newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Možná by vás nikdy nenapadlo, že v dobré víře děláte nějaké hygienické chyby. Jsou častější, než si myslíte

 
Možná by vás nikdy nenapadlo, že v dobré víře děláte nějaké hygienické chyby. Jsou častější, než si myslíte

Může to znít až urážlivě, ale opravdu nechceme nikoho osočovat, že se nemyje nebo si nečistí zuby. Hygiena je mnohem širší spektrum činností, z nichž mnohé opravdu zanedbáváme, například prostě jen proto, že nás je nikdo nenaučil. Nyní máte možnost zjistit, že některé vaše rituály a návyky, co se čistoty týče, vám moc nepomohou. Záleží totiž nejen na tom, co děláte, ale i jak to děláte. 

 

V první řadě, i v hygieně platí, že všeho moc škodí. Pokud tedy máte třeba mastné vlasy, čím častěji je budete drhnout šamponem, docílíte tím pouze toho, že se vám budou mastit ještě víc. A podobných přešlapů je tu celá řada.

1) Sprchujete se moc často

Určitě vás nechceme nabádat, abyste chodili v propoceném tričku celý den a pak si v něm ještě rovnou vlezli i do postele. Pokud jste ale ve sprše každou chvíli, kromě výrazně vyšších nákladů na vodné a stočné vás mohou dostihnout i nečekané zdravotní problémy. Alespoň tak zní názor odborníků z americké Kolumbijské univerzity, kteří zjistili, že při častém mytí dochází k přesušení a popraskání kůže. A tyto drobné, téměř nepostřehnutelné prasklinky, vás pak dělají náchylnějšími k riziku infekce.

Ideální je použít sprchu 1krát denně na 5 až 10 minut. Místo teplé vody zvolte vlažnou a používejte houbu, která lépe napění mýdlo a vy ho potom nebudete používat nadměrné množství a zatěžovat tak pokožku. Nejlepší sprchový gel je bez parfemace, ten nezpůsobí podráždění kůže, vyrážku, ani alergii. Po důkladném osprchování se jemně osušte a namažte se hypoalergenním pleťovým mlékem.

                                                                

2) Nemyjete si ruce před použitím toalety

Většina z nás si běžně po použití WC myje ruce. Ale napadlo by vás, že je očista rukou možná důležitější v momentě, než si „odskočíte“? Důvod je prostý, na prstech nejčastěji ulpívají bakterie, které si můžete zanést do intimních míst, a způsobit si tak infekci. Semeništěm bakterií jsou především dlouhé nehty, a jelikož si je asi nechcete zkracovat zrovna kvůli používání WC, mějte s sebou vždy alespoň dezinfekční ubrousky nebo gel, kterým ruce předem očistíte. Pod šperky na rukou se mikrobům daří též velmi dobře, proto byste alespoň jednou denně měli sundat všechny prstýnky, náramky a hodinky a ruce pořádně vydrbat pomocí kartáčku a mýdla.

3) Splachujete prstem

Jinak to koneckonců ani nejde. Nebo ano? Ale těch rukou, co se splachovadla už dotklo před vámi! Rozšířená rada zní: Mačkejte splachovadlo kloubem prstu. Vnější strana ruky údajně není tak exponovaná, tudíž bakterie dál téměř nešíříte, a posléze ji i snáze omyjete. Já osobně si myslím, že když už s sebou na toaletu stejně berete čistící ubrousky, je nejsnazší použít kapesníček i při splachování a pak ho bez problémů vyhodit. A vůbec nejlepší je použít antibakteriální pomůcky až z toalety vyjdete úplně ven, protože dveře na záchod - to je jak sahat přímo do mísy.

                                                                

4) Sušíte si ruce vysoušečem

Na první pohled se jedná o tu nejlepší variantu. Určitě tedy působí mnohem sympatičtěji než například klasický ručník. Nicméně podle vědců z univerzity v britském Leedsu se bakterie ze špatně umytých rukou přenášejí i vzduchem. Vysoušeč rukou jich obsahuje dokonce 30krát více než zásobník papírových ubrousků! Je prý dokonce lepší použít kousek toaletního papíru ze zásobníku přímo na WC, než strkat ruce pod elektrický sušák.

5)  Používáte stále stejný polštář

Podle odborníků jsou právě polštáře rájem pro roztoče a plísně. Ovšem časem jim přestane podhlavník stačit, a tak se začnou rozhlížet a posléze i stěhovat na váš obličej. Výsledkem je ucpaný nos, oteklé oči a podobné nepříjemnosti. Předejít konkrétně těmto obtížím je ale velice snadné a určitě stojí za to naše doporučení vzít na vědomí. Stačí polštář alespoň 4krát do roka vyprat při teplotě 60 °C a po 3 letech jej vyměnit za nový. Tímto způsobem můžete dokonce předejít i různým alergiím.

                                                                

Tak to bychom měli. Čistota je půl zdraví, ale do té půlky se vejde ještě obrovské množství věcí, které nejsou tak kontroverzní a možná překvapivé a které jsme vůbec nezmínili.

Například skutečnost, že nemáte spát v posteli se svými domácími mazlíčky - to jistě moc dobře víte a my nepochybujeme, že to také pečlivě dodržujete.

 

2023.01.23 | Jana Brandtlová | přečteno: 30185x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: hygiena hygienické návyky mytí rukou WC toaleta sušení rukou bakterie infekce

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Manuál pro začátečníky: Úspěšná léčba bylinkami snadno a rychle

Příroda a její panorama, dokonalost a síla, která k ní patří, netknutá zákoutí a drsné podnebí všem ukazuje, kdo je tady...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.10.11 | přečteno: 30181x

Kurkuma v hlavní roli: Připravte si detoxikační kúru

Kurkuma je znovuobjevený poklad, který se používá v Indii již více než 2 000 let, a to dokonce k rituálním účelům. ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.03.19 | přečteno: 30168x

Jak vybrat rum: Dárek, kterým uděláte dojem!

Rádi byste přítele, tatínka, dědečka či bratra překvapili dárkem, který ho opravdu potěší? Pak máme tip přesně pro vás. ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2022.01.25 | přečteno: 30146x

Poslední letní zastavení

Léto pomalu a nenávratně skončilo a s ním i prázdniny. Zase začíná to davové šílenství, ten koloběh ranního vstá...
 
celý článek | Mgr. Martina Fabšičová | 2015.09.07 | přečteno: 30023x
 

Portál pro ženy