newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jalovec je stále oblíbenější rostlinou pro široké využití v zahradách

 
Jalovec je stále oblíbenější rostlinou pro široké využití v zahradách

Jalovec je stále oblíbenější rostlinou pro široké využití v zahradách. Tato obliba je dána jak jeho krásným a všestranným vzhledem, tak nízkými nároky na pěstování. Zde se dozvíte, co byste měli vědět o jalovci, jeho druzích a použití!

 

Jalovec je stále oblíbenější rostlinou pro široké využití v zahradách. Tato obliba je dána jak jeho krásným a všestranným vzhledem, tak nízkými nároky na pěstování. Zde se dozvíte, co byste měli vědět o jalovci, jeho druzích a použití!

Jalovce jsou rozmanitou skupinou jehličnatých rostlin patřících do čeledi cypřišovitých. Ve volné přírodě se vyskytuje téměř na celé severní polokouli včetně Polska. Pro jalovce je charakteristické, že se vyskytují v různých formách - jako vysoké stromy nebo nakloněné keře. Z tohoto důvodu, pokud jde o jalovce vysazené v zahradách, budou mít jednotlivé odrůdy široké možnosti využití v závislosti na charakteru stanoviště. Jalovec je jehličnan, který má obvykle nazelenalé jehlice, které přetrvávají po celý rok, ale někdy mají v závislosti na druhu mírně odlišné barvy. Na konci větve je poměrně nápadné květenství různých barev, takže s ním lze vytvářet zajímavé kompozice. Jalovec je známý svými plody, šiškovými bobulemi, které mají trpkou a hořkou chuť a jedinečnou vůni. Proto se plody běžně používají jako koření do masa a také jako surovina při výrobě vysoce odolného alkoholu - ginu. Kromě toho se z jalovcových bobulí vyrábí antibakteriální a zažívací olej. Jalovec je však samozřejmě především zajímavou rostlinou, kterou lze využít jako okrasnou rostlinu téměř v každé zahradě.

Jalovec - požadavky

Jalovec je skvělou okrasnou rostlinou pro začínající zahradníky, i když ne výhradně. Především má opravdu nízké nároky na půdu a bude se mu dařit i v nejméně úrodné, ale mírně vlhké půdě. Zároveň je třeba mít na paměti, že jalovce preferují slunné stanoviště, což je důležité zejména v případě odrůd s výraznými barvami. Intenzivnější zálivku těchto rostlin je vhodné omezit na nejteplejší dny v roce, protože nedostatek vody snášejí velmi dobře. Odolnost vůči chorobám je další z jejich vlastností, nic to však nemění na tom, že se vyplatí hledat změny barvy, které mohou signalizovat problémy, a používat správné hnojivo. Jalovce není třeba stříhat, i když i v této oblasti existuje určitá volnost. Pokud jde například o jalovec obecný, je vhodné umístit řízky do půdy na podzim, u ostatních druhů to může být koncem léta, ale i začátkem zimy - jalovec bez problémů snáší i mráz.

Odrůdy jalovce a jejich použití v zahradě

Odrůd jalovců je mnoho a značně se liší především velikostí, barvou a celkovým habitem. Každý druh se tak bude mírně lišit svým využitím v zahradě. Jejich velký výběr naleznete na https://moravske-sady.cz/cs_CZ/c/Jalovce/58. Pokud chcete jalovec vysadit, sazenice, které tam najdete, budou ideální volbou! Například jalovec plazivý Andorra Compacta Variegata je stejně jako ostatní druhy jalovců nízký, rozložitý, má minimální nároky, a proto je ideální pro pokrytí velkých ploch všude tam, kde je udržování udržovaného trávníku problematické. Další kategorií jsou jalovce stojící, jako je jalovec modrý (Blue Chip) s krásnými, lehce namodralými jehlicemi. Jalovce tohoto typu již dosahují určité velikosti, obvykle přes 80 cm, takže se uplatní v zahradách, kterým chcete dodat lehce elegantní, ale přesto přírodní ráz. Stromkový jalovec je také skvělým kompozičním prvkem, protože se může stát pozadím pro živěji zbarvené rostliny nebo může být použit jako hlavní okrasná rostlina. V druhém případě budou vhodnější jalovce větších rozměrů, protože působí nápadně.
Je třeba mít na paměti, že jalovec roste bez ohledu na druh poměrně pomalu, takže se vyplatí vybírat strom nebo keř s ohledem na hotový projekt v zahradě. Díky své univerzálnosti si jalovec najde své místo jak v klasické zahradě, tak na rozsáhlém pozemku, kde zpestří obyčejný trávník, i v exotičtějších zahradách. Snadno můžete použít například rozložitý jalovec Nana, který svým jemným vzhledem doplní zahradu v japonském stylu. Téměř jakýkoli druh jalovce bude dobrým nápadem, pokud oceníte přirozeně vypadající rostliny se spíše divokým charakterem, což samozřejmě neznamená, že takovou rostlinu nelze upravovat a stříhat. Protože jalovce patří mezi klasické jehličnany, můžete se z nich těšit i v zimě a v létě vytvoří na zahradě lehce skandinávskou atmosféru. Nic vám nebrání v tom, abyste na daném stanovišti míchali druhy jalovců a používali různá zbarvení a vytvářeli tak jedinečné vzory.

Využití jalovců lze shrnout slovy, že se jedná o mimořádně všestrannou, a proto velmi oblíbenou rostlinu. Není divu, množství druhů nabízí téměř neomezené tvůrčí možnosti a díky nízkým nárokům s nimi mohou své první úspěšné kompozice vytvořit i zcela začínající zahradníci.

 

2023.04.13 | Martina Limbergová | přečteno: 30158x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zahrada domov bydlení jalovec moravské sady

 
archiv

Nejzajímavější články

 

3 tipy, jak projevit cit k hudbě a využít její pozitivní účinky

Hudba je lék, balzám na duši i příliv energie. Hudba může být vším, co zrovna potřebujeme. Využijte její sílu k tomu, ab...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.04.03 | přečteno: 30219x

Jak hubnout bez hladovění a chemických přípravků?

  Možná se vám to nezdá, ale opravdu lze hubnout bez zbytečného hladovění a bez nepřírodních preparátů, kter...
 
celý článek | Admin | 2014.07.11 | přečteno: 30157x

Vánoční výzdoba bytu – trendy nápady pro váš domov

Každý rok se snažíme, aby vánoční atmosféra přinesla do našich domovů lásku, klid a pohodu. A k tomu všemu patří poch...
 
celý článek | Admin | 2016.11.12 | přečteno: 30141x

Umíte žít okamžikem?

Musím se přiznat, že mi to občas tak úplně nejde a opravdu se za to na sebe zlobím. Možná životní zkušenosti (dá-li s...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.08.11 | přečteno: 30181x
 

Portál pro ženy