newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Domácí med ze smrkových výhonků - vůně, chuť a síla přírody

 
 

Jarní léčivá síla smrku

 

Léčivá síla smrkových výhonků, ale také šišek a pryskyřice je v lidovém léčitelství známá už dlouhá léta. Vždyť smrková silice je hojně využívaná v aromaterapii, kde se aplikuje formou inhalací, koupelí nebo masáží. Blahodárně působí na dýchací cesty, usnadňuje rozpouštění hlenu a tím i jeho vykašlávání. Vysoký obsah vitamínu C posiluje imunitu, čistí organismus a dodává tělu potřebnou sílu. Smrk také tiší bolesti svalů, kloubů a působí protizánětlivě. Umí rovněž pomoci při poruchách prokrvení končetin, ale i nervozitě nebo celkové vyčerpanosti. Domácí medicínou, kterou si ze smrku můžete vyrobit a je vhodná i pro děti, je smrkový med – u nás tzv. smrkáč. Na tomto místě opět zdůrazňuji, že stejně jako jeho pampeliškový, sedmikráskový či rýmovníkový kolega nese svůj název „medu“ pouze přeneseně, s pravým včelím medem však nic společného nemá. Léčivé účinky mu ale upřít nelze. Užívá se při silném kašli a nemocech dýchacích cest, usnadňuje odkašlávání. Jedna lžička denně působí preventivně, posiluje imunitu a pomáhá při rekonvalescenci. Receptů na smrkový med (chcete-li sirup) je velká spousta, já však po zkušenostech upřednostňuji vařené varianty, neboť mají výrazně delší trvanlivost a nekazí se. Vzhledem k tomu, že mám malé děti, využívám tuto jarní léčivou dobrotu během celého roku a narozdíl od nevařeného sirupu mě tento ještě nikdy nezklamal. Dětem navíc velmi chutná, a to nejen jako lék. Používat se dá jako sladidlo do čaje, na pečivo s máslem, palačinky, sladké tousty, do ovesné kaše, na bramborové placky nebo třeba na perník.

 

Med z mladých smrkových výhonků

 

Suroviny: (uvedené množství je orientační)

  • 1 kg mladých smrkových výhonků (do 5 cm, ideální délka kolem 3 cm)
  • 1 kg třtinového cukru
  • 2 – 3 citróny

 

Postup:

Čerstvě natrhané smrkové výhonky opláchneme, nasypeme do hrnce, přidáme oloupané citróny pokrájené na kolečka a zalijeme přibližně litrem vody. Na mírném plameni povaříme asi 20 – 30 minut pod pokličkou. Bez povaření by se totiž výhonky vylouhovaly jen velmi málo a med by těžko houstl. Hrnec odstavíme a směs necháme do druhého dne vylouhovat. Obsah hrnce poté přecedíme přes síto nebo plátno a pečlivě vymačkáme. Přidáme cukr a za stálého míchání vaříme v otevřeném hrnci do požadované hustoty medu, což trvá zhruba hodinu. Ještě horký med ihned plníme do čistých sklenic, dobře uzavřeme a do druhého dne necháme stát na víčku. Hotový med uchováváme v chladu a temnu, vydrží nám po celý rok. Z toho poměru surovin vzniknou zhruba 2 menší sklenice, záleží ale samozřejmě na konzistenci, ve které hotový med sléváte. Myslete přitom na to, že tekutina po zchladnutí ještě dost výrazně zhoustne. Smrkový med má tmavě hnědou až načervenalou barvu, překrásně voní, perfektně chutná a hlavně doopravdy účinně pomáhá a léčí. Vyrobte si ho a uvidíme sami. Pospěšte si, právě nyní je nejvhodnější doba.

 

TIP: Do smrkového medu můžete při louhování přidat také čerstvé lístky lesních či zahradních jahod. Zjemní se tak jeho chuť. Tuto inspiraci jsem dostala od významného bylinkáře pana Váni osobně, tímto mu děkuji "tam nahoru". 

 

    

 

Olej pro studenou i teplou kuchyni

 

Ze smrkových výhonků můžete připravit i vynikající a voňavý olej, který je možné použít v kuchyni jako chutnou zálivku do salátů, k pečivu, grilování masa i zeleniny nebo výrobě domácí majonézy. Mimo jiné ho lze také užívat při problémech se zácpou, a to i u dětí. K výrobě vám postačí 1 litr kvalitního olivového oleje, který zahřejete na teplotu zhruba 50°C, nalijete do sklenice a přidáte asi 2 hrnky čistých a suchých smrkových výhonků. Potom sklenici dobře zavřete a dáte na 2 týdny do lednice. Olej poté není nutné cedit, lze ho rovnou použít. Směs nejen úžasně voní a chutná, ale zajímavě i vypadá, takže může sloužit jako efektní, přitom praktická ozdoba slavnostní tabule.

 

Dobrou chuť!

 

Image courtesy of Vitolef at FreeDigitalPhotos.net

| přečteno: 31944x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: smrkový med, med ze smrkových výhonků, smrkový sirup, recept na smrkový med, smrkový olej

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Dárek pro babičku a dědu – překvapte své blízké jedinečnými dárky

Když dáváme svým blízkým dárky, je to pro nás mimořádný zážitek, který většině z nás přináší velkou radost a uspokojení....
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.12.18 | přečteno: 479x

Outdoorové boty- na co se zaměřit při jejich výběru?

Trávit volný čas venku je báječným způsobem, jak si odpočinout a zregenerovat tělo i mysl od každodenního shonu. Outdoor...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.11.22 | přečteno: 30190x

Doktorka Viktorie – strach o život vám změní pohled na svět

V dubnu letošního roku vyšla nová kniha mé oblíbené autorky Markéty Harasimové. Její novinka Doktorka Viktorie patří do ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.05.26 | přečteno: 30546x

Necítíte se dobře ve svém těle? Odveďte myšlenky v kasinu 5Gringos nebo se zaměřte se na nějakou jeho část

Naše společnost je nastavena na spíše negativní vnímání vlastních tvarů a aspektů těla jako takového. A přitom je každý ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2024.05.15 | přečteno: 102x
 

Portál pro ženy