newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Aromaterapie - dokonalý relax v pohodlí vašeho domova

 
Aromaterapie - dokonalý relax v pohodlí vašeho domova

Aromaterapie neznamená nic jiného než léčba pomocí vůní. Je to holistická metoda, která využívá vůně různých silic a olejů pro navození psychické rovnováhy i podpory celkového zdraví. Terapie pomocí vůní vyvolává příjemné pocity a její největší výhodou je, že působí současně na tělo i mysl, proto se už po staletí používá i jako doplňková léčba těžkých onemocnění, ke zmírnění bolesti nebo také poúrazových stavů. 

 

Éterické oleje

Přírodní éterické oleje získané z různých částí rostlin jsou hlavním prostředkem této léčby. Často se ve stejné souvislosti také setkáváme s názvem vonné oleje, silice nebo esenciální oleje. Tyto oleje obsahují velké množství vitamínů, enzymů a dalších prospěšných látek ve vysoké koncentraci, proto se při použití ředí nebo dávkují v nepatrném množství. Vždy je potřeba dbát na doporučení výrobce. Méně je v tomto případě rozhodně lepší alternativou než více.

 

Nejpoužívanější esenciální oleje

Relaxační oleje: levandule, meduňka, jasmín, vanilka, růžové dřevo, heřmánek, pelargonie, bergamot, zázvor

Pro posílení psychické kondice: eukalyptus, pomeranč, mandarinka, grep, bazalka, majoránka, skořice, citrónová tráva

Proti únavě a nachlazení: borovice, smrk, cypřiš, tea tree, máta, rozmarýn, mateřídouška

 

Domácí wellness

Aromaterapii sice využívají zejména léčitelé, ale našla si oblibu i v některých oborech klasické medicíny. Hojně využívaná je například při léčbách psychických poruch nebo v porodnictví jako prostředek k tišení bolesti. Aromaterapeutem je ale vlastně každý, kdo si doma zapálí čajovou svíčku v aromalampičce nebo kape na polštář vonný olej pro klidný spánek. Inhalace je totiž jeden ze způsobů, kterým se aromaterapie provádí. Možná i vy si takto zklidňujete pocuchané nervy, navozujete domácí pohodu nebo ulevujete od každodenního stresu. Vyzkoušeli jste i harmonizující koupel nebo uvolňující masáž? Ty si také můžete dopřát v pohodlí domova. Stačí rozmíchat vámi vybranou vonnou esenci s olivovým olejem, medem, nebo dalšími běžně dostupnými ingrediencemi a můžete se do toho pustit.

TIP: Společná koupel nebo vzájemná masáž není vzhledem k blížícímu se Valentýnu k zahození, co říkáte? Skořicová silice dodává energii a olej ze santalového dřeva zase působí jako stimulátor sexuální aktivity. Nezapomeňte je vyzkoušet.

 

                                  

 

Harmonizující koupel

Koupel je sama o sobě velmi bohulibá činnost, při které si odpočineme, ale zároveň povzbudíme náš krevní oběh a zvláčníme pokožku našeho těla. Pobyt ve vodě je nám naprosto přirozený a pomáhá nám zbavit se škaredých myšlenek, smýt ze sebe starosti a negativní emoce. Při koupeli je důležitá optimální teplota vody - ta nám musí být příjemná, ale nesmí být příliš horká. Ideální je teplota kolem 37 - 38 stupňů, tedy o něco málo vyšší než je teplota našeho těla. Jestliže jste zvyklí sedět ve vaně už při napouštění vody, při aromakoupeli na tento zlozvyk zapomeňte. Jakmile máte napuštěnou vanu, rozmíchejte 5 - 10 kapek vámi vybrané vonné silice s 1 - 2 dcl panenského olivového oleje, mléka, smetany nebo lžící medu a nalijte do vany. V případě koupele lze použít i mořskou sůl nebo odvar z rozvařených ovesných vloček, který je vhodný i pro děti. Nikdy ale nepoužívejte jen čisté éterické oleje. Jak už bylo zmíněno, jsou velmi silné, ve vodě se navíc nerozpustí, plavou na povrchu a mohou dráždit pokožku i oči. Jakmile je koupel připravená, celí se do ní ponořte, zavřete oči a zhluboka dýchejte. Myslete jen na pěkné věci, negativní myšlenky nechejte odplout. Délka koupele je individuální, trvat by ale měla v rozmezí 15 - 30 minut. Po koupeli byste vanu měli opouštět velmi opatrně, nejprve si sednout, potom teprve pomalu vstávat. Po správně provedené harmonizující koupeli se budete cítit jako znovuzrození.

 

                                

  

TIP: I vaše nohy si zaslouží koupel. Ponořte nohy na 15 minut do lavoru s příjemně teplou vodou a směsí mořské soli a heřmánkového oleje. Ulevíte tak unaveným nohám a díky vlastnostem heřmánku předejdete zánětům. Pro masáž unavených nohou můžete použít levandulový olej, který se jako jeden z mála může aplikovat i neředěný. Přečtěte si, jak si levandulový olej vyrobit doma.

 

                                     

 

Image courtesy of comzeal, bugtiger, kerdkanno and satit_srihin at FreeDigitalPhotos.net 

 

 

 

2016.02.03 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30165x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: aromaterapie vonné silice éterické oleje esenciální oleje koupel masáž inhalace

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kakaovo-kávové muffiny

Muffiny jsou malé sladké bábovičky známé dnes po celém světě. Zemí jejich původu je Anglie v sedmnáctém století....
 
celý článek | Sabina Stehnová | přečteno: 30043x

Medové pečení

Dnešní sladká tečka medově karamelové chuti. Se staletým slovanským původem…Ano, hádáte správně, upečeme si sp...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.04.02 | přečteno: 30342x

Proč nebýt Happy v padesáti?

Deprese v našem věku? Není k tomu přece žádný důvod. Doma máme odrostllé děti, které mají pocit, že nás naprosto k ni...
 
celý článek | Martina Kysilková | 2013.03.06 | přečteno: 30080x

Jak získat skvělou postavu a sebevědomí, i když vás tlačí čas?

Léto se blíží a s ním neúprosně i plavková sezóna. I když budou letošní prázdniny možná trochu jiné, příležitosti ke kou...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.05.04 | přečteno: 30666x
 

Portál pro ženy