newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Halloween

 
 

 

Kde se vzal, tu se vzal

Halloween, který připadá právě na 31. říjen, vznikl původně v Irsku. Spojením křesťanského a židovského zvyku tady vzešla tradice oslav svátku Všech svatých, tedy přesněji Předvečeru Všech svatých. Prostřednictvím přistěhovalců doputoval Halloween až do Ameriky, kde se z něj teprve stala ta pravá senzace. Odtamtud se postupně rozšířil do celého světa, tedy i k nám.

 

Užijte si Halloween po svém

Nejste-li fanoušky novodobých, potažmo amerických svátků, zkuste brát Halloween trošku sportovně. Vždyť to ještě neznamená, že před vašimi dveřmi musí hlídat velká černá kočka a nad nimi se musí houpat létající koště nebo zkrvavená lebka. Ani to, že se vaše děti musí převlékat za zombíky, brázdit noční ulice a po vzoru amerických tradic vytloukat u všech sousedů. To, že jim obětavé paní učitelky ve družině či školce uspořádají karneval, vyrobí si dýňového strašidláka nebo vlastní lampion na průvod městem, není přece žádná katastrofa. Ostatně i sama tradice svítících luceren pochází z Evropy. Žádné dýně, ale krmná řepa nebo tuříny plné žhavých uhlíků svítily u každého vesnického obydlí jako symbol duší zemřelých příbuzných a ochránce pozůstalých. Vezměte si z Halloweenu zkrátka jen to, co se vám líbí. Všechny svátky jsou tu přece hlavně od toho, abychom si je užili. A děti, které mívají každoročně touto dobou školní prázdniny, obzvlášť! Nic se přece nemění na tom, že začátkem listopadu v dobrém zavzpomínáme na naše blízké, kteří už tu s námi nemohou být, uctíme jejich památku a zapálime jim na hrobě svíčku. Naše Dušičky pro nás přece beztak zůstanou krásnou samozřejmostí.

 

Najděte si tedy na Halloweenu něco pozitivního. Třeba jeho hlavní symbol - dýni. Jednu dýni dětem na lucernu, druhou na výrobu vynikající zavařeniny. Dýně je totiž plná vlákniny a je tedy balzámem pro naše trávení.

 

    

 

Dýňový džem

Potřebujeme

2kg dýně, 500g kyselejších jablek, 500g cukru, kůru z jednoho pomeranče

Jak na to?

Oloupanou dýni nakrájíme na kostičky, zalijeme asi půllitrem vody a pozvolna rozvaříme. Ve vedlejším hrnci si zvlášť rozvaříme kyselejší jablka, která poté přidáme k dýni. Do této směsi přisypeme cukr a nastrouhanou kůru z jednoho dobře omytého pomeranče. Za občasného promíchání vaříme, dokud džem nezhoustne. Poté naplníme do skleniček a pro delší trvanlivost sterilizujeme po dobu 20 minut při teplotě cca 85 stupňů. Dýňový džem skvěle chutná na bílém i celozrnném pečivu a fantastický je v kombinaci s vlašskými ořechy.

 

    

 

Vyzkoušejte i další vynikající dobroty z dýně.

 

Dobrou chuť a příjemně strávené svátky!

 

Image courtesy of zirconicusso, Stoonn, hin255, Apolonia, artur84 at FreeDigitalPhotos.net

 

| přečteno: 30270x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Haloween, Dušičky, dýně, recept na dýňový džem

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Au-pair, slečna na hlídání

Práce slečny na hlídání není jen o tom zapnout dětem televizi, ale je to také pěkná zkouška nervů. ...
 
celý článek | Darina Adámková | 2013.07.09 | přečteno: 30082x

Hokkaido dvakrát jinak

Zimu už máme na krku, ale dýním ještě zdaleka neodzvonilo. Naopak. Stále jsou k dostání a mohou vám zachutnat na mili...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.11.25 | přečteno: 30451x

Kakaové mlsání kombinuje požitek i zdraví

  Věděli jste, že nepražené kakao je zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a antioxidantů? Navíc kakaové produkty...
 
celý článek | Alice Drápal Audyová | 2013.02.20 | přečteno: 30074x

SPARTAN RACE: Počátek

Úmyslně do tréninků vkládám silové prvky, protože SPRTAN RACE není jen čistý běh, naopak kombinuje kompletní fyzickou...
 
celý článek | Jan Kodl | 2013.02.15 | přečteno: 30162x
 

Portál pro ženy