reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Maminko, opravdu nosí dárky Ježíšek?

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 8148x 2015.12.10

Španělské mušky

 
celý článek | Lea Kubová | přečteno: 8109x 2014.02.14

Důležité tipy v boji proti rakovině

 
celý článek | Admin | přečteno: 8149x 2015.04.01

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

výživa v těhotenství

 
výživa v těhotenství

Co jíst a nejíst během nejkrásnějšího období ženy - těhotenství

 

Výživa v těhotenství

Pokud těhotenství plánujeme, je dobré zamyslet se také nad svými stravovacími návyky.  Za většinou zdravotních potíží stojí právě nevhodná strava. Mnohé zdravotní potíže dětí jsou zapříčiněny špatnou výživou matky před a během těhotenství.  Co můžeme pro své dítě udělat dnes, neodkládejme na zítřek.

Z posledních evropských výzkumů vyplývá, že povahu a chování dítěte ovlivňuje i strava, kterou žena přijímá v těhotenství. Správnou výživou tak můžeme zamezit například civilizačním chorobám, obezitě, alergiím či hyperaktivitě.

Během těhotenství se mění chutě i pocit hladu a sytosti. Souvisí to se zvětšováním bříška a tlakem dělohy na žaludek a játra. Vhodné je tedy jíst menší porce v kratších intervalech. Samozřejmostí je dbát na vyváženost stravy, neznamená to ovšem nadměrné užívání chemických vitamínů. Čerstvá strava a v ní obsažené vitamíny jsou lepší variantou. V současnosti není problém zajistit si pestrou stravu během celého roku. Bez problémů tak mohou prožít těhotenství i ženy s některými výživovými omezeními, například vegetariánky. Pozor ovšem na potraviny chemicky ošetřované. Vybírejte potraviny ze známých zdrojů, nejlépe domácích.

Za nejdůležitější prvky, které by měla strava obsahovat, jsou považovány bílkoviny (z masa, mléka či luštěnin a ořechů), vápník (mák, ořechy, mléčné výrobky), železo a kyselina listová (zelená listová zelenina, mořské řasy) a jód (višně, třešně).

 Naopak se doporučuje vynechat některé nebezpečné potraviny, například uzeniny, některá koření a bylinky a omezit cukry, které hojně přispívají k množení bakterií a plísní v zažívacím traktu i poševním prostředí.

V dnešní době není problém získat informace o vhodné stravě z internetových či literárních zdrojů, nezapomínejte ovšem na konzultaci s odborníkem a zdravý rozum.

2013.03.16 | Lenka Mašlaňová | přečteno: 8069x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky:

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Koupete se rádi ve volné přírodě? Dejte si pozor na sinice!

Koupání je ideálním způsobem, jak se v horkých letních dnech osvěžit a zároveň si užít spoustu legrace s ro...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.08.01 | přečteno: 8153x

První milování po porodu

Jste čerstvou maminkou a nemáte v posledních týdnech myšlenky na nic jiného? To je přirozené a není třeba se za to om...
 
celý článek | Lea Kubová | 2014.03.20 | přečteno: 8070x

Brnění

  Jak se cítíte ve své samotě?? ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.05.10 | přečteno: 8071x

Vánoce bez nemocí? Zkuste hlívu ústřičnou a houbu shiitake

Ten předvánoční shon! Snažíte se v záplavě nakupujících rychle vyřídit nákupy, poklidit doma, napéct cukroví… V tuto dob...
 
celý článek | Admin | 2017.12.12 | přečteno: 67x
 

Portál pro ženy