newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Vůně noci - thriller, ze kterého vám přeběhne mráz po zádech

 
Vůně noci - thriller, ze kterého vám přeběhne mráz po zádech

Markéta Harasimová patří mezi výborné české spisovatelky, jejíž knihy mám velmi ráda. Její hlavní doménou jsou krimi thrillery, u kterých mrazivé napětí detektivní zápletky skvěle doplňuje romantika, erotika a lidskost ve všech podobách. Ani její zatím nejnovější kniha Vůně noci není výjimkou a rozhodně stojí za přečtení.

 

Napětí od prvních řádků

Hned v úvodu knihy se čtenář ocitá v napjaté situaci, kdy stojí hlavní hrdinka Vanda před těžkým rozhodnutím. Ve svých rukou má život člověka, který zavraždil její nejbližší. Má si zachovat lidskou a profesní čest, nebo pomstít svou rodinu bez ohledu na následky? Dopředu je tak jasné, že pachatel hrůzného činu bude dopaden. Ubírá to knize na napětí? Vůbec ne, možná právě naopak. Kromě vnímání současného děje se mi totiž při čtení neustále honila hlavou otázka, jak se Vanda nakonec rozhodne. Nemohla jsem se dočkat, až se doberu odpovědi. S napětím jsem se plně ponořila do děje, který této chvíli předcházel.

Chladnokrevný zločin obrátí život naruby

Vanda Ziliová je mladou lékařkou, která patří mezi špičku v oboru neurochirurgie. V pracovním životě se jí daří a práce ji naplňuje. S osobním životem to ale nijak slavné není, na toho pravého muže pořád ne a ne narazit. Jejími nejbližšími jsou pro ni kromě maminky její sestra s manželem a synem. Když je jednoho dne nalezne v jejich chatě chladnokrevně zastřelené, je to pro ni obrovský šok. Taková tragédie se dá jen těžko vstřebat a Vandiným jediným přáním je, aby policie co nejdříve dopadla pachatele. To samé si přeje i major Hons, který se svým týmem tyto zákeřné vraždy vyšetřuje. Vanda se snaží být silná a se ztrátou svých blízkých se vyrovnat. Ostatně její maminka ji potřebuje jako oporu. Naštěstí i Vanda má svou oporu v kamarádce Monice, která jí je vždy ochotná pomoci. A dokonce se zrovna v tuto pro lásku asi nevhodnou dobu objeví ve Vandině životě rovnou dva nápadníci. Vanda tak má kromě smutku ve své duši i tak trochu zmatek. To ale ještě netuší, že i na ni číhá nebezpečí a to blíž, než by čekala.

Propracované postavy i děj vtáhnou a nepustí

Thriller Vůně noci je napínavý od prvních stran až do konce a dokáže ve čtenáři vyburcovat emoce. Při představě hrůzostrašné vražedné scenérie mi běhal mráz po zádech a mrazení vyvolává i náhled do vrahovy duše v částech popisovaných jeho pohledem. Pocity hlavní hrdinky a její prožívání celé tragédie je tak dobře napsané, že jsem sama chvílemi cítila neskutečnou tíhu smutku, který jakoby mi seděl za krkem. Právě včas ale vždy přišlo odlehčení v podobě erotických zážitků její kamarádky. Ostatně autorka je už ze svých předchozích knih známá tím, jak skvěle umí tyto lechtivé scény vypracovat, aby byly patřičně vzrušující, ale zároveň vkusné. I po dočtení knihy jsem měla pořád o čem přemýšlet. Jak bych se dokázala vyrovnat s něčím tak šíleným? A jak bych se asi zachovala na Vandině místě?

 

Pokud bych měla jednoduše shrnout dojmy z knihy, nezbývá mi, než ji jednoznačně doporučit všem, kteří mají rádi skvěle vygradované napětí. Vůně noci rozhodně patří mezi ty knihy, které jen tak neodložíte, dokud nejste u konce.

 

2018.10.01 | Martina Limbergová | přečteno: 30072x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: knihy recenze thriller Vůně noci Markéta Harasimová

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Dobroty bez kalorií

Zhubnout potřebuje "kdekdo"... Ale to ještě neznamená, že si nemůžete dopřát sladkosti a dobroty, i když tyhle jsou velm...
 
celý článek | Potvora Fintivá | 2014.04.05 | přečteno: 30127x

Eva Bernadetta – malířka fascinujících realistických kreseb

Eva Bernadetta je malířkou realistických kreseb, ze kterých se tají dech. Její práci sleduji už delší dobu a s úžasem hl...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.03.05 | přečteno: 30416x

Soutěž o balíček luxusní kadidlové kosmetiky Luban

Soutěž byla ukončena. Gratulujeme výherkyni Lence M.! Ostatním děkujeme za účast a budeme držet pěsti v dalších sou...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.10.29 | přečteno: 30182x

Jako houby po dešti

Ano, rostou nám přímo raketovou rychlostí a my přece vůůůbec nestárnem… Kuk na mamku! Zdárně zvládnuté šes...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.09.02 | přečteno: 30069x
 

Portál pro ženy