reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Jen si tak trochu vrznout...

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 8600x 2014.06.12

Trápí Vás suché a popraskané paty?

 
celý článek | Admin | přečteno: 8633x 2014.06.27

Když tma léčí

 
celý článek | Helena Dvořáková | přečteno: 8703x 2014.02.28

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

výživa v těhotenství

 
výživa v těhotenství

Co jíst a nejíst během nejkrásnějšího období ženy - těhotenství

 

Výživa v těhotenství

Pokud těhotenství plánujeme, je dobré zamyslet se také nad svými stravovacími návyky.  Za většinou zdravotních potíží stojí právě nevhodná strava. Mnohé zdravotní potíže dětí jsou zapříčiněny špatnou výživou matky před a během těhotenství.  Co můžeme pro své dítě udělat dnes, neodkládejme na zítřek.

Z posledních evropských výzkumů vyplývá, že povahu a chování dítěte ovlivňuje i strava, kterou žena přijímá v těhotenství. Správnou výživou tak můžeme zamezit například civilizačním chorobám, obezitě, alergiím či hyperaktivitě.

Během těhotenství se mění chutě i pocit hladu a sytosti. Souvisí to se zvětšováním bříška a tlakem dělohy na žaludek a játra. Vhodné je tedy jíst menší porce v kratších intervalech. Samozřejmostí je dbát na vyváženost stravy, neznamená to ovšem nadměrné užívání chemických vitamínů. Čerstvá strava a v ní obsažené vitamíny jsou lepší variantou. V současnosti není problém zajistit si pestrou stravu během celého roku. Bez problémů tak mohou prožít těhotenství i ženy s některými výživovými omezeními, například vegetariánky. Pozor ovšem na potraviny chemicky ošetřované. Vybírejte potraviny ze známých zdrojů, nejlépe domácích.

Za nejdůležitější prvky, které by měla strava obsahovat, jsou považovány bílkoviny (z masa, mléka či luštěnin a ořechů), vápník (mák, ořechy, mléčné výrobky), železo a kyselina listová (zelená listová zelenina, mořské řasy) a jód (višně, třešně).

 Naopak se doporučuje vynechat některé nebezpečné potraviny, například uzeniny, některá koření a bylinky a omezit cukry, které hojně přispívají k množení bakterií a plísní v zažívacím traktu i poševním prostředí.

V dnešní době není problém získat informace o vhodné stravě z internetových či literárních zdrojů, nezapomínejte ovšem na konzultaci s odborníkem a zdravý rozum.

2013.03.16 | Lenka Mašlaňová | přečteno: 8516x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky:

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Sedmikráskový med - když jarní kvítky léčí

Možná jste s námi v minulém roce zkoušeli vařit výtečný pampeliškový med. Pokud vám zachutnal a prospěl ste...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.05.05 | přečteno: 9074x

Čtenářský deník, díl. 9

Prázdniny před námi a já tu mám tip na dobrého společníka ke sklence vína na terase nebo drinku s paraplíčkem na pláž...
 
celý článek | Meridene | 2016.06.05 | přečteno: 8530x

Samaja – hra, která vám pomůže lépe poznat své děti a možná i sebe

Společenské hry jsou tím pravým, co pomůže zabavit děti v dlouhých zimních večerech. A jsou také skvělým způsobe...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.01.30 | přečteno: 9186x

Vyhrát ve sportce

  Někdy tak přemýšlím, jaké by to bylo, co bych si koupila, kolik bych potřebovala vyhrát, abych si to všech...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.02.10 | přečteno: 8832x
 

Portál pro ženy