reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Dojetím...

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 30325x 2014.12.17

Pudinkový trifle

 
celý článek | Sabina Stehnová | přečteno: 30184x 2013.01.03

Nábytek do koupelny ze dřeva, kovu, či lamina?

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 30100x 2018.04.01

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Moučník nejen na neděli: Rychlá žlutá babeta

 
 

 

Rychlou žlutou babetou dnes nemyslíme proslulý moped, kterým se dopravíte do nejbližší cukrárny, abyste tam vyluxovali zásoby moučníků. Celé je to mnohem prostší. Naše babeta je vám ale dost možná stejně důvěrně známá. Také si pamatujete na tu lehkou buchtu, která na dálku voněla po citrónu a prodávala se v hliníkové vaničce? To je ona! Upečte si ji doma! Tady je recept.

Rychlá žlutá babeta

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 dl oleje
  • 1 dl mléka
  • 1 lžíce rumu nebo vaječného likéru
  • 25 dkg polohrubé mouky (může být i 1:1 s hladkou nebo špaldovou)
  • šťáva a kůra z dvou středně velkých citrónů

 

Příprava:

Troubu předehřejeme na 165 °C. Oddělíme bílky od žloutků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. V jiné míse utřeme do pěny žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně přimícháme nejprve všechny tekuté, poté všechny sypké přísady, citrónovou kůru a šťávu podle chuti. Nakonec už jen zlehka vmícháme sníh. Vznikne vláčné těsto, které pomalu stéká z vařečky. Hmotu nalijeme do vymazané a vysypané formy nebo na plech běžných rozměrů. Recept je vhodný i pro pečení bábovky, vyššího věnce nebo muffinů. Babetu pečeme 35 - 45 minut dozlatova a propečení zkoušíme klasickou špejlovou metodou. Respektujeme zkušenosti s vlastní troubou. Babeta je příjemně vláčná, nikoliv však suchá, má krásnou žlutou barvu a svěží citrónovou chuť i vůni. Podáváme ji pocukrovanou nebo poléváme citrónovou (příp. limetkovou) polevou.

 

TIP: Recept na limetkovou polevu:

Třete asi hrníček moučkového cukru, šťávu a kůru z jedné limetky a 3 lžíce teplé vody tak dlouho, dokud nebude poleva pěkně hustá a nebude se tzv. táhnout. Podle potřeby přidávejte po troškách buď cukr, nebo vodu.

 

Dobrou chuť!  

| přečteno: 30190x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: rychlá žlutá babeta, citrónová buchta, recept

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Emocionální hygiena: Účinné způsoby, jak si udržet svou psychiku v rovnováze

Emoce hrají důležitou roli v našem životě. Často se však můžeme dostat do situací, kdy svým pocitům začneme propadat, co...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.07.26 | přečteno: 30451x

Místo, kde vám bude vždy chutnat

Jídelna se často podceňuje, ale je to velmi důležité místo ve vašem domově. Jde o prostor, kde se každý den sejdete se s...
 
celý článek | Lea Kubová | 2024.02.25 | přečteno: 298x

Bydlení podle Feng - shui

Jak díky pár změnám docílit harmonie, to vědí v Číně již tisíce let. Jednoduché prvky tohoto prastarého učení o &bdqu...
 
celý článek | Katka Mikulášková | 2015.08.19 | přečteno: 30146x

Proč si koupit kvalitní markýzu?

Zřídit si na terase venkovní posezení rozhodně patří do kategorie dobrých nápadů. Nejedná se sice o nic laciného, nicmén...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.03.25 | přečteno: 30258x
 

Portál pro ženy