newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Outdoorové boty- na co se zaměřit při jejich výběru?

 
Outdoorové boty- na co se zaměřit při jejich výběru?

Trávit volný čas venku je báječným způsobem, jak si odpočinout a zregenerovat tělo i mysl od každodenního shonu. Outdoorové aktivity jsou oblíbené napříč všemi generacemi a to je jedině dobře. Patříte také mezi vyznavače outdooru? Ať už se jen tak touláte po okolí svého domova, vyrážíte na výšlapy po českých luzích a hájích nebo se chystáte na náročnou horskou túru, jedna věc bude vždy zásadní. Jaká? Přece dobře vybrané boty. Pohodlí je základem spokojenosti a při pohybu v přírodě toto pohodlí začíná u nohou. Na co se při výběru outdoorových bot zaměřit?

 

5 zásadních otázek při výběru outdoorové obuvi

Při výběru trekové obuvi byste si měli především dobře promyslet, co od nich vlastně očekáváte. Chcete pohodlné boty na každodenní procházky se psem a nenáročné výlety s rodinou? Nebo jste zapálený turista a nebojíte se ani náročného horského terénu? V každém z těchto případů budete potřebovat něco jiného a je třeba si to ujasnit ještě před nákupem. Turistická obuv se dělí do několika kategorií a výběr závisí na tom, k čemu budou sloužit. Pojďme se blíže podívat na 5 hlavních otázek, na které si musíte dopředu odpovědět.

1. Pro koho jsou boty určeny?

Hledáte boty pro sebe, své děti nebo pomáháte s výběrem partnerovi? Že jsou boty rozděleny na dětské, dámské a pánské jistě víte. A jinak tomu samozřejmě není ani u trekových bot. Liší se především ve velikostech, ale to není jediné. Dětské nohy mají svá anatomické specifika, stejně jako se liší ženské a mužské chodidlo. Předpokládejme ale, že vybíráte outdoorové boty dámské a přejděme rovnou k další otázce.

2. Na jaké aktivity boty hledáte?

Budete chodit na menší procházky do přírody a občasné nenáročné výlety? Pak vám budou vyhovovat nízké outdoorové boty, které jsou lehké a měkké. V létě se budete cítit dobře v textilní sportovní obuvi, která je velmi prodyšná a nohy se v ní tolik nepotí. V chladnějších dnech je můžete vyměnit za boty ze syntetického materiálu, které lépe chrání před chladem, ale pořád jsou poměrně lehké. Vyrážíte na náročnější výšlapy, s pořádným batohem na zádech a v horším terénu? Pak rozhodně potřebujete vyšší kotníkové boty. Ty vám poskytnou lepší stabilitu při chůzi a pomohou ochránit kotníky před případným zraněním. Právě zpevněný kotník je při těžším pochodu základem pohodlí a hlavně bezpečí.

3. V jaké terénu se budete pohybovat?

S aktivitou obvykle souvisí i typ terénu, do kterého budou trekové boty určené. Na běžné nošení v nenáročném terénu a po zpevněných cestách využijete nízké outdoorové boty. Když zvolíte nízké boty ze silnějšího materiálu a s tužší podrážkou, můžete je nosit v létě po českých luzích a hájích i do našich hor, v zimě pak třeba jako obuv do města. Čím těžší terén ale budete zdolávat, tím tužší podrážku a pevnější botu musíte mít. Kupříkladu na výlet s malým batohem do lesa stačí lehoučké nízké sportovní boty. Na výšlap na vrcholky našich hor se můžete vydat v létě také v nízkých botách, ale už by to chtělo určitě pevnější podešev, jinak ucítíte každý kámen na cestě. Ale na túru do Alp s těžkým batohem na zádech to už chce pořádné pevné pohorky.

4. Do jakého počasí budete vyrážet?

Dalším kritériem, které vám pomůže zvolit správnou obuv pro vás, je počasí. Vyrážíte ven jen za hezkého počasí? Nebo vám nevadí mírný déšť či sněžení? Případně vás od vašich outdoorových aktivit neodradí ani extrémní počasí? Podle toho se zaměřte na výběr materiálu svršku obuvi, jeho prodyšnost, nepromokavost a odolnost.

5. Máte specifické požadavky na svou obuv?

Každý jsme jiný a máte i trochu jiná chodidla. Proto co sedí perfektně vaší kamarádce, nemusí vůbec vyhovovat vám. Zamyslete se nad tím, jestli potřebujete vybírat boty podle nějakých specifických vlastností. Máte příliš úzkou nohu, nebo naopak široký či zvýšený nárt? Trápí vás vbočený palec? Nebo se vám velmi potí nohy? To vše vezměte v potaz. A možná jen máte přesnou představu o vzhledu a barvě svých vysněných outdoorových bot. Ač by to nemělo být v tomto případě to hlavní, hraje vzhled také důležitou roli, abychom se cítili dobře. Zvažte tedy i všechny tyto své představy a požadavky.

Přemýšlíte, kde začít s hledáním nových bot? Doporučujeme navštívit obchod CCC, kde najdete široký sortiment napříč všemi druhy obuvi, včetně těch outdoorových. Zakoupíte je v kamenných obchodech i online, stačí si vybrat, čemu dáte přednost. Tak dobře vyberte a přejeme spoustu příjemně stráveného času venku v přírodě.

 

2022.11.22 | Martina Limbergová | přečteno: 30132x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: obuv boty outdoorová obuv trekové boty rady a tipy výběr nákupy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Běda, kabelko má!

Na kterém rameni nosíte kabelku? Vrtíte hlavou nad tak prostou otázkou? Samozřejmě, že pravačky na pravém a levačky n...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.05.09 | přečteno: 30201x

Přemýšlíte nad dárkem na Valentýna? Vyhrajte sladké čokolády Carla pro sebe nebo partnera

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2016.02.05 | přečteno: 30193x

Jak na sametově hebkou pokožku pomocí depilace?

Pomalu, ale jistě přichází zase období, kdy budeme odhalovat nohy v sukních a podpaží v tílkách. Hladce oholená pokožka ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.03.14 | přečteno: 30097x

Jakými radami se řídit?

Žijeme v době přemíry informací, které nás často zahlcují a matou. Zkuste si do do vyhledávače na internetu zadat lib...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.11.23 | přečteno: 30074x
 

Portál pro ženy