newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

155 receptů živé stravy. Gurmánská kuchařka od Růženy a Andrease

 
 

Proto knihu nedoporučuji jenom vitariánům, bylo by to zbytečné zúžení okruhu čtenářů, pro mne je to třeba možnost jak odlehčit a obohatit i běžné vaření. Jak se obejít bez mléka, protože rostlinná mléka jsou neuvěřitelně chutná a jemná. Hodí se báječně pro letní období, neznám svěžejšího osvěžení než si v létě dát sklenici vychlazeného makového mléka. Či jak se obejít bez pečiva a nahradit je v podstatě sušenými krekry ze semínek nebo sladkými sušenými plackami z ovoce či zeleniny…Ach, nebo ty proslulé krémové dezerty, těch tu je celý ranec, stejně jako úžasné nápady na raw čokoládové bonboniéry ve stylu klasických bonboniér.

Autoři si zachovávají chladný rozum

Je příjemné, že kniha není nikterak nepříjemně hlásající jedinou pravdu. Vždycky dává na výběr a vždycky jen jemně upozorňuje na to, čím je syrová strava pro člověka přirozená. Ať chcete nebo ne, časem dojdete k názoru, že „na tom něco je.“ Nejrychlejší snídani má vitarián. Smoothie trvá pár sekund a je doslova nabito životem. Dozvíte se, proč je lepší ořechy před konzumací namáčet, o kouzlu zelených šťáv, síle divokých bylin, jak ve svém životě velmi efektivně nahradit alkohol, kávu, cigarety nebo čokoládu – a účinek bude ještě silnější.

 

 

URČITĚ JE TO BÁJEČNÝ REGENERAČNÍ JÍDELNÍČEK

Co jsem si z obecných informací v této publikaci vzala je fakt, že jde o výtečný regenerační jídelníček po nemoci, pro vyléčení alergií nebo akutních zdravotních problémů. Kdo rád experimentuje se svým zdravím, těmi lepšími směry, samozřejmě, tak určitě uvítá i výzvu – prostě to zkusit třeba na měsíc, a uvidí, co se stane. Hůř mu rozhodně nebude. Jídelníček je to nesmírně pestrý a vlastně i jednoduchý: jen musíte mít dostatek kvalitních ingrediencí. Jednotlivé úpravy, základy omáček jsou potom v podstatě stále stejné, jen měníte ingredience a hrajete si s jednotlivými kombinacemi. Jednoduché vaření, bez připáleného nádobí a bez zbytečného saponátu. Je to jídelníček, který očistí tělo i duši a perfektní je i čas, který přípravě jídla věnujete. Zhruba pět až deset minut.

Tak jdeme na ten slibovaný….

 

VITAKEČUP

Vybrala jsem si ho proto, že ho lze připravit jak pro živou kuchyni, tak se může stát i základem pro klasické těstoviny, zapékané či grilované maso nebo k dušené zelenině či vařeným bramborám. K čemukoliv. To jen pro všežravce.
Zase se hezky vpravme do kůže vitariána.

Potřebujeme mixér, 4 hodiny k namáčení sušených rajčat a 5 minut času k mixování.

50 g namočených sušených rajčat

100 g rajčat

10 g cibule

1 datle, bez pecky

1 polévková lžíce citronové šťávy

1 polévková lžíce olivového oleje

¼ hrnku vody

1 stroužek česneku, majoránka (volitelné)

Příprava: Všechny suroviny společně rozmixujeme na roztíratelnou pastu. Pokud chceme kečup tekutější, přidáme více vody, pokud ho chceme jako hustou omáčku, vodu nepřidáváme a případně ho ještě propasírujeme přes sítko.

Nejvíce mne na podobných receptech baví obměny. Myslím, že česnek je v receptu moc agresivní, zvolila bych skořici pro docílení co nejvíce podobné chuti klasickému kečupu. Anebo, pro omáčku vyloženě voňavou a pikantní, přidat ještě chilli papričku nebo kousek snítky rozmarýnu.

Vitakečup mne baví, protože se s ním dá kouzlit. A to je kouzlo celé živé stravy. Můžete se naučit nové úpravy jídel a časem třeba přijdete na to, že jsou tak dokonalé, že se bude jejich podíl ve vašem jídelníčku zvyšovat.

 

Růžena a Andreas Wegenerovi žijí společně v Německu, kde si pěstují na vlastní zahrádce většinu svých plodin. Růžena je od roku 2009 vitariánkou, předtím byla vegetariánka a pak veganka. Tvrdí, že vitariánství podle ní přináší do života člověka klid a pochopení prapodstaty lidského bytí. Tato osvětová kniha je výtečným počinem už jen proto, že přibližuje a ukazuje gurmánskou tvář syrové stravy.

Vydalo nakladatelství IFP Publishing, s.r.o., 2014, www.ifp-publishing.cz

FOTO: IFP Publishing, archív Růženy Wegenerové a Renata Petříčková

 

| přečteno: 30149x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: recenze, kuchařka, živá strava, raw food

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Oprava betonové podlahy – zvládnete ji sami?

Prakticky žádný materiál nevydrží věčně, ani na první pohled tak stálý a odolný beton. Pozorujete na své betovoné podlaz...
 
celý článek | Hana Grmelová | 2019.05.09 | přečteno: 30323x

Modřínová Archa - stylové apartmány v srdci Jeseníků

Chystáte se na hory za lyžováním či turistikou? Nebo si potřebujete odpočinou a pořádně dobít baterky? Na severu Moravy ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.02.18 | přečteno: 30178x

V ZIMĚ HROZÍ NEDOSTATEK VITAMÍNU D

Mnoho z nás pociťuje v zimě větší únavu a špatnou náladu, protože je brzy tma a sluníčko nesvítí tak často, jak bychom s...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2018.12.11 | přečteno: 30193x

Jarní očista a nové zvyky - Wazamba casino a další

Jaro je dobou, kdy vše, co nám již neslouží, musí pryč. Od starého oblečení, přes prach a špínu doma, po staré zvyky a o...
 
celý článek | Nina Albertová | 2024.04.09 | přečteno: 186x
 

Portál pro ženy