newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Miniprasátka

 
Miniprasátka

Chcete domácího mazlíčka, ale bohužel jste Vy, nebo Vaše děti alergičtí na zvířecí srst, ale nelíbí se Vám takzvaní "naháči"? Pořiďte si miniprasátko!

 

Jsou roztomilá, hravá a velmi inteligentní. Není řeč o delfínech ani pejscích, ale o prasátkách. Předsudky o tom, že prasata jspou špinavá jdou stranou hlavně v případě těchto prasátek. Chov prasátek u nás sice není moc rozšířený, ale lidé, hlavně s alergií na zvářecí srst si tyto mazlíčky začínají pořizovat. U českých chovatelů můžeme zatím pořídit jen několik druhů miniprasátek (vietnamské prasátko - to dorůstá větších rozměrů a je levnější,  Göttingerské prasátko - to sice dorůstá opravdu malých rozměrů, ale je mnohem dražší)

Prasátka mají velmi rády společnost, budou vyžadovat hodně času, Vaši oddanost a hlavně Vaši společnost.

 Vietnamská prasátka

Vietnamské prasátko patří mezi všežravce. Můžete mu dávat zbytky z kuchyně i všemožné granulky, nejraději však mají trávu a plody ovocných stromů. Pokud máte prasátka na zahradě, tak si už nemusíte pořizovat sekačku, protože Vám dokonale spasou trávu a dokonce i spadané listí. Tohle plemeno je tudíž nenáročné na výživu. Dorůstají výšky asi 70 cm. 

Prasátka se dají velmi snadno ochočit. Chce to ovšem stejně jako u pejska nějaký ten čas, ale pokud ho prasátku věnujete, přiběhne na zavolání a bude poslouchat skoro jako pejsek.  Nejčastěji jsou tyto prasátka černá, ale vyskytují se i strakatá, nebo proužkovaná. Od klasických prasat domacích se liší delším tělem, menším vzrůstem a protáhlým rypáčkem.

Cena za selátko se pohybuje kolem 500 Kč.

 

Göttingerská prasátka

Toto plemeno prasátek dorůstá opravdu malých rozměrů asi jako čivava. V dospělosti váží kolem 20 kg. Jsou také velmi inteligentní a učenlivá jako vietnamská prasátka. Jsou narozdíl od Vietnamských prasátek náchylnější na přejídání, takže se musí více hlídat. JInak jsou také velmi přátelská, inteligentní a hlavně čistotná. A na rozdíl od vietnamského prasátka mají "vrásčitý" rypáček. Tyhle prasátka jsou černá, růžová nebo strakatá. 

Cena těchto prasátek se u nás bohužel pohybuje v  desítkách tisíců korun. A hlavně platí to, že čím menší prasátko, tím dražší. 

Jak chovat prasátka? 

U těchto prasátek je nejdůležitější dávat si velký pozor na výživu. Není těžké čím krmit, ale hlavně jak moc a jak často krmit. Tihle miláčci se totiž velmi rádi přejídají a to jim v žádném případě nesvědčí, protože se může stát, že Vám z miniprasátka vyroste obr.  Prasátka jsou sice všežravci, ale dávají přednost spíše vegetariánské stravě. Nejlepší je složit krmnou dávku z ovoce, těstovin, chleba, obilovin a trávy. Nebojte se mu dopřát ani granule a vřenou zeleninu. Krmte je maximálně dvakrát denně. 

S prasátky můžete chodi na procházky jako s pejskem, ovšem je trochu těžší je zvyknout na postroj k vodítku. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že prasátka někdy bývají na bříško trošku citlivější. Sice mají rády, když je na bříšku drbete, ale při pokusech o nasazení postroje budete potřebovat trpělivost.

Kde prasátka ubytovat?

Když chcete chovat prasátko v bytě, je to podobné jako s pejskem. Důležité je dát prasátku jasná pravidla. Odstraňte z dosahu všechny kabely, chemikálie a čistící prostředky. Prostě tak, jako byste měli doma batole. Jako pelíšek je nejvhodnější polštářek nebo látková psí boudička.

Pokud budete chovat prasátko v domě se zahrádkou, může být na zahrádce i v zimě, ovšem pokud nefouká! Na zahradě je vhodné ubytovat prasátko buď v chlívečku, nebo boudičce, ale ne příliš velké, aby si ji prasátko moho lehce zadýchat a nebyla mu zima. 

Vlastní zkušenost

Moje zkušenost s chovem vietnamského prasátka je velice dobrá. Musím uznat, že jsou opravdu velmi čistotná. Naše Růženka, jak jsme prasátko pojmenovali, opravdu velmi milovala ovoce a vařené brambory. Milovala drbání na bříšku a dařilo se ji i ochočit, bohužel jsme ji museli dát do rukou jinému majiteli, protože jsme se stěhovali. Kdybych měla možnost si zase prasátko pořídit, určitě bych to udělala, zabere sice hodně času, ale po pořádném spřátelení Vám bude věrným mazlíčkem. 

 

2013.03.11 | Kamila Kovářová | přečteno: 30131x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky:

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kostival je nejen na zlomeniny, výrony a záněty

Blíží se podzim a s ním doba, kdy k přípravě mastí, tinktur nebo např. i vína používáme byliny. Z Kostivalu lékařskéh...
 
celý článek | Vendula Králová | 2014.09.08 | přečteno: 30033x

Napište dopis Ježíškovi

Každý rok rozbalujete dárky pod stromečkem ve velkém očekávání splněných přání a pokaždé jste spíše rozčarovaná? Jak ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.12.16 | přečteno: 30134x

Věděli jste o klíšťatech, že…?

Na léto se většina z nás těší jako na období dovolených, rozptýlení a výletů do přírody. Často však můžete naraz...
 
celý článek | Admin | 2016.06.10 | přečteno: 30104x

Včera mi bylo málo, dneska je mi moc

  Jak že zní název toho songu? V blbým věku? Co to vlastně znamená „blbý věk“? Pro někoho pětadv...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.10.16 | přečteno: 30154x
 

Portál pro ženy