newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Japonská zahrada - oáza klidu v srdci Prahy

 
Japonská zahrada - oáza klidu v srdci Prahy

Pokud vás již omrzel hluk aut a davy v ulicích, přijměte, prosím, mou pozvánku  na místo, kde budete moci v klidu rozjímat a odpoutat se od stresu běžného dne. Zvu vás dnes do Japonské zahrady – malé oázy klidu v pražské Troji.

 

 

Zahradní tvorba má v Japonsku velice dlouhou tradici. Nicméně toto umění nepochází prapůvodně z Japonska. Japonci jej převzali zhruba v šestém století z Číny a dále ho rozvíjeli a zdokonalovali.

Hlavním principem při zakládání těchto zahrad je zejména harmonie, citlivý přístup k danému místu, a také symbolika jednotlivých složek. Zahrada představuje jakousi zmenšenou krajinu (shluk kamenů představuje celé pohoří, potůček řeku apod.). Vzhled zahrad ovlivňuje také náboženství buddhismus nebo učení feng shui. Charakteristické pro tento typ zahrad je to, že není možné je shlédnout z jediného místa, naopak skýtají mnoho pohledů, které jsou mezi sebou harmonicky provázané. Tím, jak návštěvník zahradou prochází, objevuje nové a nové scenérie a jednotlivé dominanty.

Základním prvkem japonské zahrady je zejména voda, která představuje moře obklopující japonské souostroví. Nicméně vodu může symbolicky zastoupit světlý štěrk nebo kamínky, do nichž se pak tvoří rýhy představující vlny. Ať už  je vodním prvkem jezírko anebo  kamenné moře, musí zde být vždy alespoň symbolicky zobrazeny také ostrovy představující věčné štěstí. Ostrov navíc může být zpodobněn do tvaru želvy, která dle japonské mytologie žije deset tisíc let a symbolizuje tak dlouhý a šťastný život.

Dalším nepostradatelným prvkem japonské zahrady je kámen. Ten zastupuje jednotlivé hory či celá pohoří. Tradičně se objevuje seskupení tří nestejně velkých kamenů, z nichž největší symbolizuje samotného Buddhu. Kámen se využívá i při tvorbě různých chodníčků a pítek.

Také stromy a rostliny mají svou symboliku pevně danou. V japonské zahradě by rozhodně neměla chybět borovice ať již přírodně rostlá, nebo tvarovaná. Jakožto stálezelená dřevina je považována za symbol dlouhého života a štěstí. Obdobný význam mají také bambusy. Slivoně a třešně jsou zase symbolem mládí a radosti, ale i trpělivosti, protože kvetou brzy z jara a musí odolávat jarním mrazíkům. Oblíbené javory představují stáří a moudrost s ním spojenou. Dřevité pivoňky se svými velkými květy jsou považovány za symbol bohatství a moci.

Japonská zahrada v pražské Troji oslaví v příštím roce dvacet let od svého založení. Od ostatních expozic je citlivě oddělena rostlinnou bariérou a vytváří tak samostatný prostor navozující klid. V horní části je zahrada koncipována přesně dle pravidel pro tvorbu japonských zahrad, v dolní je pak prezentována sbírka rostlin pocházejících z Japonska a Číny. Na výsadbě rostlin se podílely i některé známé osobnosti. Japonskou sakuru zde zasadil bývalý prezident Václav Havel, jeho žena Dagmar sázela japonský javor. Dominantu celé zahrady, tvarovanou šedesát let starou  borovici Thunbergovu, zde vysadila Madeleine Albrightová.

Ať už sem zavítáte v kteroukoliv roční dobu, vždy zde naleznete místo pro odpočinek či meditaci. Nicméně si troufám říci, že nejkrásnější je tato expozice Pražské botanické zahrady právě teď, kdy je jaro v plném proudu a zahradu rozzáří květy pěnišníků, vistárií a pivoněk. Zároveň se Japonská zahrada v květnu  již tradičně promění v galerii pod širým nebem a představí umění našich i zahraničních pěstitelů tradičních bonsají. 

Foto www.botanicka.cz

 

2014.05.05 | Klára Hrdá | přečteno: 30093x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: japonska zahrada; zahrada; symbol; Japonsko

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Prevence rakoviny tlustého střeva

Co se týče rakoviny tlustého střeva, vypadají statistická čísla Masarykova onkologického ústavu opravdu hrozivě. Ukaz...
 
celý článek | Admin | 2014.06.09 | přečteno: 30092x

Jak si vybrat to nejlepší povlečení?

Na podzim a v zimě se mnoho lidí těší do postele více než jindy. Vždyť tmavé a chladné večery přímo svádí k tomu zach...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.11.17 | přečteno: 30114x

Partneři

Spolupracujeme s partnery: ...
 
celý článek | Superadmin | 2014.01.18 | přečteno: 31918x

Vůně noci - thriller, ze kterého vám přeběhne mráz po zádech

Markéta Harasimová patří mezi výborné české spisovatelky, jejíž knihy mám velmi ráda. Její hlavní doménou jsou krimi thr...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.10.01 | přečteno: 30092x
 

Portál pro ženy