newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Neobyčejná síla obyčejných banánů

 
Neobyčejná síla obyčejných banánů

Nejzdravější koření je kurkuma, nejzdravější ovoce kustovnice, a hned po ní následují banány.

Banány jsou nejprodávanějším ovocem a dopřáváme si je při nejrůznějších příležitostech. Není divu, mají totiž téměř zázračný vliv na zdraví našeho organismu.

 

Banány díky vysokému obsahu draslíku působí na snížení krevního tlaku a současně čistí organismus. Mají také zklidňující účinky, a dokonce působí proti nespavosti! Kromě toho snižují hladinu cholesterolu a jsou vynikající prevencí proti poruchám srdce.

Už naši předci věděli

Banány pocházejí z jihovýchodní Asie a nejstarší zmínku o nich najdeme v buddhistických textech z období kolem roku 600 před naším letopočtem. A podle dostupných informací první banánový sad vůbec měli staří Číňané ve 2.století našeho letopočtu.

Ve 12. století doputovaly banány spolu s islámskými dobyvateli do Palestiny, a poté do Evropy, konkrétně do Španělska a Portugalska. Dnes jsou banány rozšířené po celém světě jako velká pochoutka, z níž se dá mimo jiné vyrobit spousta vynikajících pokrmů a nápojů, včetně alkoholických.

Sedmero zdravotních benefitů

Jak už bylo řečeno, banány jsou pro naše zdraví jedinečné. V čem spočívají jejich přednosti?

                                                                               ​​​​​​

1) Jsou skvělé na nervy. Jelikož banány obsahují vitamin B6 (ale také vitamin B1, B2, C a E a kyselinu listovou), posilují nervový systém. Na deprese konkrétně zabírá vysoký obsah látky tryptofan, která se v těle mění na serotonin, tedy neurotransmiter nezbytný pro dobrou náladu. Pokud máte depresi, pozor na jídlo Pokud máte depresi, pozor na jídlo - Magazín Portál ženy (portalzeny.cz)

2) Působí proti vysokému tlaku, srdeční arytmii díky vysoké koncentraci draslíku.

3) Dodávají energii. Schválně si zkuste dát banán před důležitou pracovní schůzkou, pohovorem či před zkouškou. Je to energetická bomba, která udržuje hladinu cukru v krvi. Zmíněný draslík navíc podporuje okysličení mozku, takže by vám to mělo i lépe myslet.

4) Právě tím, že dokážou regulovat hladinu cukru v krvi, pomáhají při léčbě cukrovky II. typu.

5) Používají se při hubnutí. Banány jsou vhodné i tehdy, pokud se snažíte zbavit přebytečných kil. Neobsahují téměř žádné tuky, naopak ale podporují tělo, aby stávající tukové zásoby spalovalo. Jeden banán má jen 110 kalorií.

6) Podporují trávení. Obsahují hodně vlákniny, která povzbuzuje funkci střev. Výborně zabírají při zácpě, různých střevních problémech, ale i při průjmech. Díky draslíku se navíc vyhnete křečím.

7) Mají příznivý vliv na kosti. Banány obsahují fruktooligosacharid – probiotikum, které zvyšuje schopnost organismu vstřebat vápník. Ten je pro zdravé kosti zásadní. Ale je tu i další benefit, mangan, který preventivně kosti ošetřuje. Jeden středně velký banán bohatě pokryje jeho doporučovanou denní dávku.

Slupka na bradavice

Bradavice jsou nepříjemnou komplikací a hned tak něco na ně nezabírá. Banánová slupka ovšem ano! Nejprve v umyvadle smíchejte horkou vodu se šťávou ze 2 citronů a namočte do ní postiženou kůži. Ihned poté přiložte kousek měkčí strany slupky z banánu a připevněte ji náplastí. Nechte působit celý den nebo přes noc a podle potřeby opakujte.

                                                                

Koktejl proti vředům

Jestliže trpíte na překyselení žaludku a pálení žáhy, banány určitě zařaďte do svého jídelníčku. Regenerují a posilují žaludeční sliznici, účinně stimulují tvorbu ochranného slizu na žaludečních stěnách, a tak vám pomohou i v případě, že máte již aktivní vředovou chorobu.

Vyzkoušet můžete například formu chutného banánového koktejlu. Velký zralý banán vystačí na nápoj pro dvě osoby. Banán rozmačkejte vidličkou na kaši, přidejte lžíci medu a přilijte 150 ml studeného podmáslí. Vše pořádně rozmixujte a koktejl pijte jednou denně před hlavním jídlem.

Receptů na banánové speciality najdete nespočet, tak se nechejte inspirovat a pamatujte, že banány jsou tu pro naše zdraví.

 

2021.06.18 | Jana Brandtlová | přečteno: 30148x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: banány ovoce zdraví vláknina vitaminy minerály hubnutí vysoký tlak cukrovka vředy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vyzkoušeno, doporučuji: YANKEE CANDLE

Miluju vůně a jsem tak trošku pyroman (nebo „pyrowoman“??). A proto je pro mě ideálním spojením vonná ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.10.16 | přečteno: 30159x

Šperky jsou tradičním dárkem pod stromeček. Proč tuto tradici porušovat?

Každý rok má mnoho z nás v tomto období naprosto zamotanou hlavu tím, komu pořídit jaký dárek. Kdyby všechno zařídil ten...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.11.28 | přečteno: 30050x

Jak se cítit mladistvěji? Pomohou doplňky pro krásnou pleť, vlasy a nehty

Pravá krása ženy se skrývá v jejím nitru. Ovšem co si budeme povídat, i zevnějšek je pro každou z nás žen velmi důležitý...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.04.28 | přečteno: 30115x

Deset vůní Srí Lanky

Po předchozím šíleném nápadu s cestou do Singapuru měl navazovat výlet na Srí Lanku, jak jinak, než za akční cenu a s...
 
celý článek | Jiří Hošek | 2013.05.04 | přečteno: 30035x
 

Portál pro ženy