newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Aromatické difuzéry skvěle voní pro byt i vaše zdraví

 
Aromatické difuzéry skvěle voní pro byt i vaše zdraví

Aromatické difuzéry jsou nejen skvělým způsobem, jak provonět celou místnost, ale také nabízí řadu zdravotních benefitů. Mezi nimi figuruje relaxace, snížení stresu, zlepšení nálady či koncentrace a podpora spánku.

 

Relaxace je pro zdraví opravdu důležitá

Aktuální doba je velmi hektická a uspěchaná, proto bychom si měli alespoň jednou denně najít čas na relaxaci, díky které dojde jak ke zklidnění celého těla, tak k načerpání potřebné energie. Hladina stresu se pozitivně či negativně projevuje také na srdeční frekvenci a krevním tlaku. Kromě fyzických výhod má však relaxace také vliv na duševní zdraví, které je neméně důležité. Zlepšuje náladu, emoční stabilitu a obecně jsme díky dostatečné relaxaci efektivnější, ať už v osobním nebo pracovním životě.

Odpočatý jedinec je také schopnější v utváření mezilidských vztahů a pochopení druhých. Vrhnout se na relaxaci spojenou s výpary z bylinkových difuzérů by měl ideálně každý.

                                                                      

Snížení úzkosti a napětí pomocí levandule

Levandule je jednou z předních bylinek doporučovaných k relaxaci. Její příjemná vůně pozitivně ovlivňuje náladu, snižuje napětí a přispívá k celkovému zklidnění těla. Dále je inhalace omamné levandulové vůně vhodná pro zlepšení kvality spánku i docílení rychlejšího usínání. Mimo jiné pak má bylina pozitivní vliv na pesimistické, smutné jedince a zároveň pomáhá proti bolestem hlavy.

Levandule je zkrátka jedním z nejsilnějších bylinných pomocníků, co se relaxace týče. Kromě difuzéru ji tak neváhejte využít také formou vonného sáčku, limonády nebo éterického olejíčku, který se nejčastěji nanáší na zátylek.

                                                                     

Osvěžte své tělo mátou

Pro uvolnění napětí je senzační také máta, jejíž výpary pozitivně ovlivňují nervový systém. Aromatická bylina, hojně využívaná také do limonád či čajů, navozuje pocit klidu a osvěžuje unavený organismus. Máta je schopná zklidnit nejen mysl, ale také svaly, proto je kromě difuzéru vhodný i chladivý mátový gel. Řeč je o výtečném společníkovi pro meditace, jógu či masáže, kdy máta doslova slouží jako balzám na nervy. Kromě relaxace ale pomocnou ruku podá také v souvislosti s bolestmi hlavy nebo obtížemi spojenými s trávením. Pro dosažení maximálního účinku si kromě zapojení mátového difuzéru připravte i šálek mátového čaje, na zdraví!

                                                                     

Zlepšení koncentrace díky rozmarýnu

Ačkoliv nejčastěji se rozmarýn využívá v kuchyni, uplatnění najde i v souvislosti s relaxací. Jeho výrazná vůně pozitivně působí na nervový systém, zvyšuje koncentraci a stejně tak zlepšuje náladu. Bylina totiž pomáhá snižovat hladinu kortizolu, který je mimo jiné známý jako stresový hormon. Díky tomu se tak snáze navodí pocit relaxace a uvolněnosti.                                                                     

Rozmarýn svému tělu zkuste dopřát nejen formou výparů z difuzéru, ale také ve formě relaxační koupele. Jak si ji připravit? Do horké vody přidejte několik kapek esenciálního rozmarýnového oleje a na zhruba 15 minut si do koupele lehněte. Odpočaté bude následně nejen tělo, ale také mysl. Stejnými pozitivními účinky se pak může pochlubit také rozmarýnový čaj, který je ideální například pro chvíle, kdy není prostor pro koupel.

 

2024.02.24 | Jana Brandtlová | přečteno: 164x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bylinky aroma lampy aromatické difuzéry stres relaxace koncentrace

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Mořské plody, jak je neznáte: ochutnejte to nejzajímavější z hlubin oceánu

Mořské plody jsou pokladem oceánu se širokou škálou chutí a textur, které milují gurmáni po celém světě. Ačkoliv mnozí m...
 
celý článek | Nina Albertová | 2024.04.11 | přečteno: 144x

Syndrom neklidných nohou vás může pořádně potrápit

Jde o celkem častý, a přitom dosud málo probádaný problém. Nejde sice o nic nebezpečného, ale tento syndrom dokáže ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.01.24 | přečteno: 30202x

Jak oživit interiér snadno a rychle? Pořiďte si moderní kusový koberec

Při výběru podlahové krytiny dává mnoho lidí přednost snadno udržovatelným materiálům, jako jsou PVC, vinyl, linoleum ne...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.10.20 | přečteno: 30036x

Přestaňte hubnout a zhubněte. Bylinky vám s tím pomohou

Ačkoli se problém obezity vyskytoval i v minulých generacích, v dnešní době začala být nadváha velký problém, ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.07.31 | přečteno: 30091x
 

Portál pro ženy