Nepřehlédněte
Povánoční detox po celý rok. Zdravý životní styl se netýká jen svátků
Dámské šaty, které by neměly žádné ženě chybět
Nehoda na večírku? Poradíme vám, jak se zbavit nechtěných skvrn!
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Mrkvové cukroví aneb pečení na poslední chvíli
Mrkvička je zdravá, to ví přece každé malé dítě. Mrkev, u nás nejčastěji karotka, je zelenina, která provází náš život od útlého dětství. Vedle blahodárných účinků pro náš organismus se pyšní i značným obsahem cukrů, kterého se dá využít právě v kuchyni. Jemnému pečivu propůjčí mrkev nejen přirozeně nasládlou chuť, ale také pěknou barvu. Mrkvové cukroví je nejchutnější čerstvé, proto je právě teď ideální doba k jeho přípravě. Upečte si ho také!
Karotánky
Suroviny
- ¾ hrnku hladké mouky (asi 10 dkg)
- ¾ hrnku polohrubé mouky (asi 10 dkg)
- 1 ½ hrnku jemně nastrouhané mrkve (asi 15 dkg)
- 4 lžíce tuku (asi 10 dkg)
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Postup
Z prosáté mouky s práškem do pečiva, změklého tuku, strouhané mrkve a špetky soli vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme plát silný podle svých zvyklostí, cca 3 – 5 mm a vykrajujeme oblíbené vánoční tvary. Přeneseme na plech a upečeme v předehřáté troubě dorůžova. Ještě horké obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru a po vychladnutí slepujeme meruňkovou zavařeninou. Karotánky jsou ihned vláčné a skvěle chutnají i bez zdobení, zejména pak dětem.
Plněné mrkvové měsíčky
Suroviny
- 1 ¼ hrnku polohrubé mouky (asi 20 dkg)
- 1 hrnek jemně nastrouhané mrkve (asi 10 dkg)
- 3 lžíce tuku (asi 8 dkg)
- 1 lžička prášku do pečiva
- trocha mléka
- na náplň: zavařenina s výraznou chutí (z višní, blum, švestek, šípků, rybízu apod.)
Postup
Mouku prosátou s práškem do pečiva, mrkev, změklý tuk a mléko dle potřeby zpracujeme ve vláčné těsto. Vyválíme plát, z kterého formičkou nebo skleničkou vykrajujeme kolečka. Do středu každého z nich klademe malé množství zavařeniny, v půlce přehneme a okraje dobře zatlačíme, aby náplň při pečení nevytekla. Přeneseme na plech a pečeme ve středně rozehřáté troubě. Měsíčky podle chuti buď ihned po upečení obalujeme ve směsi vanilkového a moučkového cukru, nebo po zchladnutí lehce pokropíme tmavou a bílou čokoládovou polevou
Mrkvové hvězdičky
Suroviny
- 1 ½ hrnku hladké mouky (asi 20 dkg)
- 2 hrnky jemně nastrouhané mrkve (asi 20 dkg)
- 2 lžíce tuku (asi 6 dkg)
- 2 lžíce jemně strouhaných lískových oříšků
- 1 lžička prášku do pečiva
- citrónová šťáva
- trocha bílého jogurtu
Postup
Ze všech obvyklých surovin uhněteme vláčné těsto, do kterého podle potřeby přidáme bílý jogurt. Vykrajujeme hvězdičky nebo jiné oblíbené tvary, které upečeme v předehřáté troubě dorůžova. I tomuto jemnému cukroví sluší obalení ve směsi cukrů ihned po upečení, nebo spojování meruňkovou marmeládou, zdobení čokoládou a strouhanými oříšky. Vyzkoušet můžete i jemnou cukrovou polevu vymíchanou z moučkového cukru, vody, citrónové šťávy a meruňkové marmelády.
TIP: Při zpracování těsta můžete oříšky bez problému nahradit jemně mletými zlehka opraženými ovesnými vločkami. Cukroví získá oříškovou příchuť a je přitom ideální pro alergiky, ale i malé děti.
Přeji dobrou chuť a voňavé Vánoce!
Image courtesy of Mister GC at FreeDigitalPhotos.net
Poslat článek
Tisk
Štítky: recept na cukroví, cukroví na poslední chvíli, mrkvové cukroví