newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Syndrom neklidných nohou vás může pořádně potrápit

 
Syndrom neklidných nohou vás může pořádně potrápit

Jde o celkem častý, a přitom dosud málo probádaný problém. Nejde sice o nic nebezpečného, ale tento syndrom dokáže značně znepříjemnit život. Lidé, kteří jím trpí, mají nutkání výrazně hýbat končetinami, a to hlavně v klidovém stavu. Spánek se tak může změnit v čiré peklo. 

 

Syndrom neklidných nohou je poruchou nervového systému, která postihuje převážně dolní končetiny. Postižené osoby mají nutkání hýbat nohama, a to především v klidovém stavu. Někdy vše může přejít do nepříjemných až bolestivých obtíží. Není vyloučeno, že se syndrom projevuje i na rukou a trupu, i když tyto případy jsou spíše ojedinělé.

Jak jej rozpoznat?

Příznaky se dostaví hlavně při odpočinku během sezení či ležení. Často je to večer před spaním nebo v průběhu spánku. Většinou začnete vnímat změny citlivosti v dolních končetinách, například jde o projevy brnění, mravenčení a svědění, které někdy vedou i k bolestem v nohou. Mnohdy je onemocnění také charakterizováno potřebou nebo nutkáním pohnout postiženou končetinou. To vše vede i k neschopnosti klidně posedět.

                                                                     

Od bolestí nohou až k poruchám spánku

Nepříjemné pocity v končetinách se ale někdy projeví i častějším probouzením, a to nakonec vyústí v dlouhodobé poruchy spánku. Říká se, že je vždy lepší jít do hloubky a řešit příčiny než jen důsledky nemoci. Ale v tomto případě je to složité, protože se dosud neví, co syndrom spouští. Předpokládá se, že jde o genetické onemocnění. Někdy se za důvod ale uvádí i nízká hladina železa v mozku nebo vedlejší účinek některých léků.

                                                                     

Jak se postarat o zmírnění projevů?

V případě menších obtíží se doporučuje kývání lýtky, masáže, střídání teplé a studené vody během sprchování, ale i dostatek pohybu a časté procházky. Dále je dobré změnit životosprávu, která má vliv na celkové fungování těla. Mezi spouštěče nepříjemných pocitů totiž patří konzumace alkoholu, přemíra soli v jídelníčku nebo přísun kofeinu ve večerních hodinách.

Za vším hledej něco dalšího

Pokud vám výše zmíněné rady nepomáhají nebo se u vás objevují i horší projevy, na které nic nepomáhá, je lepší na nic nečekat a vyhledat odbornou pomoc. Pamatujte, že za různými negativními projevy těla se někdy skrývá i závažnější onemocnění.

Není to samozřejmě pravidlem, ale netřeba tento syndrom, jako každý jiný, podceňovat.

2022.01.24 | Jana Brandtlová | přečteno: 30189x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: nohy syndrom neklidných nohou spánek odpočinek zdravotní obtíže

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Budiž světlo ... aneb kam se hodí jaký lustr?

Přijít večer domů a rozsvítit světlo je tak samozřejmé, že tento úkon často ani nevnímáme. Přitom lustry a další svít...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.12.22 | přečteno: 30095x

Klinická smrt – mystický zážitek, který obrátí život vzhůru nohama

Přemýšleli jste někdy o tom, jestli existuje posmrtný život? A jaké je samotné umírání? Marii, hlavní hrdinku románu Mar...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.04.05 | přečteno: 30134x

PROČ SE O VÁNOCÍCH LÍBÁME POD JMELÍM?

Začátkem prosince si lidé každoročně zdobí své domovy nejrůznějšími vánočními dekoracemi, mezi které patří i jmelí. Tato...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2018.12.10 | přečteno: 30075x

Suchý konce: Bonboniéra nejen dámských životů

Čas běží. Mnohdy nám život nabízí zdánlivě bezvýznamné okamžiky, které se zítra už nevrátí, možná je zapomeneme, možná s...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2017.10.19 | přečteno: 30039x
 

Portál pro ženy