktivity bundy s membránami, které právě tohle umí. Rozhodně není jedinou membránou notoricky známý Gore-Tex. Kvalitních alternativ je dnes mnoho, například DryTech, ale Gore-Tex rozhodne nezklame.

Nepromokavé bundy pro outdoor musí být lehké, aby nebyly zbytečnou zátěží v batohu. Neměly by jim též chybět různé speciální funkční prvky hodící se pro outdoor obecně, nebo související s různými sporty a aktivitami, pro které jsou určeny. Například skialpinisté hledají zejména lehké funkční bundy, horolezci si potrpí na střihy, jež neomezují v pohybu, u lyžařských bund se hodí místo pro upevnění skipasu a zpevněné části, které bývají namáhány při pádech.

Když si vyrazíte na skialp

Vydat se na lyže bez toho, abychom polovinu času stáli ve frontě na vlek, a druhou se protlačovali o místo na svahu, je stále oblíbenější. Nemusíte přitom vyrazit pouze na běžky. Hitem jsou skialpy, tedy lyžování na neupraveném terénu, kde během celého dne nemusíte vůbec nikoho potkat. Nevýhodou tohoto nádherného sportu je sice větší ohrožení lavinami, ale kdo si jej jednou vyzkouší, už u něj nejspíš zůstane. Užít si naplno skialpy jde samozřejmě pouze s vhodným vybavením. Teď nemám na mysli pouze lyže se speciálním vázáním či tulení pásy. K nezbytné výbavě patří i bundy na skialp. Jaké mají být?

Už jsme zmínili, že mají být především lehké. Samozřejmostí by měla být jejich schopnost dát se sbalit do co nejmenšího balení, aby v batohu nezabíraly příliš místa. Skialp bundy musí být též voděodolné a prodyšné, tedy s kvalitní membránou. Značkami, které při výběru skialp bundy nezklamou, mohou být například Dynafit, Montura či Karpos. Bundy na skialp nabízí e-shop Outdoorlive.cz.

A v jaké bundě na běžky?

Češi milují běžkové lyžování. Vyrazit si na běžky máme dokonce často možnost z vlastních chat či domovů. Na běžky nám rozhodně nestačí klasická lyžařská bunda. Bundy na běžky by měly být přiléhavější a dávat více prostoru pro pohyb. Hodí se zimní softshellové bundy, ale i další bundy s membránami. Vždy by mělo jít o kratší nepromokavé, větruodolné bundy s ventilací a lehkou, ale účinnou izolací. Nabízí je například značka Craft a opět je koupíte v e-shopu Outdoorlive.cz. Pořídíte zde outdoorové a sportovní bundy – dámské i pánské, včetně dalšího outdoorového vybavení i sportovních potřeb.

 

2022.12.30 | Lea Kubová | přečteno: 30136x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bundy móda oblečení sportovní bundy bundy na běžky skialp bundy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

6 nejčastějších chyb v líčení a jak je napravit

Když jste začala v pubertě experimentovat s makeupem, pravděpodobně to nevypadalo zrovna růžově. Možná to právě naopak v...
 
celý článek | Barbora Juřeníková | 2015.09.24 | přečteno: 30258x

Jsem závislá? A proč?

  Troufám si tvrdit, že závislost je silným tématem většiny žen. Často toto slovo používáme, leckdy ovšem ne...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.03.13 | přečteno: 30180x

Bez čeho se neobejdu?

Při úklidu koupelny jsem se najednou pozastavila nad množstvím lahviček, tub a dalších propriet, které jsem sund...
 
celý článek | Meridene | 2014.09.26 | přečteno: 30136x

Využijte sílu přírody aneb výhody a účinky bylinek na naše zdraví

Bylinky jsou již tisíce let používány pro své léčebné účinky a jsou stále oblíbenou alternativou k tradičním lékům. V po...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.05.09 | přečteno: 30106x
 

Portál pro ženy