newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Nehoda na večírku? Poradíme vám, jak se zbavit nechtěných skvrn!

 
Nehoda na večírku? Poradíme vám, jak se zbavit nechtěných skvrn!

Na večírcích, ať už firemních nebo rodinných, si užijete nejen hodně zábavy, ale také ochutnáte spoustu dobrého jídla a pití. Občas však může dojít k nemilé nehodě, při které si oblíbenou halenku polijete červeným vínem nebo si na kalhoty převrhnete sklenici džusu. Jak se těchto a dalších skvrn zbavit vám odtajníme na následujících řádcích.

 

Na odolné fleky existují kvalitní odstraňovače skvrn, ale také babské rady, které vám od skvrn mohou pomoct. Při těch opravdu odolných je dobré textil odnést do čistírny. Pokud se rozhodnete skvrny odstranit sami, je důležitá rychlost. A proč? Čtěte dál!

Rychlost, to je oč tu běží

Pokud dojde k nehodě, kdy se vám na oblečení objeví skvrna, je nedůležitější ji rychle začít odstraňovat. Jestliže ji nenecháte úplně vsáknout nebo se vám ji podaří vyčistit ještě před zaschnutím, máte z poloviny vyhráno!

Ať už si oblečení polijete čímkoliv, vždy skvrnu podložte silnou vrstvou savého materiálu. Použít můžete třeba papírový kapesník nebo ubrousek. V žádném případě na flek netlačte, hrozilo by poškození vláken, ze kterých by bylo odstraňování ještě složitější. Použijte tedy čisticí prostředek a co nejdříve dejte prádlo vyprat do pračky.

Nejčastější skvrny: Víno

Víno je snad na každém večírku. Pokud se polijete bílým, není to taková tragédie. Hůř se budete vyrovnávat s flekem od červeného. V ideálním případě na skvrnu nastříkejte Jaso comfort na skvrny a nechte 10 minut působit, pak prádlo vyperte v pračce. Výhodou tohoto čistícího prostředku je možnost aplikovat jej jak na barevné, tak bílé prádlo. Odstraňuje skvrny od zeleniny, ovoce, trávy, vína a dalších. Pokud přípravek po ruce nemáte, použijte sůl, která pohltí veškerou vlhkost i červenou barvu a následně na místo nalijte minerálku, která se postará o uvolnění špíny z jednotlivých vláken. Skvrnu opatrně osušte papírovou utěrkou.

Nejčastější skvrny: Krev

Pokud se stane, že se na večírku pořežete třeba o rozbitou sklenici, musíte být při odstraňování skvrn dvakrát tak rychlí. Čerstvý flek poměrně jednoduše odstraníte studenou vodou. Nezapomeňte, že nikdy by se neměla používat voda teplejší než 40 °C. Tím byste flek akorát zafixovali. Pokud je flek od krve již zaschlý, namočte jej a posolte.

Nejčastější skvrny: Rtěnka

U rtěnky záleží na tom, o jaký typ se jedná a na jakém druhu látky flek vzniknul. Nejúčinnějším odstraňovačem je líh. Látku se skvrnou podložte savou podložkou a jemně na ni nanášejte líh, ideálně vatičkou nebo vatovými tyčinkami do uší. Podložku pravidelně vyměňujte, aby byla čistá. Předčištěné prádlo dejte následně vyprat do pračky.

Nejčastější skvrny: Džus

Odstraňování fleků od ovocných šťáv dá také zabrat. Pro odstranění fleky prolévejte horkou vodou. Další metodou je namáčení do horkého podmáslí a následné vyprání. Pro odstranění zbytku skvrn je vhodné použít citronovou šťávu.

 

2018.02.20 | Martina Limbergová | přečteno: 30073x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: večírek oblečení skvrny jak na to

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Není sklo jako sklo: Jaké jsou trendy výplní sprchových koutů?

Sprchový kout, a především jeho skla, jsou velmi výrazným prvkem koupelny a doplňují její celkový vzhled a styl. Kdysi s...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.04.21 | přečteno: 30371x

Všechny cesty vedou do Itálie

I když by se mohlo zdát, že první měsíce roku nejsou k cestování příznivé, opak je pravdou. Pro znalé je toto období pra...
 
celý článek | Lea Kubová | 2024.01.31 | přečteno: 390x

4 beauty trendy pro jaro 2016

Pomalu přestává mrznout a je čas poohlédnout se po jarních trendech. Podíváme se na 4 trendy v líčení pro jaro 2016, kte...
 
celý článek | Barbora Juřeníková | 2016.01.29 | přečteno: 30105x

Tajemný a slastný dotek tantry

Prožít vzrušující zážitek, uvolnit se, poznat své tělo a nechat ho projevit pocity – o tom všem je tantrická ma...
 
celý článek | Lea Kubová | 2014.09.05 | přečteno: 30192x
 

Portál pro ženy